logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volkswagen Alpha Blaupunkt - radio nie działa po naprawie, brak dźwięku

amator 28 Wrz 2002 16:56 2103 6
REKLAMA
  • #1 48653
    amator
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    Jest to Alpha CC Blaupunkta.Radyjko to było odwrotnie podłączone do zasilania do czego przyznał się zleceniodawca oraz miało najprawdopodobniej zwarte wyjścia (padnięta końcówka mocy, przepalone ścieżki, zwarty STP20N06)i oczywiście brak codu.Po wymianie końcówki,STP,usunięciu przerw i rozkodowaniu odbiornik przyjmuje cod, magnetofon kręci, radio podejmuje przeszukiwanie lecz nie zatrzymuje się, a po wymuszonym zatrzymaniu w głośnikach cisza podobnie jest podczas próby odtwarzania kasety.Brak schematu utrudnia mi dalsze ruchy. Każda podpowiedź mile widziana.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 48665
    piotr
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Witam
    Sprawdź napięcia na głowicy
    Jeśli przeszukuje pasmo nie zatrzymuje się na stacjach może nie być sygnału OSC z głowicy jest częstą przyczynom uszkodzenia kondensatora sprzęgającego
    Może padł soft w pamięci i synteza nie pracuje
  • REKLAMA
  • #3 48700
    amator
    Poziom 22  
    Dzięki za podpowiedż, sprawdzę to w poniedziałek, ale poza tym .jest jeszcze problem z brakiem sygnału mcz. na końcówkę mocy również z magnetofonu
  • #4 48830
    amator2
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    A sprawdziłeś stabilizator 8v (L4916), wyciszanie FM v860 (BC848b),tranzystory przedwzmacniacza v1540, v1560
    ( BC848b) ,wyciszanie końcówki mocy v1611 ( BC848c), układ AN5733 pomiedzy wzmacniaczem a przedwzmacniaczem ?
    Zarówno sygnał z radia jak i z magnetofonu przechodzi przez TDA1591
    zasilanie pin6 (8v), przełaczanie pin8 (6v)

W razie problemów mogę podesłać fragment schematu po zeskanowaniu

Pozdrawiam

Sławek 8)
  • REKLAMA
  • #5 48852
    amator
    Poziom 22  
    Tego wszystkiego niestety nie sprawdzałem, ale AN 5733 także podejrzewam, nawet prówałem go kupić, niestety bez powodzenia dlatego też nie mogę go wykluczyć.Dlatego byłbym Ci bardzo wdzięczny za podesłanie schematu, bo bez niego jest bardzo ciężko cokolwiek wymyśleć. Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.
  • #6 48854
    amator2
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Może coś to pomoże

Pozdrawiam

Sławek 8)
    Załączniki:
    • alphacc.zip (376.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 49946
    amator
    Poziom 22  
    Temat zakończony. Wymiana L4916 załatwiła sprawę. Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Radio samochodowe Volkswagen Alpha CC Blaupunkt po odwrotnym podłączeniu zasilania uległo uszkodzeniu końcówki mocy, przepaleniu ścieżek oraz zwarciu tranzystora STP20N06. Po wymianie uszkodzonych elementów i rozkodowaniu odbiornika radio podejmuje przeszukiwanie stacji, ale nie zatrzymuje się na żadnej, a w głośnikach nie słychać dźwięku, również podczas odtwarzania kasety. Brak schematu utrudnia diagnozę. Wskazano na konieczność sprawdzenia napięć na głowicy, sygnału OSC, kondensatora sprzęgającego oraz możliwości uszkodzenia oprogramowania. Zasugerowano kontrolę stabilizatora 8V (L4916), tranzystorów BC848b/c w układach wyciszania i przedwzmacniacza, układu AN5733 oraz układu TDA1591 odpowiedzialnego za sygnał audio. Po wymianie stabilizatora L4916 problem z brakiem dźwięku został rozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA