logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LiteOn DVDRW+- H-20A1L SATA bardzo spowalnia komputer

RAFIXXXMMA 31 Mar 2008 15:59 4334 13
  • #1 4976922
    RAFIXXXMMA
    Poziom 10  
    Witam.Kupilem ostatnio nagrywarke LiteOn DVDRW+- H-20A1L SATA OEM Black i zauwazylem ze przy wlozeniu plyty dvd badz cd strasznie zwalnia(przycina) komp ze nie da sie nic robic,a na dodatek przy nagrywaniu plyt wyskakuje blad (brak kalibracji mocy).Nie wiem co robic! Czy sa potrzebne jakies sterowniki?Tasmy sa podpiete prawidlowo.

Dodano po 16 [minuty]:

Dodam ze moj stary i dvd/rw dziala normalnie
  • #3 4979142
    RAFIXXXMMA
    Poziom 10  
    Witam dodam taki oto tekst:

[CD-ROM]

Element Wartość
    Dysk D:
    Opis Stacja dysków CD-ROM
    Załadowany nośnik Nie
    Typ nośnika CD-ROM
    Nazwa ATAPI DVD A DH20A3H
    Producent (Standardowe stacje dysków CD-ROM)
    Stan OK
    Szybkość transferu Niedostępne
    Identyfikator docelowego urządzenia SCSI 1
    Identyfikator urządzenia PNP IDE\CDROMATAPI_DVD_A__DH20A3H____________________YP5U____\5&1C455FED&0&0.1.0
    Sterownik e:\windows\system32\drivers\cdrom.sys (5.1.2600.2180 (xpsp_sp2_rtm.040803-2158), 48,38 KB (49 536 bajtów), 2004-08-04 02:59)
  • #4 4979149
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    RAFIXXXMMA, ten komunikat wskazuje, że nagrywarka nie potrafi dobrać mocy lasera dla danego nośnika. i możliwości są zazwyczaj tylko dwie: albo używasz strasznie nędznych nośników, albo nagrywarka jest niesprawna. Komputer do tego nie ma nic.
  • #5 4979151
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Dla korrusa chodziło o to, że może być źle wyregulowany laser, nieś do sklepu i niech wymieniają
  • #6 4979878
    RAFIXXXMMA
    Poziom 10  
    JANKOLO-Moze przyczyna to slaba jakosc nosnikow , poniewaz sa to najtansze z hipermarketu 25 sztuk za 22 zl :D.Wiec sprawdze na jakims lepszym nosniku i wtedy zobaczymy.

Dodano po 4 [minuty]:

Dodam ze przy uruchomieniu programu nero wyskakuje Nero DMA Manager z komunikatem:
    -This application has detected that your drive is not in DMA (direct memory access)mode.I pyta sie czy ma wlaczyc DMA a kiedy daje ze tak kaze zrestartowac kompa przy czym po restarcie wyskakuje ten sam komunikat.
  • #7 4979973
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Dziwne to trochę. Ten napęd jest po SATA, czasem w biosie jest ustawienie czy SATA ma działać w trybie DMA. Zobacz czy masz coś takiego w biosie. Powinno być jeśli w ogóle w "Integrated Peripherals"/IDE Function Setup/SATA DMA Transfer.
  • #8 4981538
    RAFIXXXMMA
    Poziom 10  
    :arrow: korrus666-dzieki za rade, wszedłem w Integrated Peripherals i dalem z disable na enable i po wejsciu w windows wyskoczylo okienko, ze znaleziono nowy sprzęt i czy ma znaleźć (zainstalowac) automatycznie sterowniki.
    Dalem tak i wyskoczylo ze nie moze znaleźć sterownikow.
  • #9 4981669
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    A jakie urządzenie znalazło?
  • #10 4981737
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 4982909
    RAFIXXXMMA
    Poziom 10  
    Nie ma znakow zapytania, a moja plyta glowna to Gigabyte GA K8N SLI
    Urzadzenie jakie znalazlo to Atapi dvd A DH20A3H .
    Dodam ze na tym samym systemie stara nagrywarka dziala normalnie.
  • #13 4983337
    RockyDT
    Poziom 11  
    Zastanawia mnie rozbieżność w nazwach modeli. Masz DH20A1L, a z podanych przez Ciebie danych wynika, że to jednak DH20A3H. Ja mam model DH20A4H z interfejsem PATA, więc wydaje mi się, że DH20A1L to wersja SATA modelu DH20A3H.
    Niedawno sam miałem problem z nagrywarką. Nagrywało płyty DVD z maksymalną prędkością 2,0-2,5x. Nagrywarkę tą mam niecały miesiąc i na początku wszystko dobrze chodziło, dopóki Windows XP samoistnie nie przestawił trybu transferu :x .

Rozwiązanie mojego i być może twojego problemu:
    Menedżer urządzeń: Kontrolery IDE ATA/ATAPI -> we wszystkich kontrolerach po kolei -> zakładka Ustawienia zaawansowane -> Tryb transferu = DMA jeżeli dostępne
    Po zatwierdzeniu ustawień należy wejść tam ponownie i sprawdzić czy 'Bieżący tryb ustawień' wskazuje na Ultra DMA tryb x . Jeśli dla jakiegoś kontrolera zmiana nie zostanie wprowadzona, wtedy należy wymusić ponowną instalację tego kontrolera (odinstalować go i zrestartować system). Jednak przed odinstalowaniem kontrolera, do którego podpięty jest dysk systemowy radzę skorzystać z Google'i.
  • #14 4984105
    RAFIXXXMMA
    Poziom 10  
    Dzieki korrus.Po wejsciu w Integrated Peripherals i zmianie z disable na enable juz nie 'muli' komputer.Pozstaje teraz wypalenie plyty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił nagrywarkę LiteOn DVDRW+- H-20A1L SATA OEM Black, która powodowała znaczne spowolnienie komputera po włożeniu płyty oraz wyświetlała błąd "brak kalibracji mocy" podczas nagrywania. Problem nie występował ze starą nagrywarką. Wskazano, że błąd kalibracji mocy może wynikać z niskiej jakości nośników lub uszkodzenia napędu. Użytkownik zauważył komunikat Nero DMA Manager informujący o braku trybu DMA i próbie jego włączenia bez skutku. Doradzono sprawdzenie ustawień BIOS w sekcji Integrated Peripherals, gdzie włączono opcję SATA DMA, co po restarcie systemu spowodowało wykrycie nowego urządzenia, jednak sterowniki nie zostały znalezione automatycznie. W menedżerze urządzeń nie było błędów, a płyta główna to Gigabyte GA K8N SLI. Zauważono rozbieżność w modelach – użytkownik posiadał model DH20A1L, a system wykrywał DH20A3H, co może wskazywać na wersję SATA modelu DH20A3H. Sugerowano wymuszenie trybu DMA w menedżerze urządzeń dla kontrolerów IDE ATA/ATAPI, co po zastosowaniu rozwiązało problem spowolnienia komputera. Pozostało przetestowanie nagrywania płyt na lepszych nośnikach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA