logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć zadanie? Transformator podwyższający napięcie.

robbud 10 Kwi 2008 18:50 5136 8
REKLAMA
  • #1 5015601
    robbud
    Poziom 11  
    Witam
    Jak obliczyć takie zadanie:

Transformator podwyższający napięcie ze 100V do 3300V ma rdzeń w kształcie pierścienia. Na rdzeń nałożono przewód i przyłączono go do woltomierza, który wskazał napięcie 0,5V.
    Ile zwojów mają uzwojenia transformatora i jaka jest jego przekładnia?

Przekładnia to 3300V/100V=33
    ale jak obliczyć resztę to nie mam pojęcia i odpowiednich wzorów.
    Pozdrawiam,Robert.
  • REKLAMA
  • #2 5015710
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Mnie wychodzi Z1 = 200 i Z2 = 6600. Jest taka odpowiedź?

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #3 5015711
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    Witam
    Wygląda na to, że przypada 0.5V na zwój.
    Dalej już chyba powinieneś wiedzieć jak to policzyć :)
    Pozdrawiam
  • #4 5015789
    robbud
    Poziom 11  
    Z jakich wzorów liczyliście bo to też jest ważne
  • #5 5015891
    Mariusz Ch.
    Witam.

Nie ma wzorów tylko zrozumienie zjawiska. Odpowiedz Sobie na pytanie: jak zrobić pół zwoju? Zagadnienie to jest z dziedziny przekładników prądowych i napięciowych.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #6 5016010
    robbud
    Poziom 11  
    To jest zadanie ze szkoły średniej (poproszono mnie o pomoc a ja Was) i pewnie taka odpowiedź nie zadowoli Pani nauczycielki a ja jestem inżynierem mechanikiem nie elektrykiem i mnie też to nie zadowala.
    Jak uda mi się do tego dojść to dam odpowiedź.
    Pozdrawiam,Robert
  • #7 5016132
    Mariusz Ch.
    Witam.

Nie przejmuj się.:D Ciekawe, czy Pani w szkole średniej będzie wiedziała o co chodzi. To zagadnienie musisz rozpatrywać od strony strumienia magnetycznego. Nie ma znaczenia, czy przewód jest raz owinięty na rdzeniu, czy przechodzi przez jego środek. Zawsze jest to jeden zwój. Wynika to z tego, że napięcie indukuje cały strumień magnetyczny.

Odpowiem teraz na wcześniej postawione pytanie dotyczące połowy zwoju. Skoro ułożeniem przewodu możemy uzyskać minimalnie jeden zwój, to do uzyskania połowy zwoju .... musimy wziąć połowę strumienia. Realizacja wygląda w ten sposób, że w połowie rdzenia wiercony jest otwór, przez który przeprowadzamy przewód.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #8 5016134
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 5016209
    robbud
    Poziom 11  
    Dzięki Wam teraz już kumam :idea: zawsze kupowałem transformatory a nigdy ich nie robiłem :D nie rozumiałem za bardzo o co chodzi z tym nałożonym przewodem bo porąbało mi się z nawinięto i nie wiedziałem ile :cry:
    Pozdrawiam Robert.

Dodano po 16 [minuty]:

Faktycznie banalnie proste zadanie aż mi wstyd ale cóż człowiek uczy się całe życie i głupi umiera:!::!::!:
    Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam, Robert.

Podsumowanie tematu

✨ Omówiono sposób obliczenia liczby zwojów uzwojeń transformatora podwyższającego napięcie z 100 V do 3300 V o rdzeniu pierścieniowym. Znając przekładnię transformatora (3300 V / 100 V = 33) oraz pomiar napięcia 0,5 V na pojedynczym zwoju, można wyznaczyć liczbę zwojów uzwojenia pierwotnego (Z1 = 200) i wtórnego (Z2 = 6600) stosując proporcję napięć do liczby zwojów. Podkreślono, że napięcie indukowane jest proporcjonalne do liczby zwojów i strumienia magnetycznego, a pojęcie „połowy zwoju” można rozumieć jako uzyskanie połowy strumienia magnetycznego, np. przez przeprowadzenie przewodu przez otwór w rdzeniu. Zadanie wymaga zrozumienia zjawisk elektromagnetycznych i proporcjonalności napięć do liczby zwojów, co jest podstawą działania transformatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA