logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WinXP - programy DOS i "wykrzaczające" się kolory

MES Mariusz 09 Kwi 2008 20:08 4300 16
REKLAMA
  • #1 5012380
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 224
    Witam.

Pewien księgowy korzysta z programu napisanego dla DOS, i robi to pod kontrolą Windows XP.

Zachodzi pewna niefajna prawidłowość:

Jeśli program ksiega.bat zostaje uruchomiony w taki sposób:

Skrót do NC na pulpicie WinXP -> z poziomu NC Alt+F9 (przełączenie do standardowej grafiki DOS 25 linii) -> z poziomu NC uruchamiamy ksiega.bat

wówczas kolory programu są właściwe.

Jeśli natomiast utworzony zostanie skrót bezpośrednio do ksiega.bat, i zostanie on umieszczony na pulpicie, to co prawda program uruchomi się, ale kolory zmienią się w jakiś niekontrolowany sposób (wyłącznie kwestia zmienionych kolorów).

Można powiedzieć żaden problem, ale prawda jest taka, że księgowy doszedł do wniosku, że przy takich kolorach nie da się pracować. I pewnie ma rację, bo przy takich programach siedzi się godzinami.

Co też może się dziać, że program dosowy uruchamiany z poziomu NC ma prawidłowe barwy, a program wywołany bezpośrednio spod Windows ma kolory z kosmosu wzięte?

Ktoś miał taki problem i udało mu się go rozwiązać?
  • REKLAMA
  • #2 5012520
    Bushmen_DZ
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Sprobuj w ten sposób
    najprawdopodobniej masz wysokość 300 linii i nakładają się na siebie
    plik KH.bat
    ----------------
    @Echo. off
    mode con LINES=24 COLS=80
    h:
    cd \
    cd KH
    kh.exe
    exit
    ----------------

w skrócie na pulpicie wybierz właściwości i zakładka:
    Układ- ustaw Wysokość=25 a szerokość= 80
    oraz
    Opcje i zaznacz pełny ekran
    i jeszcze zgodności i ustaw zgodność z win98 i powinno śmigać
  • #3 5013008
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    Kolega Mariusz tradycyjnie tajemniczy do bólu. Pomijam już fakt, że zwykła grzeczność nakazuje podawanie maksymalnie jasnych i wyczerpujących informacji - w końcu, w zamian otrzymuje się pomoc (darmową). Nie mogę zrozumieć uporu, z jakim autor tematu utrudnia możliwość udzielenia poprawnej odpowiedzi, bo to, jak widać, powoduje zakładanie coraz to nowych wątków na temat jednego banalnego problemu - praca programu DOS-owego w Windows XP, problemu, dodać należy, wałkowanego od lat na tym forum i nie tylko tutaj.
    Proponuję ogłosić konkurs wróżbiarski: "Jaki program sprawia tyle kłopotów koledze MES Mariusz" - zwycięzca powinien dostać tytuł wróżbiarza miesiąca.
  • REKLAMA
  • #4 5013133
    piekarcio
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    md napisał:
    Kolega Mariusz tradycyjnie tajemniczy do bólu. Pomijam już fakt, że zwykła grzeczność nakazuje podawanie maksymalnie jasnych i wyczerpujących informacji - w końcu, w zamian otrzymuje się pomoc (darmową). Nie mogę zrozumieć uporu, z jakim autor tematu utrudnia możliwość udzielenia poprawnej odpowiedzi, bo to, jak widać, powoduje zakładanie coraz to nowych wątków na temat jednego banalnego problemu - praca programu DOS-owego w Windows XP, problemu, dodać należy, wałkowanego od lat na tym forum i nie tylko tutaj.
    Proponuję ogłosić konkurs wróżbiarski: "Jaki program sprawia tyle kłopotów koledze MES Mariusz" - zwycięzca powinien dostać tytuł wróżbiarza miesiąca.

A jak inaczej, napisać, że księgowy gra w kulki w godzinach pracy pod Dosem:)
  • REKLAMA
  • #5 5013257
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    Można prosto: mam problemy z pracą programu xxx firmy yyy. Problem polega na: xxxxxxx. Do tej pory zrobiłem: yyyyyyyy.
    Znaczna część forumowiczów ma codziennie do czynienia z DOS-owymi programami pracującymi w różnych systemach, znamy te programy i umiemy sobie radzić z ich instalacją i obsługą. Kolega MES Mariusz przyjął przedziwną strategię, która polega na forsowaniu swoich nie do końca właściwych rozwiązań. Od dłuższego czasu staramy się mu pomagać, a on z uporem godnym lepszej sprawy nie chce zdradzić tajemniczej nazwy ściśle tajnego programu używanego przez księgową. Jest w tym jakaś niezręczność - prosimy o pomoc i jednocześnie nie staramy się ułatwiać sprawy, a wręcz ją komplikujemy, upierając się przy swoim.
    O ile zamieszczanie na forum logów z programu np. Hijackthis lub innych zdradza dość dużo szczegółów instalacji, imion lub ksywek użytkowników itp, to ujawnienie nazwy programu, którego się używa jest sprawą zagadkową i może świadczyć jedynie o unikaniu ujawnienia faktu używania nielegalnego oprogramowania, choć samo unikanie podania nazwy programu nie daje podstaw do takich podejrzeń, to w zestawieniu z prawie pełnymi danymi osobowymi MES Mariusz dostępnymi nawet mało rozgarniętego dla użytkownika komputera, może stanowić jakieś ryzyko.
  • REKLAMA
  • #6 5013383
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Panowie, lubię Was, ale schodzimy z tematu...

Nazwy programu nie pamiętam (ale mogę to sprawdzić), pamiętam tylko, że uruchamia się z ksiega.bat.

Tyle, że to bez znaczenia, bo problem dotyczy dowolnych programów dosowych uruchamianych na dwóch niezależnych komputerach z Windowsem XP. Dotyczy to również NC uruchomionego, metodą inną niż "jedyna właściwa".

(nie)Prawidłowość jest następująca:

1. uruchomienie nc.bat, za pomocą skrótu pulpitu, z zawartością:

@MODE CON LINES=25
    @NC.EXE

powoduje, że NC uruchamia się na pełnym ekranie, ale w "skrzaczonej" kolorystyce (zamiast pomarańczowego i czerwonego, zielono - żółte, coś w ten deseń)

2. Uruchomienie tego samego NC za pomocą skrótu bezpośredniego do nc.exe powoduje uruchomienie NC na pełnym ekranie, ale z podwójną ilością wierszy. Przejście do trybu właściwego, typowego dla DOS odbywa się za pomocą Alt+F9 z menu NC. I tutaj kolorystyka jest OK... W tym momencie wszystkie programy uruchamiane z poziomu NC również mają właściwą kolorystykę.

Interesuje mnie co powoduje tą dziwną anomalię, że wykonanie kodu

@mode CON LINES=25
    @NC.EXE

"wykrzacza" kolory a czarodziejskie Alt+F9 dostępne w NC już nie.
  • #7 5014412
    Bushmen_DZ
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    a jką masz kartę graficzną amień stery na nowsze lub starsze
  • #8 5014823
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Bushmen_DZ napisał:
    a jką masz kartę graficzną amień stery na nowsze lub starsze

Grafika zintegrowana GeForce 7050 z chipsetem nVidia Nforce 6. Więc możliwości migracji sterowników nie mam zbyt wielkich. Ale wychodzę z założenia, że problem będzie się powtarzał na dowolnym sprzęcie - na dwóch zupełnie różnych komputerach problem wygląda analogicznie.
  • #9 5014951
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    W utworzony na pulpicie skrót do ksiega.bat kliknij prawym myszy i wybierz właściwości i tam poprobuj poprzestawiac
  • #10 5067101
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Program, który sprawia problemy to Ami-Book - www.amisys.pl a mój problem pozostaje aktualny:

MES Mariusz napisał:
    Tyle, że to bez znaczenia, bo problem dotyczy dowolnych programów dosowych uruchamianych na dwóch niezależnych komputerach z Windowsem XP. Dotyczy to również NC uruchomionego, metodą inną niż "jedyna właściwa".

(nie)Prawidłowość jest następująca:

1. uruchomienie nc.bat, za pomocą skrótu pulpitu, z zawartością:

@MODE CON LINES=25
    @NC.EXE

powoduje, że NC uruchamia się na pełnym ekranie, ale w "skrzaczonej" kolorystyce (zamiast pomarańczowego i czerwonego, zielono - żółte, coś w ten deseń)

2. Uruchomienie tego samego NC za pomocą skrótu bezpośredniego do nc.exe powoduje uruchomienie NC na pełnym ekranie, ale z podwójną ilością wierszy. Przejście do trybu właściwego, typowego dla DOS odbywa się za pomocą Alt+F9 z menu NC. I tutaj kolorystyka jest OK... W tym momencie wszystkie programy uruchamiane z poziomu NC również mają właściwą kolorystykę.

Interesuje mnie co powoduje tą dziwną anomalię, że wykonanie kodu

@mode CON LINES=25
    @NC.EXE

"wykrzacza" kolory a czarodziejskie Alt+F9 dostępne w NC już nie.
  • #11 5071382
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Tajemnica tkwi zapewne w emulatorze środowiska DOS. Win Vista nie posiada tego problemu. No i dlaczego tworzysz skrót na pulpicie za pomocą pliku *.bat, skoro bez problemu taki skrót powinien zrobic sam windows, dodatkowo w pełni konfigurowalny. No i dlaczego nie użyjesz innego emulatora środowiska DOS?

Rozbraja mnie twoja szczerość

Cytat:
    Panowie, lubię Was, ale schodzimy z tematu...

Niestety, ale większość osób na tym forum nie koniecznie lubi ciebie. Koledzy słusznie zwracają ci uwagę, a ty jak zawsze te uwagi ignorujesz nie dociekając, dlaczego się pojawiają. Ja do dziś pamiętam ciebie przez pryzmat kilkunastu postów napisanych w - bodajże jeden tydzień. W większości dotyczyło jednego problemu opisanego z innej perspektywy. Dodatkowo w każdym poście nie chciałeś udostępnić jakichś danych, bo uważałeś, że są niepotrzebne do rozwiązania problemu. Ale dopiero zsumowanie postów dało jakiś obraz twojego prawdziwego problemu. To na forum nazywa się nabijanie sobie postów, coś czego tutaj nie lubimy. Gwoździem do trumny było przyznanie się, że jesteś świadomym użytkownikiem i specjalistą w administrowaniu komputerami jakiejś firmy (nie pamiętam dokładnie tego postu - ale i nie chcę pamiętać). Również na forum nie wykazujesz się inwencją przy rozwiązywaniu problemów, lecz sam problemów szukasz i chcesz by forum za ciebie je rozwiązało (porównaj swoje statystyki chociażby z moimi, ilu osobom pomogłeś i ile wartościowych postów posiadasz). Wszyscy pomagają tu za darmo i niekoniecznie chcą być tak traktowani tak, jak sobie tego zażyczysz. Dotyczy to każdego profesjonalnego forum technicznego. Popraw się, bo zostaniesz wyalienowany i w każdym swoim temacie będziesz widział podobne posty.
  • #12 5071604
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    dexi napisał:
    Tajemnica tkwi zapewne w emulatorze środowiska DOS. Win Vista nie posiada tego problemu.

No i dlaczego tworzysz skrót na pulpicie za pomocą pliku *.bat, skoro bez problemu taki skrót powinien zrobic sam windows, dodatkowo w pełni konfigurowalny. No i dlaczego nie użyjesz innego emulatora środowiska DOS?

Nie używałem zewnętrznego emulatora. Ale muszę spróbować, jak sytuacja będzie wyglądała np. za pośrednictwem DOS-box-a.

Skrót robię oczywiście za pomocą windowsowskiego "Utwórz skrót" do pliku bat, bo tym księgowy uruchamia swój program. Żeby nie było, że coś zatajam, oto zawartość tego pliku:

@echo off
    :ramka
    @cls
    menu.exe
    if errorlevel 3 goto powrot
    if errorlevel 2 goto ksiega
    if errorlevel 1 goto oldy
    goto ramka
    :oldy
    call _cd
    call ksiega
    cd ..
    goto ramka
    :ksiega
    if exist exit.mem del exit.mem
    if exist arch.mem del arch.mem
    if exist odtw.mem del odtw.mem
    if exist zadanie1.mem del zadanie1.mem
    if exist zadanie2.mem del zadanie2.mem
    if exist inst.mem del inst.mem
    if exist kopia.arc del kopia.arc
    if exist instart.bat del instart.bat
    :e1
    copy ksiega.bat start>l.txt
    call polska
    prog //F:60
    if exist start del start
    if not exist arch.mem goto e2
    rar a kopia.arc *.dbf>l.txt
    rar a kopia.arc *.mem>l.txt
    rar a kopia.arc *.dbt>l.txt
    rar a kopia.arc pol*.*>l.txt
    goto e1
    :e2
    if not exist odtw.mem goto e4
    rar x -o+ kopia.arc>l.txt
    goto e1
    :e4
    if not exist zadanie1.mem goto e6
    call ZADANIE1.BAT
    goto e1
    :e6
    if not exist zadanie2.mem goto e5
    call ZADANIE2.BAT
    goto e1
    :e5
    if not exist instart.bat goto e3
    call instart>l.txt
    goto e1
    :e3
    if exist exit.mem goto e1
    goto ramka
    :powrot
    cls

dexi napisał:
    Niestety, ale większość osób na tym forum nie koniecznie lubi ciebie. Koledzy słusznie zwracają ci uwagę, a ty jak zawsze te uwagi ignorujesz nie dociekając, dlaczego się pojawiają. Ja do dziś pamiętam ciebie przez pryzmat kilkunastu postów napisanych w - bodajże jeden tydzień. W większości dotyczyło jednego problemu opisanego z innej perspektywy. Dodatkowo w każdym poście nie chciałeś udostępnić jakichś danych, bo uważałeś, że są niepotrzebne do rozwiązania problemu. Ale dopiero zsumowanie postów dało jakiś obraz twojego prawdziwego problemu. To na forum nazywa się nabijanie sobie postów, coś czego tutaj nie lubimy. Gwoździem do trumny było przyznanie się, że jesteś świadomym użytkownikiem i specjalistą w administrowaniu komputerami jakiejś firmy (nie pamiętam dokładnie tego postu - ale i nie chcę pamiętać). Również na forum nie wykazujesz się inwencją przy rozwiązywaniu problemów, lecz sam problemów szukasz i chcesz by forum za ciebie je rozwiązało (porównaj swoje statystyki chociażby z moimi, ilu osobom pomogłeś i ile wartościowych postów posiadasz). Wszyscy pomagają tu za darmo i niekoniecznie chcą być tak traktowani tak, jak sobie tego zażyczysz. Dotyczy to każdego profesjonalnego forum technicznego. Popraw się, bo zostaniesz wyalienowany i w każdym swoim temacie będziesz widział podobne posty.

Nie przeczę, że być może część z tego, co piszesz jest prawdą (że chyba faktycznie zbyt mało pomagam na forum). Nie podobają mi się jednak pewne Twoje przypuszczenia i pomówienia za nimi idące. Pewne rzeczy na siłę starasz się widzieć innymi, niż są. Np. bardzo starasz się zobaczyć "nabijanie postów", którego być może w rzeczywistości nie ma. Zastanów się po prostu, czy oby na pewno to Ty nie chcesz widzieć tego w ten sposób? Przyznałem się, że jestem świadomym użytkownikiem systemów komputerowych w różnych systemach, bo taka jest prawda. Od wielu lat uruchamiam sprzęt, stawiam systemy. Na potrzeby swoje i znajomych. I nie robię z tego jakiegoś wielkiego halo. Nie wiem, skąd domniemania o "specjaliście w administroaniu komputerami jakiejś firmy". To prawda, że mam pod sobą kilkanaście komputerów, osieciowałem placówkę, i administruję linuksowym serwerem ją obsługującym. Ale tak się składa, że nie jest to komercyjna firma, a ja sam nie mam z tego żadnej kasy. Firma nazywa się... Dom Dziecka, a ja jestem tam wolontariuszem.

Nie wykluczam, że może najeżdżanie na ludzi jest twoim hobby. Zmusiłeś mnie do poświęcenia kilku minut i odpowiedzi Tobie na temat absurdalnie mało techniczny (zazwyczaj ignoruję takie teksty, albo zbywam krótkim "też Cię lubię"). Tym samym zmusiłeś mnie do wysłania na forum czegoś, co było odpowiedzią na Twoje zarzuty, a prawdopodobnie, jak zwykle, zostanie potraktowane jako nabijanie punktów. (zgadłem?)

Mam wrażenie, że niektóre osoby rzeczywiście cierpią na MES-Mariuszo-fobię. Ostatnio na forum ktoś połączył dwa moje posty, choć były na zupełnie różne tematy, a jedyną częścią wspólną obu postów była fraza "karta sieciowa".

Wyśmiałem ten krok (zasugerowałem, że może od dzisiaj wszystkie posty dotyczące kart sieciowych będziemy pisać w jednym wątku). I najwyraźniej któryś z mądrych moderatorów / administratorów zauważył absurd, gdyż ponownie rozdzielił tematy.

Proponuję nie odstawiać tego typu klocków, bo wygląda to po prostu śmiesznie. Rzeczywiście tak, jakby ktoś miał jakąś fobię na moim punkcie ;-) I rwąc sobie z głowy włosy, zawsze dziurę widział w całym...
  • #13 5074477
    dexi
    Poziom 29  
    Jeżeli przez NC rozumiesz Norton Commander for DOS to dlaczego
    Cytat:
    (zamiast pomarańczowego i czerwonego, zielono - żółte, coś w ten deseń)

NC nie ma takich kolorów oryginalnie

-----
    Co do mojego wypowiedzi zacytuję tylko: "Com napisał napisałem".
  • #14 5074490
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Uprzedzam szanownych kolegów: jeszcze jedna wycieczka osobista a cały temat zostanie zamknięty.
  • #15 5074835
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    dexi napisał:
    Jeżeli przez NC rozumiesz Norton Commander for DOS to dlaczego
    Cytat:
    (zamiast pomarańczowego i czerwonego, zielono - żółte, coś w ten deseń)

NC nie ma takich kolorów oryginalnie

Przykład - po F10 masz okienko z decyzją o wyjściu z programu. W normalnej sytuacji "TAK" na pomarańczowo, "NIE" na niebiesko. W przypadku wykrzaczenia się kolorów, wszystko jest w odcieniach żółtego i zielonego.

Podobnie w przypadku programu Ami-Book. Normalna kolorystyka to pomarańczowy, brązowy i ciemno zielony. Po wykrzaczeniu się kolorów mamy jaskrawe kolory - żółto zielone.

Coś po prostu dzieje się z grafiką w momencie przechodzenia z normalnej rozdzielczości w jakiej pracuje windows do pełnoekranowego trybu dosowego.

Jak będę miał znowu dostęp do tego komputera, to sprawdzę czy rzeczywiście np. DOSBOX tutaj nie pomoże.
  • #16 5077674
    dexi
    Poziom 29  
    Nie każ się domyślać, czy kolory które podałeś to główne okno czy może jakieś powiadomienie. To jest ważne, bo to już zasugerowało błąd aplikacji i/lub środowiska DOS.

Dodano po 4 [minuty]:

Rada Bushmen_DZ była rozsądna (drugi post). Podaj wynik tego działania. Poza również sztywnego ustawienienia ilości kolorów i ilości linii, oraz spróbuj aplikację uruchomić bezpośrednio (po odpowiednim ustawieniu skrótu) od razu na pełnym ekranie.
  • #17 5170014
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    dexi napisał:
    Rada Bushmen_DZ była rozsądna (drugi post). Podaj wynik tego działania. Poza również sztywnego ustawienienia ilości kolorów i ilości linii, oraz spróbuj aplikację uruchomić bezpośrednio (po odpowiednim ustawieniu skrótu) od razu na pełnym ekranie.

Taki bat nie rozwiązuje problemu, podobnie jak nie rozwiązuje go Dosbox, na którym aplikacja nie chce działać poprawnie.

Żeby zobrazować problem załączam film, w którym pokazuję jedyny znany mi sposób wymuszenia prawidłowych kolorów w aplikacji dosowej.

Film pokazuje uruchomienie NC od razu w trybie pełnoekranowym i próbę otwarcia aplikacji problemowej. Widać "wysypaną kolorystykę". Później dokonuję przełączenia w NC duże czcionki -> małe czcionki -> duże czcionki, i ponownie uruchamiam program. Po takim zabiegu kolorystyka jest prawidłowa.

Załączam również screeny programu przy prawidłowej i "wykrzaczonej" kolorystyce.

Rys. 1. Kolorystyka prawidłowa.

Rys. 2. Kolorystyka "wykrzaczona".

Tak zachowują się programy dosowe na większości komputerów z Win XP (zdarzyło mi się jednak spotkać pojedyncze sztuki, na których kolorystyka jest zawsze OK - na prawdę rzadkość, i nie mam pojęcia od czego to może zależeć). W przypadku Win 98 nie ma tego problemu.

Zastanawiam się, czy nie istnieje jakiś dosowy program do korekcji / podmiany kolorów - na sztywno.
    Załączniki:
    • wymuszenie-prawidlowych-kolorow.zip (1.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy uruchamiania programów DOS-owych, w tym Ami-Book, pod kontrolą Windows XP, gdzie pojawia się nieprawidłowa kolorystyka w trybie pełnoekranowym. Uruchomienie programu przez Norton Commander (NC) z odpowiednim przełączeniem trybu graficznego (Alt+F9) skutkuje prawidłowymi kolorami, natomiast bezpośredni skrót do pliku BAT powoduje „wykrzaczenie” kolorów, objawiające się przesunięciem barw w odcieniach żółtego i zielonego zamiast oryginalnych pomarańczowych, czerwonych czy brązowych. Problem występuje na różnych komputerach z Windows XP, niezależnie od sprzętu, w tym na zintegrowanej karcie GeForce 7050 z chipsetem nVidia Nforce 6. Próby rozwiązania obejmowały ustawienia konsoli (mode con LINES=25 COLS=80), zgodność z Windows 98, pełny ekran, a także testy z emulatorami DOS, jak DOSBox, które jednak nie rozwiązały problemu. Dyskusja wskazuje, że problem może wynikać z przejścia między rozdzielczością Windows a trybem pełnoekranowym DOS, wpływając na paletę kolorów. Zalecane jest ręczne ustawienie parametrów konsoli w skrócie do pliku BAT oraz ewentualne użycie emulatora DOS jako obejścia. Problem jest znany i powtarzalny, a prawidłowa kolorystyka uzyskiwana jest tylko po specyficznym przełączeniu trybu w NC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA