logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wycenić robociznę za instalację sieci w szkole?

borooowa 11 Kwi 2008 19:10 1809 8
REKLAMA
  • #1 5019457
    borooowa
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam! mam jedno pytanie... Mianowicie mam ofertę pracy w której jest jeden punkt na który nie wiem co odpowiedzieć... chodzi o koszta! jest zapytanie ile bym chciał za robociznę za jedna szkole??? Teraz tak sprzęt nam dają zlecenie dostajemy... jest to grupa 2-osobowa jedyne co musimy to sami dojechać i musimy podać wynagrodzenie jakie chcemy otrzymać za jedna szkole? i ile szkół możemy zrobić w ciągu jednego miesiąca? szkoły są rozstawione w obrąbie naszego województwa.... jeszcze nigdy nie pracowałem na takich warunkach i proszę o pomoc!!! Przede wszystkim ile??????????
  • REKLAMA
  • #2 5019952
    pala22
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    nie możemy ci pomuc bo jak to "za szkołe "
    co TY szkołe będziesz budował?
    jwsli będziesz tam zakładał sieć to można by się pokusić o wycene na podstawie ilości stanowisk roboczych.
    no i należy wziąc pod uwage rozległość tej sieci.
    (bo może być tak że bedzie 5 komputerów i ze 300m kabla do rozprowadzenia )
  • #3 5021606
    borooowa
    Poziom 10  
    No to może pomożesz mi w wypełnienie tych punktów! jakie trzeba wypełnić...

1) Imię Nazwisko
    2) tel. Kontaktowy
    3) Adres zamieszkania
    4) Nr Dowodu osobistego
    5) Ile osób jesteś w stanie zorganizować np 2 grupy (grupa powinna liczyć max 2 osoby)
    6) Jakie powiaty jesteś w stanie zrealizować (nazwa powiatu) lista nazw powiatów w polsce: www.powiaty.pl
    7) Jaki okres czasu możemy współpracować (Istnieje możliwość wspołpracy przy drugiej edycji tj Kwiecień Maj)
    8) Ile szkół jesteś w stanie zrealizować w w/w okresie czasu
    9) Spodziewane wynagrodzenie za realizację jednej placówki

interesuje mnie punkt 8i 9 nie mam pojęcia co tam wpisać i tu właśnie prosze o pomoc!!
  • REKLAMA
  • #4 5022080
    vtold
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    A ta sieć ma być po skrętce czy radiowa?
  • REKLAMA
  • #5 5022695
    borooowa
    Poziom 10  
    po skrętce...:)
  • REKLAMA
  • #6 5022729
    vtold
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    a komputerów ile w klasie (i ewentualnie ile klas na jedną szkołę)?
  • #7 5022756
    Kostek7
    Poziom 27  
    Ocena: 61
    U mine w szkole są trzy sieci spięte pod jeden serwer:
    Sieś dyrektora i dwie sieci pracowni.
    dodatkowo doszła teraz jeszcze nie działająca sieć klasowa + telefony
    Wszystko rozproszone po całym budynku
    kabel to 10x 305 m + karton odcinków do stanowisk po 2 m każdy x 100
    Firmom szkoły (ponadgimnazjalne) pozostawiają przeciągnięcie kabli (wiercenie i układanie rynienek) a resztę robią uczniowei :_)
    my za rozdzielenie wiązki 150 kabli przy serwerze na telefony i kompy zarobienie gniazdek w salach i końcówek przy serwerze dostaliśmy po 50 PLn na głowę 2 osoby (3 tygodnie po 3 godziny lekcyje w tygodniu)
  • #8 5034878
    pala22
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    borooowa napisał:
    No to może pomożesz mi w wypełnienie tych punktów! jakie trzeba wypełnić...

interesuje mnie punkt 8i 9 nie mam pojęcia co tam wpisać i tu właśnie prosze o pomoc!!

myślisz że ktoś jest jasnowidzem ?

dla mnie gość który zleca robote w ten sposób to cwaniak który wygrał przetarg i teraz szuka ludzi do roboty za najmniejszą stawke.
  • #9 5035320
    szwedis
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    przeważnie od jednego stanowiska bierze się koło 60 zł.
    nie licząc serwera, serwer można troszkę więcej powiedzieć, ale przeważnie sie bierze tyle samo, albo za free czyli gratisowo :D

pozdrawiam,
    szwedis

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyceny robocizny za instalację sieci komputerowej w szkołach, gdzie zleceniodawca dostarcza sprzęt, a wykonawcy mają podać wynagrodzenie za realizację jednej placówki oraz określić liczbę szkół możliwych do obsłużenia w miesiącu. Kluczowe czynniki wpływające na wycenę to liczba stanowisk komputerowych, rozległość sieci (długość kabli), liczba klas i komputerów w szkole oraz rodzaj instalacji – w tym przypadku sieć po skrętce. Przykładowo, w jednej ze szkół sieć jest rozproszona, obejmuje kilka podsieci i wymaga rozdzielenia wiązek kabli oraz montażu gniazdek, co zajmuje kilka tygodni pracy dwóch osób. Standardowa stawka za jedno stanowisko robocze wynosi około 60 zł, przy czym serwer często wyceniany jest osobno lub realizowany gratisowo. Wycena powinna uwzględniać także dojazdy i czas pracy zespołu dwuosobowego, a liczba szkół do wykonania w miesiącu zależy od skali i złożoności instalacji oraz dostępności zespołu.
REKLAMA