logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Whirlpool AWG 1036 - nie grzeje wody, problem z programatorem?

Andi-73 10 Kwi 2008 19:25 2498 3
REKLAMA
  • #1 5015717
    Andi-73
    Poziom 10  
    Pralka AWG 1036 po nabraniu wody stoi, nie pierze. Jeżeli dalej pojadę programatorem to przed wirowaniem kręci tak jakby prała. Następnie wodę wypompowuje i wiruje. Ciekawe że kiedy zatrzyma się na początku to nie blokuje klapy i jak podniosę to zaczyna kręcić kilka razy jakby prała i zatrzymuje się. W czasie kręcenia klapa jest zablokowana. Grzałka jest sprawna lecz nie grzeje, nie włącza się. Chyba padł programator, ciekawe czy nie czeka mnie zakup nowej pralki ???
  • REKLAMA
  • #2 5019059
    maciejka31
    Poziom 16  
    Ocena: 60
    Witam moim zdaniem masz uszkodzona blokadę ona składa się z dwóch par styków któreś nie kontaktują
  • REKLAMA
  • #3 5020017
    Andi-73
    Poziom 10  
    Dzięki za radę, rozumiem że styki mają być zwarte przy zamkniętej pokrywie. Sprawdzę i będę próbował dalej. Tu nie ma żadnych czujników tylko termistor i ten przyrząd z rurką który przedmuchałem i słychać reakcję. Nie wiem jak pracują styki i czy można go rozłożyć ?
  • #4 5041384
    Andi-73
    Poziom 10  
    Sprawdziłem i pralka wykonuje wszystkie czynności lecz programator sam się nie przełącza. Stan jest następujący, sprawdzałem na zielonym programie, nastawiamy na 2 i pralka pobiera wodę, kręci tyle ile trzeba i zatrzymuje się, programator nie posuwa się dalej. Po przełączeniu do przodu o jeden "ząbek" grzeje, kręci i znów dalej trzeba posunąć jak wykona wszystko w tej pozycji programatora. Tak przełączałem do końca tego programu aż do wirowania. Uciążliwe ale pierze !! Widocznie padł napęd programatora lub brak jest napięcia sterowania. Może ktoś regeneruje te programatory. Podaję tę informację dla interesujących się usterkami tego typu pralek.
REKLAMA