logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokie użycie CPU i wyciek pamięci po zamknięciu ProgDVB

mblazkie 10 Kwi 2008 21:34 1436 7
REKLAMA
  • #1 5016444
    mblazkie
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Chciałem napisać o dość nietypowym problemie który pojawił się kilka dni temu. Może zacznę od tego, że podczas uruchomienia kompa użycie procesora wzrasta do 100% i traw to przez parę chwil po czym wszystko wraca do normy, niestety jest to trochę denerwujące a wcześniej tego nie było. Drugim problemem który się pojawił o którym mowa i od którego powinienem zacząć jest problem wyskakującego okienka jak w temacie. Dzieje się to tylko i wyłącznie po wyłączeniu programu PogDVB. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc w usunięciu tych usterek z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5016480
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    1. Masz jakiś program antywirusowy/firewall?
    2. Chodzi o nagłe wyczyszczenie zajmowanej przez program pamięci - próbowałeś nowszą/starszą wersję programu wgrywać? Czy masz to od jakiegoś czasu dopiero?
  • REKLAMA
  • #3 5016504
    mblazkie
    Poziom 11  
    1. Jeśli chodzi o program antywirusowy to od dawana używam Avasta co do firewall'a to jest to standarwowa zapora systemu Windows XP.

2. Co do wersjo programu (domyślam się że chodzi o ProgDVB) to od dawna używam tej samej wersji i nigdy nie miałem z nią kłopotów a problem się pojawił parę dni temu.
  • #4 5016525
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    1. Spróbuj wyłączyć i jedno i drugo, sprawdź też BootVis'em jaki proces tak długo się odpala

2. Parę dni temu po tym jak robiłem/instalowałem ... (możesz dokończyć)
  • REKLAMA
  • #5 5016712
    mblazkie
    Poziom 11  
    A więc jest tak:

1. Po włączeniu BootVis'a i restarcie kompa wyskoczył mi komunikat:

Co do tego BootVisa, to pogrzebałem trochę w google i znalazłem informacje, że to dość stare narzędzie i nie radzi sobie ze wszystkimi dyskami.

2. Natomiast ostatnio co instalowałem, była to gra C&C3 Tiberium Wars i chyba od tego czasu pojawiły się te problemy.
  • #6 5017610
    mblazkie
    Poziom 11  
    Wstawiam jeszcze screen komunikatu który pojawia się po zamknięciu programu.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 5025434
    bobik5
    Poziom 1  
    Prosze bardzo: Program DVB → Plugins → vplug.ini → RMLOS=0 (zamiast 1) i chodzi jak sie nalezy :D[/tex]
  • #8 5035689
    mblazkie
    Poziom 11  
    Nie wiem zupełnie czego to się tyczy, ale zrobiłem tak jak napisałeś i pomogło gdyż ramka z błędem już nie wyskakuje więc dziękuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Po uruchomieniu komputera pojawia się chwilowe 100% użycie CPU, które wcześniej nie występowało. Dodatkowo po zamknięciu programu ProgDVB pojawia się okienko z błędem, co wskazuje na wyciek pamięci. Problem pojawił się niedawno, prawdopodobnie po instalacji gry Command & Conquer 3: Tiberium Wars. Użytkownik korzysta z programu antywirusowego Avast oraz standardowej zapory Windows XP. Narzędzie BootVis zgłosiło błąd związany z dyskiem, co może wskazywać na problemy z kompatybilnością. Rozwiązaniem okazała się modyfikacja pliku konfiguracyjnego vplug.ini w katalogu Plugins programu ProgDVB, gdzie zmieniono wartość parametru RMLOS z 1 na 0, co wyeliminowało pojawianie się błędu po zamknięciu aplikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA