logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować bezpieczną wycinarkę do styropianu z zasilaczem 4,5V?

piotrek038 13 Kwi 2008 11:53 21858 4
  • #1 5025195
    piotrek038
    Poziom 12  
    Witam,
    mam zamiar zrobić wycinarkę do styropiany tylko nie wiem dokładnie jak ją zrobić aby była bezpieczna. Chcę zastosować zasilacz około 4,5V nie pamiętam dokładnie ile, i drut o rezystencji około 3 a wszystko oczywiście do gniazdka :D (nie eksperymentowałem wcześniej z takimi prądami ale wydaje mi się że powinno być ok) Chciałbym prosić was o potwierdzenie lub też nie działalności tego urządzonka :D

To zielone to drut grzewczy a czerwone i niebieskie to chyba jasne, a to po lewej stronie obrazka to zasilacz :D

Przeniosłem z Konstrukcje DIY. Proszę przed napisaniem postu zapoznać się z opisem działu w którym ma on się znaleźć. [c_p]
    Załączniki:
    • Jak zbudować bezpieczną wycinarkę do styropianu z zasilaczem 4,5V? bez nazwy.jpg (14.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 5025227
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1699
    Witam!
    Idea jest słuszna, ale "diabeł tkwi w szczegółach".
    Nie jest potrzebny zasilacz - wystarczy tylko transformator sieciowy,
    Jeśli zastosujesz drut grzejny ze "spiralki" z grzejnika np. 1000W / 220V, to taka "spiralka" pobierała ok. 5A, taki też prąd bedzie musiał dać Twój transformator.
    Ponieważ napięcie bezpieczne jest 24V, więc taki transformator (220V/24V, 120 - 150W) może być tu zastosowany. Ponieważ dysponujesz napięciem 24V, które jest ok. 10 razy niższe, niż napięcie w sieci, więc Twój drut grzejny może mieć długość tylko 1/10 długości oryginalnego drutu ze "spiralki".
  • #3 5025235
    zodiak77
    Poziom 11  
    Witam. Taki zasilacz wtyczkowy to będzie za słaby (za mały prąd). Tu warto zastosować prostownik do ładowania akumolatorów 12 volt a jeszcze lepiej 6 volt. Co do drutu oporowego to najlepiej zastosować drut (chromonokielina) z jakiejś starej spirali grzejnej. Długość dobrać doświadczalnie
  • #4 5025282
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Klasyczny transformator bezpieczeństwa 220/24 - pełno tego w różnym "demobilu". Do tego ok. 60 cm odcinek drutu ze spirali 600 do 1000W np. do prodiża. Drut rozpięty na łuku elastycznym - w praktycznym wykonaniu jest to kawałek tzw. szpilki z włókna szklanego do przeciągania kabli w kanalizacji teletechnicznej. Ten elastyczny łuk jest dlatego, bo rozgrzany drut wydłuża się i w stałej ramie robi się wiotki. Rozwiązanie sprawdzone - działa od 10 lat.
  • #5 5025429
    piotrek038
    Poziom 12  
    Drut mam zamiar mieć regulowany bo wersja v2 będzie miała regulowany kąt cięcia poprzez wydłużenie/skrócenie górnej "deski".
REKLAMA