logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Położenie sieci komputerowej na podstawie projektu - wycena

pandaci 16 Paź 2007 13:13 4385 13
  • #1 4383859
    pandaci
    Poziom 14  
    Witam

Mam propozycję położenia sieci komputerowe na podstawie projektu.
    Jak się oblicza cenę położenia sieci??
    Od komputera?? Od metra??
    Proszę o pomoc.
  • #2 4383904
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    To zależy od czego będzie lepiej to liczyć.
  • #3 4383916
    pandaci
    Poziom 14  
    Pomieszczenie duże. (Hala)
    Komputerów sporo około 60.
    Co do innych urządzeń sieciowych też trochę ale nie wiem dokładnie ile.
    Kabla do pociągnięcia sporo. Napewno kilkaset metrów.
    Do tego nie wiem czy korytka czy już będą zrobione.
  • #4 4383937
    yes2mike
    Ocena: 320
    Na cenę składa się cała masa czynników.
    Wyjdzie 20k, a okaże się, ze dołożysz 5k do tego interesu.

Możesz ujednolicic koszt położenia przewodu, bez wzgledu na to ktorędy będzie biegł... Ale wtedy możesz się zdziwić, bo np. połozenie 10 metrów zajmie Ci 10 dni + zmarnowane 16 wierteł i 2 wiertarki.

Lepiej poszukaj kumpla który ma jakieś pojęcie.
  • #5 4383957
    pandaci
    Poziom 14  
    Projekt sieci jest już gotowy i to nie ja go robiłem tylko profesjonaliści.
    Cały okablowanie i inny sprzęt sieciowy już będzie.
    Chodzi mi typowo robocizna.
    Położenie i podłączenie komputerów i innych.
    Bez konfiguracji.
  • #6 4383999
    yes2mike
    Ocena: 320
    To chyba profesjonalniej będzie liczyć od komputera ;)
    Ja i tak bym chciał zobaczyć jak wygląda obiekt w którym będę kładł sieć. Tak dla świętego spokoju...
  • #7 4384017
    pandaci
    Poziom 14  
    No będe miał możliwość obejrzenia go w sobote.
    Ale chciałbym wiedzieć już ile mogę wziąść za TO.

Jaka cena by wchodziła w grę.
    Wiedząc to co napisałem.
  • #8 4384320
    zdolo
    Poziom 2  
    wszystko zależy od:
    ilości kabla, przy tej ilości komputerów na pewno to nie będzie kilkaset metrów, powiedziałbym że spokojnie pomiędzy 1-2tys metrów
    tego jakie będą korytka, jeżeli ma to być w korytach
    rodzaju gniazd, różnie się je mocuje itp.

wziął bym jeszcze pod uwagę ilość krosowań (uwzględniając patch panele i gniazdka)
    oczywiście weź pod uwagę czas jaki Tobie zajmie położenie tej sieci
    dobrze przeanalizuj plany żeby się nie wkopać, jak trzeba będzie wiercić to kup/wynajmij dobry sprzęt np. Hilti i dobre wiertła :)

w swojej wycenie uwzględnij powyższe punkty, pewnie i tak nie wszystko wymieniłem :)

A tak z czystej ciekawości, kładłeś już kiedyś profesjonalną sieć??
  • #9 4384420
    pandaci
    Poziom 14  
    Tak kładłem raz i pare razy pomagałem.
    No ale mógłbyś mi powiedzieć mniej więcej oczywiście z dużą tolerancją jaki przedział cenowy to by był.
  • #10 4385478
    utc1
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Ale się uparłeś. Ułożenie koryt 120mmm - 200 metrów do tego gniazda Legrand albo inne podwójne razem 120 modułów przynajmniej 3400m kabla. Co z kablem do telefonów? Odpowiedź na Twoje pytanie jest jedna - negocjuj z klientem a sam uznaj ile byś chciał za ta robotę. Praca wymaga jedynie (dwie osoby) 5 dni z pomiarami (nie ważne jakimi). A szafa - kto obszywa panele i jakie? 5e czy 6e GB czy nie? Widzisz? to nie tak jak się Tobie wydaje.
  • #11 4385675
    pandaci
    Poziom 14  
    No właśnie widzę że jest trochę roboty. Wiem narazie tyle że jest miesiąc czasu. Ciężko mi jest powiedzieć jaką kwotę. Ktoś na innym forum zaproponował 100 - 150 zł od komputera + urządzenia sieciowe czy to jest za dużo czy za mało??
  • #12 4386059
    Andrzej Stachurski
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    A nie prościej byłoby policzyć to jako czas wykonania w r/g i pomnożyć przez cenę za r/g? zakładasz np że jesteś w stanie to zrobić w cztery osoby w 10 dni po 8 godzin, przy cenie np 25netto/rg. Do tego ewentualnie koszt zakwaterowania i wyżywienie ekipy jeśli nie robisz blisko miejsca zamieszkania. A już najlepiej jeśli masz profesjonalny projekt to obliczyć to w programie do kosztorysowania.
    W każdym bądź razie ja w nietypowych przypadkach robię wg pierwszego sposobu i dobrze na tym wychodzę.
    Pozdrawiam i życzę godnego zarobku:)
  • #13 4386974
    pandaci
    Poziom 14  
    Dowiedziałem się że jest to około 60 komputerów. Jak myślicie jak długo zajęło by położenie tej sieci?? I jak w takim wypadku kasować??
  • #14 4391060
    Andrzej Stachurski
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Kolego, postaw się w naszej sytuacji - jak mamy ocenić ile czasu to zajmie?? to jak wróżenie z fusów. Nie dosyć że nie wiemy wogóle nic na temat budowy hali, rozmieszczenia gniazd, technologii układania kabli, czy tylko ethernet i jaki (wymagania), czy telefony też, czy może jeszcze zasilania dedykowane, kto robi szafę, ile i jaka gwarancja, czy daleko od miejsca zamieszkania i kto robi (czy masz zaprawionych w boju i wyszkolonych pracowników/podwykonawców czy maruderów/zieleńców). Może byś jakieś wycinki projektu zamieścił - byłoby to jakieś ułatwienie, bo tak to rozmowa o wszystkim i o niczym: po prostu bicie piany...

A tak BTW to właśnie jutro jadę na konsultacje do Urzędu Miasta i Gminy w ******* właśnie na konsultacje w sprawie wykonania sieci komp/tel/zas w w/w budynku i coś czuję że rozmowa będzie w podobnym stylu.... panie ale nieważne jakie to będzie tylko ile to będzie nas kosztować...po prostu krew mnie zalewa:(

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyceny położenia sieci komputerowej na podstawie gotowego projektu, obejmującego około 60 komputerów i kilkaset do kilku tysięcy metrów kabla. Koszt robocizny zależy od wielu czynników, takich jak ilość i rodzaj kabla, sposób prowadzenia okablowania (korytka lub inne rozwiązania), liczba punktów krosowań (patch panele, gniazdka), rodzaj gniazd (np. podwójne), a także czas potrzebny na wykonanie instalacji i ewentualne trudności techniczne (wiercenie, dostęp do obiektu). Propozycje wyceny obejmowały stawki za komputer (np. 100-150 zł za komputer plus urządzenia sieciowe) lub kalkulację na podstawie roboczogodzin (r/g) i liczby osób w ekipie, z uwzględnieniem kosztów dodatkowych jak sprzęt (np. wiertarki Hilti) czy zakwaterowanie. Podkreślono, że dokładna wycena wymaga analizy projektu i warunków na miejscu, a negocjacje z klientem są kluczowe. Wskazano również na znaczenie doświadczenia wykonawcy i jakości sprzętu sieciowego, w tym rodzaju paneli krosowych (np. kategoria 5e, 6e, GB).
REKLAMA