logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mostek Wheatstone'a - jak wyprowadzić wzór na czułość S=Uwe/ΔR?

Yayks 13 Kwi 2008 18:48 3307 1
REKLAMA
  • #1 5026819
    Yayks
    Poziom 1  
    Witam muszę zrobić sprawozdanie na Metrologie z ćw. z mostka Wheatstone'a i napotkałem na taki problem

Wyjaśnić, dlaczego błąd nieczułości δn maleje ze wzrostem wartości napięcia zasilającego mostek.

googlowałem ale znalazłem że przy większym napięciu popłynie większy prąd i przy takiej samej zmianie rezystancji wywoła większe przesunięcie wskazówki galwanometru.
    Ale nie mam zielonego pojęcia jak dojść do wzoru na czułość mostka S=Uwe/ΔR.
    Byłbym wdzięczny o jakieś naprowadzenie. Podobno to wyprowadzenie jest w "Podstawach miernictwa" tylko że aktualnie nie mam dostępu do tej książki.
  • REKLAMA
  • #2 10756658
    maksio321
    Poziom 2  
    Witam! odnawiam temat. może ktoś to wyjaśnić? potrzebne mi to na jutro a sam kompletnie nie wiem jak zrobić

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.3.1.13, p.3.1.17, p.3.1.19.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Forum nie zastępuje zajęć/wykładów, podręcznika lub innej, podobnej tematycznie literatury. [Mirek Z.]
REKLAMA