logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LiteOn LightScribe DVD nie wykrywana po podłączeniu do kontrolera IDE ATA

Spectrum89 11 Kwi 2008 22:07 1848 26
  • #1 5020214
    Spectrum89
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam problem z nagrywarką DVD firmy LiteOn z LightScribe. Mam jeden kontroler IDE ATA na płycie głównej, pod tą taśmę podłączone są 2 dyski HDD ATA, a gdy potrzebuję coś nagrać na płytę bądź odtworzyć jakąś płytę to odłączam jeden z dysków a podłączam w wolne miejsce nagrywarkę. Od niedawna zaczął się mój problem, otóż po podłączeniu nagrywarki ta nie jest wykrywana przez system i po włożeniu płyty do napędu nie mogę jej odtworzyć. Taśma jest sprawna, próbowałem także na innej, a nagrywarkę sprawdzałem pod innym kompem i tam zadziałała bez trudu.
    Co się dzieje? Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?
    Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi

Pozdrawiam!
  • #2 5020228
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Spróbuj na podpiętej samej nagrywarce na taśmie tej co używałeś i tej nowej, sprawdź piny czy nie są powginane do środka itp.
  • #3 5020237
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4483
    nie wiem od czego zacząć
    napewno dysk masz ustawiony na MASTER a napęd podłączony na SLAVE? Proponuje sprawdzić zworki w napędzię i ustawić stosowny tryb
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #4 5020247
    zbyhol
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Witam.
    Czy zworke masz dobrze ustawioną, na SLAVE?
  • #5 5020260
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Przy częstym podłączaniu, odłączaniu mogą być problemy z pinami w gnieździe ATA w napędzie. Sprawdź czy miejsca lutowania pinów na płytce nagrywarki są w porządku, wciśnij taśmę i poruszaj nią oglądając miejsce lutowań. Tak samo sprawdź gniazdo zasilania w napędzie.
  • #6 5020350
    Spectrum89
    Poziom 11  
    Konfiguracja jest jak najbardziej w porządku, Dysk ustawiłem na Master, a nagrywarke na slave, próbowałem ją także uruchomić bez zworki i nic, a gdy jest sama podpięta to dochodzi do pewnego momentu i wyskakuje standardowy komunikat kiedy nie jest podłączony dysk. W menadżerze urządzeń zamiast model mojej nagrywarki pisze coś takiego: KS5121P IQO127Y SCSI CdRom Device.. Ma ktoś jakieś dalsze wskazówki? Czy oprogramowanie nagrywarki mogło paść? Jak wgrać nowe? A może jest inny sposób by temu zaradzić?
  • #7 5020371
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Sprawdź pierwszo piny w gnieździe w nagrywarce
  • #8 5020397
    Spectrum89
    Poziom 11  
    Ale jak? Na włączonym kompie? Tak to nie widać by było coś nie tak, nie są pokrzywione ani nie latają, więc powinno być ok, jednak jest coś z transmisją danych, skoro nawet nie potrafi poprawnie rozczytać modelu, po włożeniu płytki początkowo brak reakcji, dopiero po pewnym czasie nabiera obrotów do pewnego momentu, nie na maksimum, lecz i tak nie czyta płyty, po krótkim czasie staje w miejscu, jeszcze raz zobaczę te piny ale tak jak mówię, są ok..
  • #9 5020455
    zbyhol
    Poziom 18  
    Gdyby był problem z softem nagrywarki to na innym kompie też by nie odpaliła. Wygląda mi to na uszkodzenie taśmy.
  • #10 5020484
    Spectrum89
    Poziom 11  
    Dokładnie jest to model LH-20A1H, nowego oprogramowania nie mogę wgrać, gdyż wyskakuje mi komunikat, że mam inną nagrywarkę, która nazwę wcześniej podałem, taka jak wyskakuje mi w menadżerze urządzeń, taśma jest sprawna na pewno, ponieważ inny napęd pod nią działa..
  • #11 5026446
    Spectrum89
    Poziom 11  
    Testowałem nagrywarkę na jeszcze innym komputerze o bardzo podobnej konfiguracji do mojego, tam zadziałała bezproblemowo, u mnie nadal jest nie wykrywana, próbowałem też na kolejnych taśmach i na nich też nie rusza, taże nie jest to uszkodzenie nagrywarki czy też taśm, próbowałem też z innym czytnikiem marki LG, który działa jak należy, także myslę, że wina jest systemu, bądź coś z płytą główną. Wie ktoś co to może być za przyczyna i jak to naprawić?
  • #12 5026958
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4483
    Podpinasz ją chociaż na wyłączonym kompie?
    Zacznij od biosu - wejdz do niego i zobacz czy widzi Twój dysk i nagrywarkę.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #13 5028139
    zbyhol
    Poziom 18  
    Problem nie tkwi w systemie bo już bios nie rozpoznaje jej poprawnie. Najprawdopodobniej jest to konflikt sprzętowy. Zresetuj konfiguracje sprzętu w biosie albo cały bios.
  • #14 5028158
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Windows miewa dość specyficzny sposób instalacji urządzeń, możliwe że po którymś kolejnym "zauważeniu" nagrywarki, namieszało mu się w sterownikach tak dokładnie że nie zamierza ich ładować. Jeśli sam bios widzi napęd to problem jest w windowsie. Jeśli nie - możliwe że w jakiś oryginalny sposób uszkodziłeś płytę przy kolejnych przełączeniach, chociaż nie mam pojęcia jaki to miałby być sposób. Zresetowanie CMOS też warto wypróbować.

Jeszcze jedno - a wtyk zasilania oglądałeś? Molexy nie przepadają za wielokrotnym wyjmowaniem.
  • #15 5028886
    Spectrum89
    Poziom 11  
    Bios nie wykrywał napędu, ale tylko tego DVD. Podpinam go oczywiście na wyłączonym kompie. Nawet gdy jest odczepiony ten napęd to i tak jakiś jest pokazywany w systemie, którego nazwę podałem powyżej, tak samo po podłączeniu, dopiero gdy kliknąłem w menadżerze urządzeń odinstalowanie tego napędu to wtedy zaczął być wykrywany w Biosie ale i tak nie działał, a nazwa nagrywarki wracała i wyświetlanie ikony także, choć już potem był cały czas widoczny w Biosie tak jak należy. Próbowałem z ustawieniami Biosu, wczytałem wstępne ustawienia i to także nie pomogło, dopiero po formacie i zainstalowaniu nowego systemu napęd działa poprawnie. Jednak, warto rozwiązać tą zagadkę, gdyż może się to przydać na przyszłość, także prosze o wypowiedzi i sugestie na ten temat.
    Dziękuję wszystkim za bierność w tym wątku

Pozdrawiam
  • #16 5028902
    zbyhol
    Poziom 18  
    Teraz to już musztarda po obiedzie, Nic sie już sprawdzić nie da i wszelkie sugestie pozostana tylko sugestiami. Chyba że ktoś ma podobny problem.
    A może ktoś wie co tam faktycznie było nie tak...

Pozdrawiam
  • #17 5029076
    Spectrum89
    Poziom 11  
    Na pewno było namieszane w systemie, był widoczny napęd, który pojawiał się znikąd i to nazwie, czy modelu z którymi się jeszcze nigdy nie spotkałem. Tak jak pisał kolega movzx byc może tak się stało, że namieszało się w systemie z powodu wypinania i wpinania nagrywarki, bo innego wytłumaczenia chyba nie ma. Sądzę, że raczej nikt by sobie z tym nie poradził, ja jedynie doprowadziłem do tego, że nagrywarka zaczęła być widziana w Biosie, z której pomocą potem zainstalowałem od nowa system. Jednak, jeżeli ktoś coś wie na ten temat to proszę się wypowiadać, być może przyda się na przyszłość
  • #18 5035350
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Ostatnio miałem podobne przygody z kartą dźwiękową - karta się pięknie instalowała, sterownik działał, po czym windowsy oznajmiały że "brak urządzeń do odtwarzania".
    Walczyłem z tym 2 dni, moja desperacja rosła (znalazłem w google 4 przyczyny i żadna nie była tą moją).
    W końcu sam doszedłem do rozwiązania - włączyłem w rejestrze pokazywanie niepodłączonych urządzeń w menedżerze urządzeń, po czym okazało się że windows ma 5 kopii karty.
    Po usunięciu wszystkiego i reinstalacji sterowników problem zniknął.
    Oczywiście w tym wypadku może to być coś zupełnie innego, ale może komuś się przyda.
  • #19 5035672
    Krzysztof1969
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Aby nie mieszać z przełaczaniem taśm kup kontroler ATA za 20zł wepnij w gniazdo PCI i masz z głowy !
    Nie rozumiem po co te kombinacje ?
    Kontroler dostaniesz w kazdym sklepie komputerowym.
    Napewno koleś przełączał urzadzenia na właczonym komputerze i z tąd te problemy. Itak dziwne że działa.
  • #20 5037599
    Spectrum89
    Poziom 11  
    No sorry, kolega Krzysztof1969, ja nie jestem początkujący w tej dziedzinie, trochę już wiem, dlatego takich głupstw nie robie, nie przełączam taśm na podłączonym kompie, problem pojawił się sam, nie robiłem nic co mogłoby do tego doprowadzić, kolega movzx troszkę wcześniej napisał w tym wątku, że po którymś kolejnym wykryciu nagrywarki w systemie sie pomieszało i zapewne to było przyczyną, bo często zdarzało mi się podłączać nagrywarkę w miejsce jednego z dysków, oczywiście na wyłączonym komputerze, wiadomo już, że była to wina systemu operacyjnego, teraz tylko pytanie, jak coś podobnego naprawić w przyszłości? Skoro napęd nie był w ogóle wykrywany,a zamiast niego był jakiś inny o zupełnie innym, nieznanym modelu, a odinstalowywanie go nie przyniosło oczekiwanego rezultatu poza poprawnym wykrywaniem w Biosie..
  • #21 5948532
    levy22
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Witam! Mam podobny problem do kolegi tylko u mnie było tak: Także podpinam liteona jak mi jest potrzebny. Raz bardzo się śpieszyłem i podłączyłem zasilanie podczas pracy kompa (głupek ze mnie). Taśma jeszce podłączona wtedy nie była. Od tamtej pory Bios i system wykrywa mi nagrywarkę ale kiedy wkładam płytę to wogóle nie widzi jej w napędzie. Proszę pomóżcie!!
  • #22 5952645
    zbyhol
    Poziom 18  
    levy22 zaktualizuj bios nagrywarki do najnowszego a jeżeli nie ma nowszego od tego, który masz to wgraj ten sam. Jeżeli to nie pomoże to masz uszkodzoną nagrywarke. Mało prawdopodobne aby w systemie kompa coś sie skopało po tym twoim niefortunnym zabiegu ale na wszelki wypadek sprawdź ją na innym kompie.
    Pozdrawiam
  • #23 5952669
    levy22
    Poziom 11  
    biosa zaktualizowałem. W kompie raczej nic bo taśma była odłączona. Zauważyłem taż ze jak podłącze nagrywarę komp ma problem z załadowaniem sterownika aop38m67 ide controler.
  • #24 5952720
    zbyhol
    Poziom 18  
    Wygląda na uszkodzone zasilanie nagrywarki w gałęzi 5V. Raczej serwis.
  • #25 5952814
    bielak01
    Poziom 11  
    Pisales ze jak odlaczyles nagrywarke to w biosie cos i tak bylo (jesli dobrze doczytalem) wiec moze w biose miales zle ustawione wykrywanie sprzetu na tym kontrolerze
  • #26 5958030
    levy22
    Poziom 11  
    a ma ktoś wskazówki jak naprawić to zasilanie jakiś schemat czy coś?? Mam tatę elektronika, ale za sprzęt komputerowy jeszcze się nie zabierał.
  • #27 5960042
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej
    Ocena: 85
    Nie wiem, czy to pomoże - podobny efekt (nierozpoznawanie - a raczej przekłamywanie nt modelu, nie mówiąc już o zawieszaniu przy starcie bios-u) miałem w jednym HDD - okazało się, że urwany był jeden pin w gnieździe> Z początku nie dało się tego zauważyć ( "tkwił dość solidnie w obudowie gniazda) - dopiero po którymś z kolei wypięciu taśmy wyszedł z obudowy.
    Oczywiście -naprawa wiązała się z częściowym rozebraniem elektroniki.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nagrywarki DVD LiteOn LightScribe model LH-20A1H, która po podłączeniu do kontrolera IDE ATA na płycie głównej nie jest wykrywana przez system ani BIOS, mimo że taśma i zasilanie są sprawne, a urządzenie działa poprawnie na innych komputerach. Użytkownik podłącza nagrywarkę zamiast jednego z dwóch dysków HDD na tym samym kontrolerze, ustawiając dysk jako Master, a nagrywarkę jako Slave. W menedżerze urządzeń pojawia się nieprawidłowa nazwa urządzenia (KS5121P IQO127Y SCSI CdRom Device), co wskazuje na problemy z rozpoznaniem sprzętu. Próby zmiany zworki, sprawdzenia pinów, taśmy i zasilania nie przyniosły efektu. BIOS początkowo nie wykrywał napędu, ale po odinstalowaniu urządzenia w systemie pojawił się w BIOS-ie, jednak nadal nie działał poprawnie. Po reinstalacji systemu problem ustąpił, co sugeruje konflikt lub uszkodzenie konfiguracji systemowej Windows związane z wielokrotnym podłączaniem i odłączaniem napędu. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia ustawień BIOS, resetu CMOS, usunięcia starych sterowników w systemie, a także propozycja zakupu kontrolera ATA PCI jako alternatywy. W innych podobnych przypadkach wskazywano na możliwe uszkodzenia pinów w gnieździe, problemy z zasilaniem 5V lub uszkodzenia sprzętowe wymagające serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA