logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AMD Duron DHD1800DLV1C - komputer nie startuje po zawieszeniu

Damian_x 13 Kwi 2008 17:53 1254 7
REKLAMA
  • #1 5026594
    Damian_x
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    AMD Duron DHD1800DLV1C chodził normalnie na częstotliwości taktowania 1,7Ghz. zostawiłem kompa na dosłownie 5 minut, potem wracam no i tak jakby sie zawiesił, poruszam myszką i nawet kursor nie działa. No więc reset i już od tej pory komp nie startuje, ale wentylator na procesorze włącza się normalnie. Nie ma na procesorze śladów spalenia, jedyne to kawałek taśmy termo przewodzącej odłamał się. Wie ktoś o co chodzi??
  • REKLAMA
  • #2 5026626
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Gdzie była ta taśma termo ? Między radiatorem a procesorem ?
  • REKLAMA
  • #3 5026639
    Damian_x
    Poziom 18  
    tak, naklejona na procesor.
  • REKLAMA
  • #4 5026670
    tronic1
    Spec od komputerów
    Zdejm, usuń taśmę, nałóż pastę termoprzewodzącą i uruchom płytę + procesor + głośniczek, cała reszta, pamięć, karty i taśmy napędów odłączone. Zmierz miernikiem napięcia zasilacza lub podstaw inny, pewny.
  • REKLAMA
  • #5 5026721
    Damian_x
    Poziom 18  
    to trochę potrwa, ta taśma siedzi tam mocniej niż myślałem. Opcje są takie, że jak głośniczek pipczy to procesor działa, jak nie to procesor zepsuty?
  • #6 5026742
    tronic1
    Spec od komputerów
    Jeżeli w głośniczku głucho ro zostaje albo płyta albo procesor. Ale u ciebie to chyba bedzie procesor jak patrząc prawdzie w oczy to miałeś przekładkę izolującą między procesorem a radiatorem. Ta taśma powinna być dawno wymieniona. Nigdy nie monitorowałeś temperatury procesora ?
  • #7 5026950
    Damian_x
    Poziom 18  
    nie bo nigdy wcześniej nie miałem z tym problemów
  • #8 5032348
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Hmmm
    Duron 1800 nie miał czegaś takiego jak taśma termoprzewodząca.
    Ew. Coppershim, albo ogniwo Peltiera, ale mało kto wstawiał to do Duronów.
    A jeśli coś takiego się "urwało" z radiatora, to nie jestem sobie w stanie wyobrazić co autor miał na myśli.
    Zwłaszcza, że próba usunięcia "taśmy" z procesora i ciężko schodziła... eee, no jak?
    Chyba kolega właśnie usuwał rdzeń.
    A taśma ukruszona, no nie wiem. Widziałem i mam stare radiatory, ale nigdzie pasta nie zamieniła się w coś twardego przypominającego taśmę.
    Owszem taka niby skorupka była, ale nie taśma.

Mam podejrzenia, że:
    1. Spuchnięte kondensatory na płycie głównej.
    2. Ukruszony rdzeń CPU przy manipulacjach (bo Durony miały "mózg" na wierzchu)
    3. Warto byłoby jakieś zdjęcie poglądowe dodać.

Podsumowanie tematu

✨ Procesor AMD Duron DHD1800DLV1C pracował normalnie przy 1,7 GHz, jednak po krótkim zawieszeniu systemu komputer przestał się uruchamiać mimo włączającego się wentylatora procesora. Na procesorze nie było widocznych śladów uszkodzeń termicznych, jedynie odłamał się fragment taśmy termoprzewodzącej naklejonej na procesor. Zalecano usunięcie taśmy i nałożenie pasty termoprzewodzącej, a następnie test uruchomienia płyty głównej z procesorem i głośniczkiem diagnostycznym, odłączając pozostałe komponenty. Brak sygnału dźwiękowego wskazywałby na uszkodzenie procesora lub płyty głównej. Dyskusja podkreśliła, że Duron 1800 nie był fabrycznie wyposażony w taśmę termoprzewodzącą, co sugeruje możliwe uszkodzenie rdzenia procesora podczas manipulacji. Wskazano również na potencjalne problemy z kondensatorami na płycie głównej jako możliwą przyczynę awarii. Monitorowanie temperatury procesora wcześniej nie było prowadzone, a uszkodzenie izolacji termicznej mogło doprowadzić do przegrzania i uszkodzenia CPU.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA