logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zredukować szumy w CB radiu podłączonym do komputera?

ALexpla 09 Kwi 2008 19:54 1002 2
REKLAMA
  • #1 5012313
    ALexpla
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Cześć.

Mam następujący problem, gdy podłączam CB do komputera pojawiają się w nim szumy i muszę znacznie podnieść squealtch (tłumik szumów), aby je wyeliminować, a co za tym idzie, tracę też możliwość odbioru słabszych rozmów. Czy istnieje możliwość zbudowania jakiegoś urządzenia, które by zapobiegało tym szumom? Może dać diody na kablu, aby sygnał, czyli te zakłócenia nie szły z komputera do cb? I czy przekazywanie sygnału audio za pomocą dwóch cewek zapobiegnie temu? tzn. jedna cewka podłączona pod cb, a druga znajdująca się obok pod pc? Dosyć słabo się znam na elektronice, wiec przepraszam jak moje pomysły są złe.
  • REKLAMA
  • #2 5012838
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 836
    Może masz problem popularny wśród wzmacniaczy mocy - pętla masy. Ona może być przyczyną problemów. Może być zamknięta poprzez wspólny przewód uziemienia, jak faktycznie istnieje to zobacz co daje przerwanie przewodu masy w kablu sygnałowym.
  • #3 5012972
    ALexpla
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Niestety, ale to nie jest ta pętla masy, bo radio niema uziemienia, próbowałem doprowadzić uziemienie podłączając obudowę i z komputera i z cb pod kaloryfer, ale to nic nie dało.

[Kolejny raz poprawiłem pisownię. Przed wysłaniem postu proszę skorzystać z narzędzia "pisownia". Przycisk z lewej strony "wyślij". Mariusz Ch.]
REKLAMA