logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-32XL90E - czerwony obraz po 3-5 minutach, wyłącza się samoczynnie

Gazos 10 Kwi 2008 20:41 1821 8
REKLAMA
  • #1 5016118
    Gazos
    Poziom 2  
    Mam problem z moim TV a mianowicie.

Telewizor po długiej przerwie (np rano) sie włączy, pochodzi 3-5 minut poczym robi sie czerwonawy obraz i sie wyłancza (podejrzewam że wskutek jakiegoś zabezpieczenia antyspaleinowego )

Miał ktoś juz taki przypadek może ktoś coś wie na ten temat?

Rozmawiałem z serwisantem i powiedział mi że kineskop strzelił tylko nie pasuje mi to, że po włączeniu po długiej przerwie wszystko jest ok.

Co to może być? Da się coś z tym zrobić?

Tytuł uzupełniłem - p.11 regulaminu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php
    Przeniosłem z TV. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #2 5016135
    robert.s.
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Witam. Na 90 procent serwisant miał racje.
  • #3 5016565
    Przemeksad
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. Naprawiałem juz taki telewizor po serwisancie, ale nie chcialo mi sie wiezyc ze to kinol. Jednak po 2 dniach walki okazalo sie ze to fakt
  • REKLAMA
  • #5 5021631
    Gazos
    Poziom 2  
    Czyli jednym slowem kineskop do wymiany?

Oplaca sie wogole wymieniac kineskop i jak tak to gdzie go kupic?
  • REKLAMA
  • #6 5021691
    Przemeksad
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    nie. chyba ze zalawisz sobie sprawny uzywany
  • REKLAMA
  • #7 5022277
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Gazos napisał:
    Czyli jednym slowem kineskop do wymiany?

Nie, nie jednym słowem!
    Najłatwiej powiedzieć - wina kineskopu! Z faktu, że jest to częsty przypadek nie wynika jeszcze, że u Ciebie na pewno jest tak samo.

Zrobiłeś coś oprócz czytania i pisania? Sprawdziłeś dokładnie ten kineskop?
  • #8 5028135
    Gazos
    Poziom 2  
    ogolnie to nic nie zrobilem narazie sie tylko informuje i opieram o twierdzenia innych.
    A co mial bym zrobic?

PS kupilem juz LCD Sony 40`` ale mimo wszystko zal wyrzucac mi mojego starego Sony (w swoich czasach kosztowal mnie majatek dlatego chcialbym go reanimowac jeszcze i postawic synowi w pokoju)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Sony KV-32XL90E, który po włączeniu działa poprawnie przez 3-5 minut, następnie obraz robi się czerwony, a urządzenie wyłącza się samoczynnie, prawdopodobnie z powodu zabezpieczenia antyspaleinowego. Serwisant zasugerował uszkodzenie kineskopu, co potwierdzają doświadczenia innych użytkowników z podobnymi objawami. Jednak pojawiły się sugestie, że przyczyną mogą być również zimne luty na płytce drukowanej (PK) lub inne problemy mechaniczne, które można zdiagnozować przez delikatne stuknięcia i dokładne sprawdzenie kineskopu. Wymiana kineskopu jest możliwa, ale opłacalność takiej naprawy zależy od dostępności i ceny części, a także indywidualnej decyzji użytkownika. W międzyczasie użytkownik zakupił nowy telewizor LCD Sony 40", jednak chce zachować stary model dla syna. Zaleca się dalszą diagnostykę i ewentualne próby naprawy poprzez sprawdzenie połączeń i lutów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA