logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

*Asus P4P800-X świeci się tylko zielona dioda, nic więcej..*

arturj123 13 Kwi 2008 13:59 5284 8
REKLAMA
  • #1 5025728
    arturj123
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Płyta o której mowa to: Asus P4P800-X (s478)
    http://pl.asus.com/products.aspx?modelmenu=2&model=181&l1=3&l2=12&l3=31&l4=0
    Po włączeniu zasilacza zapala się tylko zielona dioda (SB_PWR), nie startują wentylatory, czarny ekran na monitorze, głośniczek systemowy nie wydaje żadnego dźwięku. Sprawdzony został zasilacz, karta graficzna są sprawne. Zworki na płycie są ustawione prawidłowo (nie były ruszane po awarii, na dodatek sprawdzone położenia). Wyciągałem baterię, "czyściłem" CMOS zworką. Z relacji właściciela wynika, że wczoraj komputer został wyłączony z gniazdka i dziś już się nie włączył. Oczywiście sprawdziłem na innym zasilaczu płytę główną i nadal zero reakcji. Sprawdzałem płytę bez włożonego procesora, jednak wentylator nie ruszył. Wyciągnąłem kość biosu, i nadal to samo - tylko świeci się dioda... Kondensatory są w idealnym stanie wizualnym, nie widać żadnych przykopceń na innych elementach.

Czy jedyną czynnością jaką można by spróbować to Flashowanie kości biosu???

Kliknij *Asus P4P800-X świeci się tylko zielona dioda, nic więcej..* jeśli ktoś pomógł Ci w rozwiązaniu problemu.
  • REKLAMA
  • #2 5025778
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    BIOS raczej nie jest winny, nie odpowiada bezpośrednio za start zasilacza.
    Zmierz napięcie 5VSB, może płyta robi zwarcie.
    Zewrzyj piny wyłącznika bezpośrednio na płycie, zdarza się że i wyłącznik padnie.
    Spróbuj uruchomić samą gołą płytę, bez pamięci, CPU i kart.
    Jeśli wciąż nie będzie efektu, trzeba chyba będzie się wgłębić w samą strukturę płyty.
  • REKLAMA
  • #3 5026330
    arturj123
    Poziom 17  
    Napięcie 5VSB jest w porządku. 5.10 V
    *Asus P4P800-X świeci się tylko zielona dioda, nic więcej..*

Zwora też nic nie dała.

movzx napisał:
    Jeśli wciąż nie będzie efektu, trzeba chyba będzie się wgłębić w samą strukturę płyty.

Proszę o jakieś konkrety. Coś mi się wydaje, że płyta pójdzie do wymiany. Szkoda P4P800-X to jedna z lepszych na ten socket.

Kliknij *Asus P4P800-X świeci się tylko zielona dioda, nic więcej..* jeśli ktoś pomógł Ci w rozwiązaniu problemu.
  • #4 5028184
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    Nigdy nie miałem na warsztacie padniętej w ten sposób płyty, ale o ile pamiętam co inni koledzy pisali, problem tkwił w kwarcu na płycie. Musiałby się wypowiedzieć ktoś kto to robił.
  • REKLAMA
  • #5 5028429
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Możesz spróbować zewrzeć zielony z czarnym w zasilaczu i po poskładaniu wszystkiego włączyć za pomocą listwy.
    A ogólnie to zbadaj czy np. chipset nie parzy.
    Inna sprawa, że ludzie często mówią, że tylko wyłączyli kompa, a póżniej ruszyć nie chciał. W rzeczywistości zapominają np. o tym, że w międzyczasie burza była, albo że bawili się w oc.
  • #6 5030032
    arturj123
    Poziom 17  
    Po zwarciu zielonego i czarnego przewodu - wentylatory ruszają, głośniczek milczy, czarny monitor nadal.
  • REKLAMA
  • #7 5030202
    iron64
    Poziom 41  
    A czy żaden z elementów nie rozgrzewa się nadmiernie?
  • #8 5030320
    arturj123
    Poziom 17  
    Właśnie nic się nie grzeje, a nawet powiedziałbym, że nie pracuje.... (chłodne)

• #9 5030486
    iron64
    Poziom 41  
    Pozostaje Ci sprawdzenie układów zasilania na płycie, a procesora w innej płycie.

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna Asus P4P800-X (socket 478) po włączeniu zasilania sygnalizuje tylko świeceniem zielonej diody SB_PWR, nie uruchamia wentylatorów, nie wyświetla obrazu i nie wydaje sygnałów dźwiękowych. Zasilacz i karta graficzna zostały sprawdzone i działają poprawnie. Zworki na płycie są ustawione prawidłowo, a CMOS był resetowany przez wyjęcie baterii i zworkę. Pomiar napięcia 5VSB wykazał prawidłową wartość 5,10 V. Próba uruchomienia płyty bez procesora, pamięci i kart rozszerzeń nie przyniosła efektu. Zwarcie zielonego i czarnego przewodu w zasilaczu spowodowało uruchomienie wentylatorów, ale nadal brak obrazu i dźwięków. Elementy płyty nie wykazują nadmiernego nagrzewania się. Sugerowano sprawdzenie układów zasilania na płycie oraz test procesora na innej płycie. Wskazywano również na możliwą usterkę kwarcu na płycie. Flashowanie kości BIOS nie jest uznawane za prawdopodobne rozwiązanie problemu, gdyż BIOS nie odpowiada bezpośrednio za start zasilacza.
REKLAMA