logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wzmacniacz operacyjny TL081? Rola nóżki NC i dwa offsety

raczek3 11 Kwi 2008 19:01 1560 8
REKLAMA
  • #1 5019423
    raczek3
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Witam ze wzmacniaczem operacyjnym TL081 pracuję pierwszy raz, nie wiem do czego służy nóżka z opisem NC i dlaczego są dwa Offsety? proszę o pomoc jak to podłączyć bo nota katalogowa mi nie wiele mówi. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5019449
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Do NC nic nie podłączasz bo nic to nie da. Ofsety służą do regulacji napięcia niezrównoważenia - też nie trzeba nic podłączać jeśli nie trzeba :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 5019464
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Pin oznaczony NC nie jest podłączany w układzie. Pomiędzy wejścia Offset podłączasz skrajne wyprowadzenia potencjometru, a suwak podłączony jest do -Vcc. Zwykle nie wykorzystuje się tego sposobu równoważenia.

Zobacz tu:

http://www.datasheet4u.com/html/T/L/0/TL081_STMicroelectronics.pdf.html

Pzdr.
  • #4 5019586
    raczek3
    Poziom 22  
    A czy muszę podłączać zasilanie do niego czyli VCC+ i VCC- czy tylko in+ in- i out?
  • Pomocny post
    #5 5019677
    Jaduda
    Poziom 32  
    Ocena: 196
    raczek3 napisał:
    A czy muszę podłączać zasilanie do niego czyli VCC+ i VCC- czy tylko in+ in- i out?
    Oczywiście że musisz, bez tego na pewno nie będzie działać. :)
    To tak jakby od niepodłączonej żarówki wymagać aby świeciła.:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 5020806
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 5020970
    raczek3
    Poziom 22  
    marekzi napisał:

Do +in -in to raczej zasilania nie podłączaj.......
    Coś mi się zdaje, że nie tylko z TL081 pierwszy raz masz do czynienia- poczytaj trochę, to najłatwiejszy sposób nauki.

Witam miałem do czynienia z kilkoma wzmacniaczami opracyjnymi ale dawno temu, to żeby do in+ i in- zasilania nie podłączać tylko sygnał wejściowy to wiem.
    Dzięki za pomoc.
  • Pomocny post
    #8 5021274
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Weź sobie jakikolwiek kit ze schematem na wzmacniaczu operacyjnym. Powiedzmy filtr dolnoprzepustowy do subwoofera. W zasadzie wzmacnacze operacyjne wymagają podwójnego zasilania. I masa praktycznie w takim układzie łączy sę tylko z wejściem i wyjściem układu.

po za tym musisz coś wstawić w pętle sprzężenia zwrotnego, bo może się wzbudzić. Oglądałes jak się sprawa ma na np. www.wikipedia.org ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz operacyjny TL081 wymaga podłączenia zasilania symetrycznego (+Vcc i -Vcc) oraz sygnałów wejściowych do nóżek in+ i in-. Nóżka oznaczona jako NC (Not Connected) nie jest podłączana w układzie i nie pełni żadnej funkcji. Wzmacniacz posiada dwa wyprowadzenia Offset służące do regulacji napięcia offsetu wejściowego, które można połączyć z potencjometrem do korekty napięcia niezrównoważenia, jednak w większości zastosowań nie jest to konieczne. W praktyce do poprawnej pracy TL081 potrzebne jest podwójne zasilanie oraz odpowiednie sprzężenie zwrotne, aby uniknąć wzbudzeń. Dokumentacja producenta oraz przykładowe schematy, np. filtry dolnoprzepustowe, mogą pomóc w zrozumieniu prawidłowego podłączenia i zastosowania wzmacniacza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA