logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Sat przez neta (SkyStar2)

Gelip 09 Kwi 2008 19:59 5994 9
REKLAMA
  • #1 5012338
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 611
    Sie ma.

Mam SkyStar2 w kompie z którego bez problemu można puścić sygnał po całej sieci LAN. Teraz pytanie? Czy da się oglądać TV (może być bez zmiany możliwości kanału) przez internet? Jak to zrobić najlepiej.

W LAN robię tak że na kompie kliencie uruchamiam ProgDVB z odpowiednim modułem albo program VLC media player ale na nim coś przerywa i płynniej chodzi na module pod ProgDVB.

Wiem że muszę uruchomić serwer video na kompie, przekierować jakiś port na routerze aby wejść na ten serwer z netu i zapewne obniżyć jakość video i/lub audio tak aby w miarę płynnie oglądać video. Kwestia jakich narzędzi użyć i jak skonfigurować?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5022287
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    Odpóśc ProgDVB, zainteresuj się DVBDream, zaznaczasz fajke i puszczasz cały strem z transpondera na konkretne IP lub cały broadcast w sieci( do wszystkich). Niektóre kanały z wysokim bitratem mogą się przycinać, strumień jest dość szybki, więc lepiej mieć 100Mbit. O internecie zapomnij, tylko LAN ewentualnie szybki WLAN. Odbierać to można miedzy innymi VLC chociaż nie tylko.

Myślę że możesz spokojnie zpomnieć o konwersji z MPEG2 do MP4 w czasie rzeczywistym.. Gdybyś puszczał jakiś strumień mp4 ( jest pare kanałów N DVB-S2 lub HD w C+) być może że na szybkim łączu 4-6Mbit mogło by to wyjść na internet. Z tym że to jest teoria i nie testowałem, samo dekodowanie mp4 wymaga dość slinego sprzętu i karty graficznej.
  • REKLAMA
  • #4 5022799
    Gelip
    Poziom 36  
    Kopię i kopię w google i trafiłem na coś takiego jak RealProducer za pomocą którego da się wysyłać video z kamery internetowej. Może dałoby się i z SkyStar2?

http://www.chip.pl/archiwum/article_10354.html

Tak sobie pomyślałem że SkyStar2 może nie być do wyboru w oknie Media Device

TV Sat przez neta (SkyStar2)

ale urządzenie takie jak np. karta PCI TV PixelView BT878 powinno być dostępne bo pamiętam że obraz z karty kiedyś miałem dostępny np. w NetMetting lub Skype. Taką kartę posiadam i myslę zrobić tak:

1. Zainstalować kartę w komputerze
    2. Podłączyć zewnętrzny tuner DVB-S do niej znaczy obraz i dźwięk
    3. W programie RealProducer wybrać kartę TV

i co wy na to? To chyba powinno działać no chyba że mam za słaby sprzęt:
    Duron 1GHz, 640MB RAM, ATI Radeon 9550 sprzętowe wsparcie DirectX9

P.S. Mam też kartę TV na USB 2.0 oraz kontroler USB 2.0 NEC na PCI
  • REKLAMA
  • #5 5023084
    dex
    Poziom 27  
    Może i byś zrobił ale mówimy o telewizji czy o ekraniku wielkości pudełeczka od zapałek i 5 klatkami na sekunde ? Bo jesli o telewizji to nie ma szans.. Na dekodowanie np kanałów C+ w HD mój sprzet Athlon 2,18GHz 512 RAM jest za słaby.. Trzeba mieć aktualną kartę graficzą ze wsppomaganiem MP4, tylko MP4 mógłbyś próbowac jakoś przesyłać prze zinternet a to i tak nie ciągle, bo sa przerwy itd.

Podobne opcje do przesyłania sygnału wideo ma np zapomniany i wycofany Netmeeting Microsofta, ale to nie ma nic wspólnego z tv tylko 'kamerowanie'. Weź np spróbój pooglądać coś swoim sprzetem z ITVP.
  • #6 5023368
    Gelip
    Poziom 36  
    Ok, może źle się wyraziłem w temacie zamiast TV Sat powinienem użyć słowa obraz i dźwięk z tunera SAT przez internet. Mam net 1Mbit i np. Teleexpress z ITVP 700kbps chodzi ok więc nie przesadzaj z tym pudełkiem zapałek i 5 klatek na sekundę, nie wiem jaki jest na ITVP ale na pewno nie jest to 5 klatek na sekundę. Nawet na pełny ekran biorąc jest znośnie, wiadomo obraz jest trochę nie ostry ale oglądając to na podłączonym zwykłym TV jest całkiem OK - porównywalnie do jakości VHS.

To jasne że jakość strumienia video zależy od prędkości połączenia i mocy komputera ale nie o to mi chodzi. Chcę się dowiedzieć w jaki sposób za pomocą internetu można przekazać sygnał audio/video w czasie rzeczywistym.
  • #7 5023443
    dex
    Poziom 27  
    Dobra to z innej strony :) zobacz jaki musisz mieć DSL by mieć upload !1Mbps!

Ile masz fps przy kompresji z mpeg2 do dixv :) 10-15? Ale drąż dalej w sumie to by było dobre jak ktoś wyjeżdża za granicę..

Zobacz tu
    http://www.satellites.co.uk/satellite/satelli.../28713-possible-stream-skystar2-over-net.html Ogólnie jest to co wiemy, network device to nie video capture device.
  • #8 5023735
    Gelip
    Poziom 36  
    OK dzięki za link to coś interesującego chyba. No fakt zapomniałem że upload jest o wiele mniejszy niż download mam tylko 256 :-( . Chyba dam spokój ale żeby nie ten upload to warto by było popróbować.
  • #9 5023768
    pala22
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    oczywiście masz łącze synchroniczne 1Mbit do kompa i 1Mbit od ciebie w swiat ?
    trzeba by postawić jakiś serwer wideo ze stałym adresem lub z usugą dyndns jeśli ktoś by chciał pooglądać wchodził by na strone twojego serwera
    najłatwiej to by było kupić tuner linuxowy który takie funkcje obsługuje :
    drembox ,relok a najtaniej to dbox2
  • #10 7982714
    Gelip
    Poziom 36  
    No i doszedłem jak to zrobić, oczywiście obraz kiepskiej jakości ale chodzi o sam sposób, możliwość nie patrząc na szybkość łącza.

1. Jak ktoś wspomniał najprościej użyć DVBDream w którym włączamy strumieniowanie po sieci LAN na 192.168.0.2 przez UDP
    2. W sieci za NAT-em gdzie znajduje się serwer wideo przekierowujemy port TCP 8000 na routerze na IP wewnętrzny komputera-serwera np. 192.168.0.2
    3. Uruchamiamy VLC 0.8.6f i otwórz strumień sieciowy po UDP
    • Zaznacz Strumień/Zapis, Buforowanie (domyślnie 300) i kliknij Ustawienia…
    • Zaznacz HTTP i wpisz Adres 192.168.0.2 i Port 8000
    • Metoda Enkapsulacji ASF
    • Kodek obrazu WMV2 256 kbps Skaluj 0.5 (w linii Cel: ma być wpis scale=0.5)
    • Kodek dźwięku mp3 48 kbps Kanały 2
    • Kliknij OK i OK, suwak postępu powinien się przesuwać w VLC
    4. Po drugiej stronie netu klient musi otworzyć link http://WAN IP:8000 w VLC lub innym

Oczywiście zależnie od łącza upload dostosowujemy bitrate obrazu i dźwięku. Powyższy przykład jest dla upload 312 kbps (256 obraz + 48 dźwięk = 304 kbps). Zależy też w jakiej rozdzielczości jest obraz źródłowy. W tym wypadku dajemy strumień na połowę rozdzielczości oryginału (scale=0.5) bo cały PAL z karty nie przejdzie przez neta :-)
    Tak samo można strumieniować praktycznie dowolne źródło przez neta w VLC nawet z karty TV lub sam dźwięk (tak jak SHOUTCAST).
    Żeby odbierać strumień na DBOX2 należy w Settings -> Plugins -> VNC ustawić Server WAN IP i port 8000, hasło puste, przejść do Live/Timer -> Netstream -> w polu MRL wpisać http://IP WAN Serwera:8000 i kliknąć Go - sprawdzone na yWeb

Można kombinować też z buforowaniem po stronie serwera i /lub klienta i wtedy by pewnie lepsze parametry bitrate przeszyły tak jak na Youtube na słabszych łączach się buforuje a jak już się zbuforuje całość to oglądamy płynnie, oczywiście nie ma mowy tutaj o oglądaniu wideo z karty SkyStar2 w czasie rzeczywistym :-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości oglądania sygnału TV satelitarnej z karty SkyStar2 przez internet, bez zmiany kanału, z wykorzystaniem komputera jako serwera strumienia wideo. W sieci LAN sygnał jest przesyłany za pomocą programów ProgDVB lub VLC, jednak VLC ma problemy z płynnością. Zalecane jest użycie DVBDream, który umożliwia strumieniowanie całego transpondera na konkretne IP lub broadcast w sieci LAN, choć wysokie bitrate mogą powodować przycinanie, dlatego wymagana jest szybka sieć (100 Mbit). Przesyłanie przez internet jest ograniczone przez niską przepustowość uploadu (np. 256 kbps lub 1 Mbps), co wymusza obniżenie jakości i bitrate strumienia. RealProducer i podobne narzędzia mogą teoretycznie służyć do przesyłania obrazu z tunera, ale wymagają mocnego sprzętu i nie gwarantują płynności. Zalecane jest stosowanie kodeków MP4 lub WMV2 z niskim bitrate, jednak realne zastosowanie do TV sat jest trudne ze względu na wymagania sprzętowe i łącze internetowe. Jako alternatywę wskazano zakup tunera linuxowego (np. Dreambox, Relok, DBox2) z wbudowanym serwerem strumieniowania. Ostatecznie przedstawiono sprawdzoną konfigurację: DVBDream do strumieniowania UDP w LAN, przekierowanie portu TCP 8000 na routerze, a po stronie klienta odtwarzanie strumienia HTTP w VLC z kodekiem WMV2 256 kbps i dźwiękiem mp3 48 kbps, co umożliwia oglądanie obrazu przez internet przy dostosowaniu bitrate do prędkości uploadu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA