logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć mikser Numark DM950 do komputera i Virtual DJ?

Domczas 12 Kwi 2008 13:48 7224 19
REKLAMA
  • #1 5021792
    Domczas
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Cześć !
    Jestem tutaj nowy i liczę trochę na Waszą pomoc.

Kupiłem sobie mikser: Numark DM950 - http://www.maplin.co.uk/images/full/l14ak.jpg

i chciałbym podłączyć go do komputera, żebym mógł miksować muzykę i także żeby mikser współpracował z programem Virtual DJ

Czy jest to możliwe ?
    bardzo Was proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 5022538
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Posiada 2 wejścia Line-IN więc to raczej nie będzie problem, działać z programami będzie kwestia tylko ustawienia odpowiednio programów ale i z tym powinien poradzić sobie DJ nawet ten początkujący, jak jakiś konkretny problem będzie to pisz na forum poprostu
  • #3 5022614
    Domczas
    Poziom 10  
    No to tak.. wiem że trzeba podłączyć dwa kanały żeby dźwięk wchodził do nich, potem output muszę poprowadzić do komputera.. do wejścia in 8)

no ale nie wiem co potem.. próbowałem wszystkiego.. a program nie reaguje kompletnie na mikser.. :cry:

chciałem sobie podłączyć głośniki do komputera.. no i że jest miejsce w karcie to włączyłem.. ale głos w głośnikach jest naturalny czyt. nie przechodzi przez mikser :cry: zaczynam zabawę z "Dj'ka" i już się trochę zraziłem :|
  • REKLAMA
  • #4 5022649
    spinnaker
    Poziom 32  
    Po co drugi raz do kompa podłączać? Od razu na wzmacniacz leć z miksera

Jak chodzi Ci o synchronizację tego programu z mikserem to się raczej nie da (producent miksera musiałby dodać jakieś oprogramowanie lub stery do niego) ale musisz popytać jakichś DJ'ów lepiej
  • #5 5022661
    Domczas
    Poziom 10  
    no niestety wzmacniacza nie posiadam.. a chciałbym nadawać w jakimś radiu internetowym :(
  • #6 5022675
    spinnaker
    Poziom 32  
    W tym przypadku podłączasz wyjście z miksera z Line-IN w kompie i odchacz w opcjach nagrywania wyciszenie (powinno pójść jeśli w programie do nadawania jako źródło dźwięku zapodasz dźwięk z Line-IN kompa) ale do słuchania tego przetworzonego materiału będziesz już musiał użyć np. gniazdka słuchawkowego z przodu miksera jak dobrze widzę
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 5023259
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    Witam ;)
    Ja na imprezach gram z numarka dm 2050, virtual dj i creative audigy ustawiona w 5.1 :)
    a więc... głośniki frontowe grają jako kanał A a tylne jako kanał B i po prostu przejścia miedzy piosenkami robie na Numarku a nie na kompie :) Master z nurmarka podepnij pod LINE IN w kompie
    pozdrawiam jak coś to pisz pomogę :)
  • #8 5024351
    Domczas
    Poziom 10  
    jak na razie uszol bardzo mi pomógł :)
    bardzo z t Ci dziękuję ! będę miał jakieś problemy.. to editne ;)
  • #9 5029126
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 577
    Program w żaden sposób nie będzie reagował na ten miźer nie ma mowy, to jest mixer audio, a nie sterownik zewnętrzny do programu w kompie. Najtańszy bajer tego typu widziałem Behringera takie niebieski z kolorowymi lampkami, typu nie pamięta,

Dodano po 3 [minuty]:

http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/Studio/BEHRINGER-B-CONTROL-FADER-BCF2000.html
  • #10 5057732
    mariusz324

Poziom 13  
    Ocena: 3
    zgadzam sie z ciasteczkowypotwor to zwykły mixer na którym nic poza korekcja i zmiana głośności dla kanalu 1 lub 2 za pomocą faderow nic nieda sie zrobic :P zeby sterowac programem musiał by by to być np Behringer BCD2000 za jego pomocą można sterować dołączonym do niego programem (sterujesz efektami scratchem no i korekcja głośnością jak w twoim, nie pamiętam ale chyba tym Behem można było jeszcze loopami sterować) Ale nie boj sie jak sie nauczysz tym twoim numarkiem porządnie obsługiwać to bdsz mógł nim zdziałać cuda :D (ja tez mam mixer dwu kanałowy :P)
    Konto firmowe:
    Nar-Elektro
    Gożdzielin 105, Bodzechów, 27-420 | Tel.: 731XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.nar-elektro.pl
  • #11 5059111
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Ej ale zapominacie o jakości. Przecież sygnał najpierw będzie wylatywał z komputerka, potem będzie musiał wrócić wiec mamy 2 przejścia przez przetworniki karty muzycznej, teraz jeszcze trzeba dodać nie najlepsza jakość samego miksera ... nie polecałbym do radia internetowego, jak można wszystko zrobić wirtualnie, cyfrowo.. bez żadnych strat na jakości... lepiej zrobić to na integralu, oczywiście żebyś sie czegoś uczył to używaj słuchawek i cue a nie guziczka sync.. No tylko taka wada jest że masz mniejszy dostęp do eq i crossfadera... jednak ja bym wolał wirtualne 3 a nawet 4 stopniowe dobre eq, niż zniekształcające 2 stopniowe, zapewne o cienkich parametrach w takim czymś, na samej imprezie oczywiście już warto używać mixera, nawet takiego bo po 1 nie będziesz musiał robić pętli i tracić 2 razy na jakości bo dźwięk poleci na wzmacniacz zamiast wracać, a i tak musi wyjść z PC na wzmacniacz, po 2 jakoś lepiej to wygląda że masz coś hardware ;) i masz tam na bank lepszy przedwzmacniacz mikrofonowy niż w karcie ...
  • REKLAMA
  • #12 5065423
    mariusz324

Poziom 13  
    Znając Radia amatorskie radia internetowe to pewnie i tak bd ustawiona taka kompresja ze to co mixer i dźwiękówka zniekształci to nie zrobi różnicy. A w rzeczywistości jeśli mixera nie przesterujesz to niezniekształca sygnału chyba ze to naprawdę shit ;P a dźwiękówka tez nie powinna bardzo zniekształcać no chyba ze tez jest naprawdę tania i badziewna ;P
    Konto firmowe:
    Nar-Elektro
    Gożdzielin 105, Bodzechów, 27-420 | Tel.: 731XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.nar-elektro.pl
  • #13 5065940
    bomber
    Poziom 24  
    64 kbps acc+ masz .. na tym słychać już słychać jak masz dobrego suba zniekształcenia po stronie dj .. wez sobie posłuchaj radioparty trochę i zobacz, jest wyraźna roznica jak na moje ucho pomiędzy dj w jakości...a cłay czas leci ten sam kodek i caly czas 64 kbps..
  • #14 5067206
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    Cytat:
    jednak ja bym wolał wirtualne 3 a nawet 4 stopniowe dobre eq, niż zniekształcające 2 stopniowe, zapewne o cienkich parametrach

dla mnie to kompletna bzdura, softwarowo nigdy nie zaemulujesz analaogówki tak jak ma być.
    w numarku eq jest nawet dość dobre, napewno dużo lepiej brzmi niż niejedno softwarowe. szczerze nie wyobrażam sobie kręcenia "gałami" na imprezie za pomocą myszki.

co do podłączenia:
    1. w systemie ustaw karte na 5.1 albo 4.1
    2. w virtualu ustaw ze korzystasz z miksera stereo
    3. podepnij się dwoma kablami jack/chinch do karty dzwiękowej, do wyjść
    4. chiche podepnij pod osobne kanały w mikserze(line in)
    5. do miksera podłącz wzmacniacz do wyjscia amp albo out

mi to chodzi zajebiscie w takiej konfiguracji, do pełnej kontroli przydał by się jeszcze hercules dj console lub behringer bcd2000
    pozdro
  • #15 5067225
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    ja mam numarka 2050 nagrywałem w ten sposób sety i nie słyszałem żadnego przesteru czy straty jakości, myślę że kolega bomber trochę przesadził, przecież ten mixer to nie taki szit znów :) na 100% nikt nie usłyszy różnicy w jakości jak będziesz grał prosto z kompa albo przez mixer. Zaopatrz sie tylko w jakąś creativ'kę najlepiej już z serii Audigy ;)
    pozdro
  • #16 5067311
    bomber
    Poziom 24  
    Może i przesadziłem, nie wiem co tam maja w tych radiach internetowych może to wina plików, ustawień :P Ale w każdym razie niektórzy maja coś nie tak .. :D Na imprezie Ja też teraz już sobie nie wyobrażam manipulowania myszką zresztą to samo w domu, przy Moim obecnym(nie mówię że dobrym ..) stylu grania.
    Co do gorszosci na jakości programowego rozwiązania nie zgodzę się, w mikserach z najwyższej półki dźwięk jest obrabiany cyfrowo, no wiadomo tam sa specjalistyczne przetworniki, jak dla Mnie traktor działa ok pod tym względem.
    Co do sterownika.. to hmm po co ? Ja wyrwałem za 1000 zł Denona9000 z czego sie orientuje to beh kosztuje w granicach 700zł... a płytki cd-r teraz nie są drogie ... No tyle że trudniej jest jak nei ma tego widma z pozaznaczanymi bitami rozrysowanego w traktorze :P ale z czasem trening daje efekty .. (u Mnie jeszcze słabe)
    A dla autora tematu. Żeby nie było nie jasności musisz kupic 3 szt kabli [2*cinch> mały jack stereo] . Podłączasz jak pisano. I potem jeszcze tylko musisz zmienić w nagrywaniu na line in i dobrać głośność.
    Tylko teraz uważaj na to żeby Ci nie postała pętla tzn musisz miec odznaczone line in w odtwarzaniu a zaznaczone w nagrywaniu. Tylko że teraz jest problem .. nic nie słyszymy .. ;) Musisz jakoś rozgałęzić sygnał z Mastera i podpiąć głośniki (jak nie chcesz nagrywać tego co robisz to nie musisz do tego line in sie podczepiać i rozgałęziać).. chyba że masz wyjście master2(ale raczej ten model nie ma..) wtedy tam głośniki dajesz ;)
  • #17 5067747
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    żaden softwarowy eq nie dorówna nawet średniej klasy hardwarowemu eq i to nawet nie koniecznie pod względem łatwości obsługi, ale pod względem jakości. popatrz jak nagrywają w studiach jakie konsole mają. tylko analogi ewentualnie z mozliwoscią zmiany nastaw z peceta, ale to i tak silniczek przesówa potencjometr
    koniec offtopu.
  • #18 5074183
    Mxm_neo
    Poziom 11  
    Miałem kiedyś swego czasu Numarka DM 1050
    + audigy 2 + PC DJ i grało sie na prawde fajnie. Moze to nie to co normalne 2 cdki ale zawsze jakas tam symulacja. Najlepiej zainstaluj pc dja, tam nie masz BPM i opcji sync jak w VDJu i nauczysz sie grac na ucho , co w dalszej twej karierze (o ile ja bedziesz kontynuowal, stawiam ze to tylko przelotne upodobanie) bedzie ci przydatne :)
  • #19 5075338
    mariusz324

Poziom 13  
    ej a ten numark niema wyjscia REC?? odsłuch z mastera a powrót do kompa z wyjścia rec z numarka i już wszystko słyszymy ;p
    Konto firmowe:
    Nar-Elektro
  • #20 5075647
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    można i z REC podpiąć pod kompa a master pod głośniki ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Mikser Numark DM950 jest standardowym mikserem audio z dwoma wejściami Line-IN, który można podłączyć do komputera, aby miksować muzykę i współpracować z programem Virtual DJ. Podłączenie polega na przesłaniu sygnału z wyjścia master miksera do wejścia Line-IN w komputerze za pomocą kabli (np. cinch-jack). Mikser nie posiada natywnej integracji ani sterowników umożliwiających bezpośrednią kontrolę Virtual DJ, więc program nie reaguje na fizyczne pokrętła miksera. W praktyce miksowanie odbywa się na mikserze sprzętowym, a komputer służy do odtwarzania i nagrywania dźwięku. Do odsłuchu przetworzonego sygnału można użyć wyjścia słuchawkowego miksera. W przypadku braku wzmacniacza, sygnał z miksera można kierować bezpośrednio do komputera, ale jakość dźwięku może być obniżona przez wielokrotne przejścia przez przetworniki. Alternatywnie można użyć wyjścia REC miksera do nagrywania lub nadawania. Dyskusja podkreśla, że do pełnej kontroli oprogramowania DJ potrzebne są miksery z funkcją MIDI lub dedykowane kontrolery, np. Behringer BCD2000 lub Hercules DJ Console. Wiele opinii wskazuje, że analogowe korektory i crossfader w mikserze sprzętowym oferują lepszą jakość i wygodę niż sterowanie programem wyłącznie z poziomu komputera. Zaleca się stosowanie dobrej jakości karty dźwiękowej (np. Creative Audigy) dla lepszej jakości nagrań i odtwarzania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA