logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica 7040 - brak obrazu przy kopiowaniu, drukowanie działa poprawnie

adamvtr 15 Sty 2004 11:05 1427 7
REKLAMA
  • #1 476173
    adamvtr
    Poziom 12  
    w konica 7040 podczas drukowania wszystko jest ok
    druk idealny, natomiast co jakis czas (polowa kopi ok polowa nie) w trakcie kopiowania nie przenosi obrazu tylko na calej kartce sieje drobnymi kropkami.
    z gory dziekuje za pomoc
    Adam
    adamvtr(_at_)yahoo.com
  • REKLAMA
  • #2 493245
    dolby
    Poziom 14  
    Masz do wymiany elektrodę. To jest bardzo cienki drut dość mocno naprężony,który odpowiada za powstawanie obrazu na kartce. Sam tego nie zrobisz,musisz mieć ten drut.
  • REKLAMA
  • #3 534741
    adamvtr
    Poziom 12  
    ponawiam pytanie i prosze o dalsze sugestie. moze ktos bedzie w stanie pomóc bo juz nie mam sily do tej maszyny. to nie jest wina elektrod poniewaz obraz podczas drukowania jest ok (tak dla świętego spokoju wymienilem druty, nie zaszkodzi) . Moze ktos sie spotkal z podobnym problemem.
    czasami sie zdarzy że pierwsza kopia jest ok a na następnej sam chaos kropek.
  • #4 535194
    Erni1
    Poziom 20  
    Ocena: 45
    Czasami bywa tak że siada laser(rzadko) ale jeśli masz możliwość do podmień z innej kopiarki. Może pomoże.
    Sam miałem taki przypadek że pierwsza kopia jest ok a następne do d..y
  • REKLAMA
  • #5 537869
    gltom
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    witam

masz moze ksiazke serwisowa do koniki 7040??

poszukuje kogos kto ja ma, i chce za nia zaplacic
  • REKLAMA
  • #6 2088288
    Drzeń Rafał
    Poziom 22  
    Ocena: 100
    Witam

Jeżeli chodzi o książkę to pisz na priva lub majla. A żeby kropki poznikały to doraźnie możesz podnieść napięcie siatki o ile nie jest podniesione.

Pozdrawiam
  • #7 2088609
    mariuszsek
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Mam wszystko do 7040 SM i PC + oprogramowanie do jęz. polskiego .
  • #8 2090352
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    problem pojawia sie przy aA4 czy A3?

jesli przy A4 to sprawdź z A# czy też uwali poł kartki

mi to wygląda na problem ze skanerem - zobacz czy podczas kserowania lampa gaśnie

Podsumowanie tematu

✨ W Konica 7040 problem polega na braku obrazu podczas kopiowania, gdzie na kartce pojawiają się drobne kropki zamiast prawidłowego wydruku, mimo że drukowanie działa poprawnie. Pierwsza kopia bywa dobra, a kolejne zawierają zakłócenia. Wskazano konieczność wymiany elektrody – cienkiego, naprężonego drutu odpowiedzialnego za tworzenie obrazu, jednak wymiana nie rozwiązała problemu, ponieważ drukowanie pozostaje bez zarzutu. Sugerowano również możliwą awarię lasera, która może powodować niestabilność obrazu podczas kopiowania. Doraźnie proponowano podniesienie napięcia siatki, jeśli nie jest już podniesione. Zwrócono uwagę na potencjalny problem ze skanerem, zalecając sprawdzenie, czy lampa skanera gaśnie podczas kopiowania. Pojawiły się także zapytania o dostępność książki serwisowej i oprogramowania do Konica 7040, co może pomóc w diagnozie i naprawie urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA