logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner TV - przy drugim włączeniu pożera procka 60%

kejundzina 09 Gru 2011 12:29 988 0
REKLAMA
  • #1 10237342
    kejundzina
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    mam pytanie jak zlokalizować proces, który wpitala mi procka przy oglądaniu tv?
    sprawa wygląda następująco:
    włączam komputer, włączam tuner, jeżeli momentalnie wyłączę tuner ponowne włączenie nie zużywa procka, jeżeli natomiast oglądam tv przez 10-20 min i dłużej, wyłączam tuner i włączam ponownie zużycie procka wzrasta do 60% (przy pierwszym uruchomieniu tunera zużycie procka to 15-20%) mam C2D 8400 3.0GHz (nie kręcone).
    Zauważyłem również, iż kolejne uruchomienia tv nie naprawiają objawu (cały czas przy oglądaniu tv procek działa na 60%) dopiero kiedy wyłączam system (win7x64) podczas zamykania pojawia się ściemnienie widoczne przez 3-5 sekund (czyli wymusza zamknięcie jakiegoś procesu).
    Menedżer zadań pokazuje że właśnie aplikacja tunera używa 50% zasobu. Po zamknięciu programu od tunera procesy spadają do praktycznie 0.
    Jak zlokalizować co za ten objaw odpowiada? System ma jakieś pół roku i nigdy nie było takie problemu, znaczy zdarzał się rzadko, ale wyłączając program od tunera i włączając ponownie zużycie procka było w normie, teraz już tak się nie da... trzeba restartować system.
    Domyślam się że może za tym stać jakiś program czy jakaś funkcja systemu, ale głównie jak zlokalizować proces który wisi? jak to mi podpowiecie będę starał się naprawić objaw.
    Wyłączałem różne procesy i wydawało mi się ze jest ok, jednak tylko mi się wydawało (np proces WMI provider host - podczas startu systemu jest ich aż 3, potem zostają tylko 2, ale wyłączanie ich nic nie daje, choć trochę jednak daje... bo po wyłączeniu programu od tunera zauważyłem, iż pojawił się znowu WMI provider host)
    Kiedy zakończyłem procesy WMI provide host (przy pomocy tuneup process manager), odczekałem chwilę, uruchomiłem program od tunera tv, nagle proces telewizji spadł do normalnej wartości (15-20%)??!!?? po wyłączeniu tunera znowu pojawił się ten proces WMI i kolejne uruchomienie tv powodowało iż proces tunera znowu dochodził do 50% zużycia procesora.... choć nie zawsze ten sposób działa... więc już zgupiałem...
    co to jest ten WMI provider host? dlaczego zamula mi system?
    Z góry dzięki za pomoc!

PS moja konfiguracja, C2D E8400 3.0GHz, ATI 5770 na Catalistach 11.11c, Płyta gł Gigabyte Ga-p35-ds3l, 8GB RAM OCZ REPEAR,Tuner WinFast DTV 2000H Plus (najnowsze sterowniki i oprogramowanie PVR2), SoundBlaster X-FI
  • REKLAMA
REKLAMA