logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Intel Core 2 Quad Q6600 vs AMD Phenom 9850 BE - który lepszy do gier?

rychoadria 09 Kwi 2008 20:07 3842 11
REKLAMA
  • #1 5012375
    rychoadria
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Cześć mam do was pytanie, który z tych procków jest lepszy do gier:
    1. Intel Qore 2 Quad Q6600
    2. AMD Phenom 9850 Black Editio
    Prosze o szybką odpowiedź, będe bardo wdzięczny :!::!::!:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5012512
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Brałbym Intela bo na kupnie Phenoma dużo stracisz kasy w przeciągu dwóch-trzech miesięcy a w wydajności nie duża różnica będzie (na niekorzyść AMD zarówno gry, obróbka muzy/filmów)
  • REKLAMA
  • #4 5012554
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Różnica wydajności w przeliczeniu na cenę nie jest wcale na korzyść intela. Jedynie niesamowite możliwości podkręcania stanowią jego siłę przebicia.
    Z drugiej strony Phenom niestety obecnie nie jest niczym szczególnym, możliwe że dopiero na AM3 dopiero rozwinie skrzydła.
  • #5 5012580
    spinnaker
    Poziom 32  
    No właśnie tutaj kolejna kwestia - AMD zmienia sockety jak rękawiczki a na obecnie posiadanej płycie pod Intela moge procki liczyć i liczyć jakie podpasują łącznie nawet z architekturą Netburst
  • #6 5012648
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 574
    Kup Q6600 bardzo dobry i wydajny procesro jak na swa cene.

AMD - jak dla mnie lipa.
  • REKLAMA
  • #7 5012703
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 62
    Bullseye napisał:
    Do gier raczej Intel, bo bardziej wplynal na tworcow gry i optymalizuja oni gry pod Intele wlasnie. Jezeli obrobka filmow, grafika czy cos wiecej bierz AMD.

Kiedyś mówiło się właśnie odwrotnie, teraz jednak te granice się zacierają i może tak być.
    Jednak na twoim miejscu nie brałbym wielordzeniowca stricte do gier, lepiej nadwyżkę kasy z jakiegoś średniego proca przeznaczyć na RAMy albo grafikę.

Z tego co wiem, procki Intela bardzo sie grzeją i wydzielają dużo ciepła - ja mam AMD Athlon 64 3500+ i nie mam z nim problemów, niska temperatura nawet przy dużym obciążeniu.
  • #8 5012719
    Bullseye
    Poziom 27  
    Ocena: 89
    Swieta racje prawi kolega powyzej, gry 4 rdzeni nie wykorzystaja, lepiej brac dobrego dwu-rdzeniowca a za kase jaka zostanie dokupic ramu do 8GB lub grafike porzadna (badz druga nawet jak w zime masz zimno w pokoju).
  • #9 5012724
    spinnaker
    Poziom 32  
    Michal19881 - Intel okazał się lepszy :) Od serii procków E8xxx daje coolery o połowe mniejsze a temperatury nadal niskie :)

8GB jak narazie nie ma sensu, starczy spokojnie 4GB - lepiej dołożyć do lepszej grafiki
  • #10 5012729
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 574
    No ja bym powiedział że AMD bardziej sie grzeje. Mam na codzień AMD i Intela nowe, najnowsze i stare pocesory i musze przyznac ze AMD - szczególnie opterony bardziej sie grzeją.
  • #11 5012866
    Bullseye
    Poziom 27  
    Ocena: 89
    8GB Inventor 11 potrafi wykorzystac w pelni :P
    AMD Barthon 2500+ skrecony do 1,8+ dziala mi pasywnie natomiast pentium 4 2.26Ghz skrecony do 1.8 ma 50* wraz z wentylem na 5V, wiec pragne sie nie zgodzic z toba w tym ;)
  • #12 5013044
    mithcrist
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Do ciasteczkowypotwor z tego co wiem <może się mylę> to opertony mają duży pobór mocy a gdzieś ta moc musi się wydzielac więc idzie na ciepło a athlony są "niskotemperaturowe". I na pewno athlony nie grzeją się bardziej niż procesory intela. Sam mam AMD i nie mogę złego słowa powiedziec
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównano procesory Intel Core 2 Quad Q6600 oraz AMD Phenom 9850 Black Edition pod kątem wydajności w grach. Większość uczestników wskazuje na przewagę Intela w grach ze względu na lepszą optymalizację gier pod architekturę Intela oraz stabilność platformy i kompatybilność socketów. Intel Q6600 jest oceniany jako wydajny i opłacalny procesor, z dużym potencjałem podkręcania. AMD Phenom 9850 BE jest postrzegany jako mniej atrakcyjny, z uwagi na częste zmiany socketów i mniejszą wydajność w grach oraz obróbce multimediów. Wskazano, że wielordzeniowość nie jest obecnie w pełni wykorzystywana przez gry, dlatego lepiej zainwestować w mocniejszy dwurdzeniowy procesor, pamięć RAM lub kartę graficzną. W kwestii temperatur i chłodzenia opinie są podzielone, ale część użytkowników zauważa, że procesory Intela mogą generować więcej ciepła, choć nowsze modele mają efektywne chłodzenie. AMD Athlony są natomiast oceniane jako chłodniejsze niż niektóre modele Intela, a Opterony mogą mieć wyższy pobór mocy i temperaturę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA