logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kabel zasilający do monitora Philips 105S? Czy standardowy wystarczy?

Marek E30 09 Kwi 2008 20:48 2439 8
REKLAMA
  • #1 5012587
    Marek E30
    Poziom 13  
    Cześć,

Mam stary monitor (Philips 105S) który chciałbym teraz wykorzystać. Nie mam jednak do niego kabla zasilającego. Zastanawiam się czy stare monitory miały jakieś różne wymagania co do zasilania czy mogę kupić standardowy kabel zasilający?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5012641
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 574
    Z tyłu pisze zapewne jakie napięcie zasilające musi mieć. Jeśli pomiędzu 195- 245V kup kabel z wtyczką IEC wetknij podłacz go gniazdka w ściania i zadziała. Nie miały żadnych specjalnych wymagań.
  • REKLAMA
  • #3 5012649
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Będzie pasować taki kabel jaki używa się do zasilaczy komputerowych

Na świstaku widziałem na jednym nalepke ~220-240V
  • REKLAMA
  • #4 5012686
    Marek E30
    Poziom 13  
    No właśnie z tyłu jest nalepka żeby zajrzeć do dokumentacji, której nie mam, a monitor jest tak stary, że chyba nie ma co szukać na stronie producenta...

Dodano po 1 [minuty]:

Tak sobie myślę czy w tych kablach były jakieś przetworniki energii? No bo jeśli to jest zwykły kabel, który ma być tylko łącznikiem pomiędzy monitorem a kontaktem w ścianie to od napięcia w sieci będzie zależało czy zadziała?
  • #5 5012742
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Nie ma żadnych przetworników, czasem w tych lepszych mogą pierścienie ferrytowe się trafić
  • REKLAMA
  • #7 5012839
    Marek E30
    Poziom 13  
    Te 10A to odnośnie czego? :)

PS. Kostek - te monitory są niezniszczalne!
  • #8 5012919
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Cytat:
    a monitor jest tak stary, że chyba nie ma co szukać na stronie producenta...
    Co Ty człowieku wypisujesz - jaki stary ? - właśnie na nim pracuję ! Normalny kabel, jak do wszystkich monitorów, czy komputerów - co ty kombinujesz z jakimiś przetwornikami - to jakaś paranoja !
    :cry:
  • #9 5012944
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    Odpowiedź została już udzielona: zwykły kabel zasilający który ewentualnie może byc wyposażony w ferrytowy filtr przeciwzakłóceniowy. Dalsza dyskusja tego tematu na tym Forum jest niecelowa - temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Philips 105S wymaga standardowego kabla zasilającego z wtykiem IEC, typowego dla zasilaczy komputerowych. Napięcie zasilania powinno mieścić się w zakresie około 195-245 V, co jest zazwyczaj podane na nalepce z tyłu monitora. Stare monitory nie posiadają w kablach zasilających żadnych przetworników energii; ewentualnie mogą mieć ferrytowe pierścienie filtrujące zakłócenia elektromagnetyczne. Kabel o natężeniu 10A jest wystarczający, a sam monitor jest kompatybilny z typowymi przewodami zasilającymi stosowanymi w komputerach i monitorach CRT. Temat został uznany za wyczerpany, potwierdzając, że nie ma specjalnych wymagań dotyczących kabla zasilającego dla modelu Philips 105S.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA