logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wybrać programator i język do programowania mikrokontrolerów?

nicky_1 12 Kwi 2008 11:37 1056 6
REKLAMA
  • #1 5021404
    nicky_1
    Poziom 2  
    Nie wiem czy jest to odpowiednie miejsce na umieszczenie tego typu pytania:/
    Przeglądając forum natrafiłem na schematy programatorów. Nie jestem obeznany w tych tematach, a chcę wiedziec jak się programuje mikrokontrolery (jaki język programowania)?
  • REKLAMA
  • #2 5021610
    łosiak
    Poziom 10  
    VHDL, C, Assembler, Bascom Poczytaj troszkę o nich i wybierz sobie
  • REKLAMA
  • #3 5022050
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    Kup na allegro programator ISP (kosztuje mniej niż 20pln).
    Do ładowania programów na procka przyzwoity jest PonyProg.
    Jeśli chodzi o pisanie programów, to język musisz sam wybrać. Assembler najlepiej odzwierciedla to co dzieje się w mikrokontrolerze. Języki wyższego rzędu, takie jak C czy BASCOM są łatwiejsze. BASCOM został stworzony typowo do mikrokontrolerów, w C możesz pisać programy zarówno do mikrokontrolkerów jak i do PC, zależnie od kompilatora.
  • #4 5022576
    !katun!
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Zacznij od bascoma. Kup książkę "programowanie mikrokontrolerów AVR w języku BASCOM" Marcina Wiązani. Przeczytaj ją, a pojmiesz co i jak.
    Programator... hmm.. ja kupiłem na allegro programator na usb. Aby nie wrzucać linków do aukcji, zerknij na mikrosterowniki.pl i tam jest AVR prog II. Jest mały, fajny, i działa. Polecam.
    PS: Nie bierz się póki co za assembler czy C. To za trudne na początek.
  • REKLAMA
  • #5 5022646
    nicky_1
    Poziom 2  
    Okej, dzięki za odpowiedzi. Programuję w pascalu i c++ i słyszałem o programowaniu mikrokontrolerów tylko nie wiedziałem co i jak:D A że się napaliłem to biorę się do nauki ;)
  • REKLAMA
  • #6 5022678
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Poczytaj sobie przyklejone tematy w dziale mikrokontrolery. Co do języków programowania, jeśli masz doświadczenie w programowaniu, to odpuść sobie Bascoma. Ja zacząłem od asemblera na AVR, teraz uczę się C (głównie na ARMach).
  • #7 5022978
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    Jeśli masz doświadczenie w C++ to zacznij od języka C, bo niby po co masz się uczyć innego?
    Ja tak zaczynałem, teraz męczę się w assemblerze :D . Chodź kiepski ze mnie programista to wiem że jak się bardzo chce to wszystko można zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ Do programowania mikrokontrolerów można używać różnych języków, takich jak VHDL, C, Assembler czy Bascom. Wybór języka zależy od doświadczenia i preferencji użytkownika. Assembler daje najdokładniejszy wgląd w działanie mikrokontrolera, ale jest trudniejszy, natomiast języki wyższego poziomu, jak C czy Bascom, są łatwiejsze do nauki i stosowania. Bascom jest dedykowany mikrokontrolerom i polecany dla początkujących, choć osoby z doświadczeniem w programowaniu mogą zacząć od C. Do programowania sprzętowego polecany jest tani programator ISP, dostępny na Allegro, a do wgrywania programów popularny jest program PonyProg. Alternatywnie, polecany jest programator AVR Prog II dostępny na mikrosterowniki.pl, który działa przez USB i jest wygodny w użyciu. Zaleca się zapoznanie z literaturą, np. książką „Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku BASCOM” oraz materiałami dostępnymi na forach tematycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA