logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor Philips 105S, czy wymiana kabla jest skomplikowana?

tob01 15 Mar 2007 16:25 2643 25
REKLAMA
  • #1 3681118
    tob01
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, mam skrecony kabel od monitora tzn on najpierw byl scisniety meblem a pozniej zeby obraz byl w normalnych kolorach trzebabylo go troche pokrecic i z czasem coraz wiecej i wiecej no i wkoncu padl tzn wyswietla obraz na czerwono[w odcieniu czerwonym] I teraz moje pytanie czy da sie wymienic ten kabel? czy jest to skomplikowane i mozna zrobic w domowym zaciszu? jezeli mozna zakupic taki kabel to w jakiej jest on cenie? prosze o w miare szybka odpowiedz aktualnie pracuje wlasnie na tym monitorze i odpadna mi oczy od tego obrazu...

Interpunkcja [_P_]
  • REKLAMA
  • #2 3681184
    scuzz
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Skąplikowane to nie jest ale łatwe też nie. Kup kabel na RS232 z dwiema końcówkami, jedną obetnij , zciągnij obudowę od monitora, wylutuj pojedyńcze żyły z kabla wlutowując na ich miejsce odpowiednie żyły z nowego kabla ( kolory ).

Nie "rozbieraj" kabla za bardzo bo jest on ekranowany!
  • #3 3681253
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    scuzz napisał:
    Skąplikowane to nie jest ale łatwe też nie. Kup kabel na RS232 z dwiema końcówkami

Nie przewód RS232, tylko przewód sygnałowy do monitora lub przedłużkę.

po tym wystarczy obciąć jedna wtyczkę i odpowiednio polutować stosując jako wzór stary przewód.

Ewentualnie poszukaj na Allegro uszkodzonego takiego monitora i dogadaj się ze sprzedającym aby zakupić tyko przewód (na 99% w środku jest złącze).
  • #4 3681280
    tob01
    Poziom 11  
    a w jakiej cenie taki kabel jest?

Zdanie zaczynamy z wielkiej litery [_P_]
  • #5 3681390
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    Około 15zł.
  • #6 3681458
    tob01
    Poziom 11  

tu sa fotki z wnetrza monitora jakby mi ktos pozaznaczal gdzie co i jak bym mial odciac i jak wygladalby taki kabel ktory mialbym kupic, to bylbym bardzo wdzieczny za taka instrukcje

Zdanie zaczynamy z wielkiej litery, interpunkcja [_P_]
  • REKLAMA
  • #7 3681487
    tronic1
    Spec od komputerów
    Kabelki są tutaj, różnej długości. Stary najlepiej obciąć w miejscu, gdzie kończy się koszulka. Zaopatrz się w koszulkę termokurczliwą, łączysz poszczególne żyły izolując je właśnie tą koszulką. Ewnetualnie jak obecny kabel na to pozwoli, to możesz go obciąć przed skręceniem i tak samo polutować.
  • #8 3682054
    tob01
    Poziom 11  
    nie wiem co to koszulka termokurczliwa ;d
    a jakbym wzial pochlastal te kolorowe kabelki i zwiazal z nowym kablem, okleil tasma izolacyjna? chociaz nie wiem czy to by zdalo egzamin

• #9 3682105
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1060
    Koszulka termokurczliwa to taka rurka ktora sie zaklada na przewod ktory np laczysz z drugim . Koszulke nasuwasz na miejsce lutowania i podgrzewasz nastepuje jej skurczenie i doskonale zaizolowanie bez uzycia tasmy izolacyjnej...
  • #10 3682209
    tronic1
    Spec od komputerów
    "zwiazal z nowym kablem" ? Kabelki trzeba polutować.
  • #11 3682777
    tob01
    Poziom 11  
    ale cos takiego jak w polowie tych kabelkow bym zrobil ciecie, oberwal z tej gumki izolacyjnej druciki bym zwiazal i obkleil tasma izolacyjna, to tez by przewodzilo prad... zdaloby takie cos egzamin? sory za amatorski opis...
    aha i czy moglbys zaznaczyc na fotce w ktorym miejscu ty mowisz zeby przyciąc?
    i jak dokladnie taki kabel sie nazywa po padaly dwie nazwy, a jutro sie chce przejsc do elektryka

• #12 3683293
    janek1815
    Poziom 38  
    Moze lepiej skrocic ten kabel o 10 cm za niebieska wtyczka do karty grafiki i przylutowac nowy wtyk. teoretycznie to twoie "zwiazywanie" jest ok ale jesli ten kabel jest tak zniszczony to dlugo zwiazane polaczenia nie wytrzymaja :). Mam ten monitor 8 lat jest bezawaryjny (raz byl zimny lut) ale moj kabel wyglada jak nowy nie wiem co ty z nim robiles....
  • REKLAMA
  • #13 3684212
    tob01
    Poziom 11  
    mowilem juz ze byl przgnieciony meblem zaczal zmieniac kolory i dopiero gdy byl lekko skrecony kolory byly normalne i pozniej trzebabylo znowy krecic i tak dalej.
    Dobra bylem u elektryka i kabel 29zl :o szok
    a ta taka 'beczulka' przy koncu kabla nie jest koniecznie potrzebna? bo jak odetne 10cm to ona tez odpadnie.
    I jak OTWORZYC niebieska wtyczke zebym mogl do niej polutowac kable?

Zdanie zaczynamy z wielkiej litery, interpunkcja [_P_]
  • #14 3684637
    tronic1
    Spec od komputerów
    Wybrałeś najgorsze z możliwych rozwiązań.Trzeba było kypić gotowy kabelek i polutować.Ta niebieska wtyczka w zasadzie jest zrobiona jako nierozbieralna ale można ją rozebrać,od strony samego wtyku cieńkim śrubokrętem podważyć dookoła plastyk i zsunąć ten niebieski plastyk.Delikatnie i cierpliwie, to ci się uda.

Spacje [_P_]
  • REKLAMA
  • #15 3684741
    janek1815
    Poziom 38  
    Mogles odciac kabel, isc do sklepu kupic wtyczke z obudowa i polutowac koszt 2-4zl. Kabel ktory sluzy jako przedluzacz do monitora kupowalem ostatnio w "sklepie nie dla idiotow" dlugi 1,8m kosztowal 14,5zl. Wystarczylo odciac jedna koncowke.
  • #16 3685816
    tob01
    Poziom 11  
    ja nie kupilem tego kabla, bylem tylko zapytac ile kosztuje...
    wiec taka sama koncowke z niebieska wtyczka moglbym kupic? o nią nie pytalem, ale jezeli tak to byloby najlepsze rozwiazanie skoro kosztuje 4zl
    nie wiem juz co mam robic :/ kasy na monitor nie mam musze kupic jeszcze plyte glowna i zasilacz :o

Zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery, interpunkcja [_P_]
  • #17 3686372
    janek1815
    Poziom 38  
    Widok gniazda i obudowy masz ponizej...
    Kupuje sie je oddzielnie. Cena akurat tych ze zdjeca kompletu w sklepie wysylkowym to niecale 3pln wiec w sklepie elektronicznym mysle ze nie przekroczy 4-5zl.

• #18 3687212
    tob01
    Poziom 11  
    A jaki ma cel ta beczułka za wtyczką?
  • #19 3688729
    scuzz
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Ta bułeczka za wtyczką to rdzeń ferrytowy mający na celu zminimalizować tłumienie (bodajże wzdłużne) "płynace" od przewodu.
  • #20 3689467
    tob01
    Poziom 11  
    a jezeli jej nie bedzie to...?
  • #21 3689921
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1094
    To jej nie bedzie. I tak nie masz wyjścia musisz uciąć za nią, a ewentualne efekty braku rdzenia zobaczysz jak przylutujesz nową wtyczkę. Przed lutowaniem dobierz sie do tego rdzenia jakimś nożem może uda ci się go jakoś oskubać z izolacji i dasz radę go założyć na kabel.

Pozdrawiam
    Adam
  • #22 3691012
    tob01
    Poziom 11  
    chodzilo mi o to czy brak rdzenia moze uszkodzic monitor
  • #23 3691205
    janek1815
    Poziom 38  
    nie uszkodzi ci zadnego monitora bez obaw.
  • #24 3712705
    tob01
    Poziom 11  
    To znowu ja. mam jeszcze jedno pytanie bo jutro postanawiam przeprowadzic tą operacje... czy bez rdzenia [czyli tej beczulki za wtyczka] Monitor sie wlaczy? musze to wiedziec bo jak polutuje dobrze a sie okaze ze przez brak rdzenia monitor nie startuje to sie wkurze
  • #25 3714247
    janek1815
    Poziom 38  
    bedzie ok bez tej beczulki i sie wlaczy
  • #26 3714283
    tob01
    Poziom 11  
    witam, poszukalem troche schematow wtyczek kabla sygnalowego, i niech mi ktos wyjasni co to jest masa kabelka czeronego, synchro gnd, synchro vertical

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku monitora Philips 105S uszkodzony kabel sygnałowy, który powoduje wyświetlanie obrazu w odcieniach czerwieni, można wymienić sam kabel. Wymiana nie jest bardzo skomplikowana, ale wymaga podstawowych umiejętności lutowania. Zaleca się zakup kabla sygnałowego do monitora lub przedłużki, a następnie odcięcie jednej wtyczki i przylutowanie przewodów zgodnie z kolorami oryginalnego kabla. Kabel jest ekranowany, więc nie należy go nadmiernie rozbierać. Koszt nowego kabla lub wtyczki z obudową to około 15-29 zł, natomiast samą wtyczkę można kupić osobno za około 3-5 zł. Wtyczka z niebieską obudową jest zasadniczo nierozbieralna, ale można ją delikatnie rozebrać śrubokrętem. Za wtyczką znajduje się ferrytowy rdzeń (tzw. "beczułka"), który minimalizuje zakłócenia sygnału; jego brak nie uszkodzi monitora i monitor będzie działał poprawnie bez niego. Do izolacji połączeń lutowanych zaleca się użycie koszulki termokurczliwej zamiast taśmy izolacyjnej, co zapewnia lepszą ochronę i trwałość. Alternatywnie można skrócić kabel o około 10 cm i przylutować nową wtyczkę. Wymiana kabla jest możliwa do wykonania w warunkach domowych, jednak wymaga precyzji i cierpliwości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA