logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawarka SPD-315 - wywala bezpieczniki, podejrzenie transformatora

trzy8 14 Kwi 2008 14:15 3052 7
REKLAMA
  • #1 5029271
    trzy8
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    Spawarka spawała (paliła ) tylko dużym prądem , brak reakcji na regulowaniem potencjometrem.
    Próbował naprawić elektryk ale poddał się.
    Teraz ja się męczę ; potencjometr sprawny , przełącznik regulacji sprawny , zasilacz i napięcia zasilające w normie , tyrystory i diody sprawnev ( na mierniku ).
    Teraz po godzinie pomiarów wywala bezpośrednio po włączeniu bezpieczniki (topiki) , podejrzewam transformator( odpiąłem na pierwotnym wszystko oprócz trafa -bez efektu).
    Mieliście takie problemy ? problemem jest dojazd spawarka stoi u klienta
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5035954
    trzy8
    Poziom 21  
    To dobrze że niedaleko :))
    Czytałem to wcześniej przygotowując się do walki ,
    nie pasuje do mojego problemu.
    Mam nadzieję że to coś po stronie wtórnej a nie trafo.
    schemat posiadam ale bez napięć i wartości elementów.
  • REKLAMA
  • #4 5036050
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 757
    Witam
    odłącz trafo po stronie wtórnej i spróbuj uruchomić bez obciążenia(pomierz pobór prądu na wszystkich fazach) w ten sposób go sprawdzisz.Sprawdź czy nie ma zwarcia na wyjściu, odłącz bramki tyrystorów, w ten sposób sprawdzisz mostek.
    kolego jjanusz to nie ten typ spawarki
  • #5 5037113
    trzy8
    Poziom 21  
    To normalne działanie (wynikające z awarii) , mnie interesuje rozkład napięć sterujących , co pomoże mi wyeliminować awryjny moduł
    a następnie element.
  • #6 5039295
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 757
    Co do regulacji to bez dobrego schematu i oscyloskopu może być problem.
  • REKLAMA
  • #7 5039471
    trzy8
    Poziom 21  
    Schemat i oscyloskopy posiadam(firmowy i wykonany w latach '80 ,
    opis w Radioelektroniku).
    Zakupiłbym bym moduł sterujący i regulacyjny (klient chce mieć na podmianę) sprawne lub niesprawne.
  • #8 21153464
    Tom-Miu
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    >>5029271 Po raz pierwszy podjąłem temat, spawarka szła pełną mocą, bo tranzystor BC177 miał zwarcie emiter-kolektor i wysterowywał na maksa wszystkie 3 sekcje otwierające tyrystory w mostku siłowym. Tranzystor znajduje się zgodnie ze zdjęciem na płytce drugiej, licząc od prawej strony. Płytki elektroniczne z wlutowanymi komponentami w urządzeniu elektronicznym.

Podsumowanie tematu

✨ Spawarka SPD-315 spawała tylko dużym prądem, bez reakcji na regulację potencjometrem. Potencjometr, przełącznik regulacji, zasilacz, napięcia zasilające oraz tyrystory i diody sprawdzono i uznano za sprawne. Po godzinie pomiarów włączenie spawarki powodowało natychmiastowe wyzwolenie bezpieczników topikowych. Podejrzewano uszkodzenie transformatora, jednak odłączenie obciążenia po stronie wtórnej nie rozwiązało problemu. Zalecano pomiar poboru prądu na wszystkich fazach bez obciążenia oraz sprawdzenie mostka tyrystorowego poprzez odłączenie bramek tyrystorów. Brak schematu z wartościami elementów utrudniał diagnozę, mimo posiadania schematu i oscyloskopu. Ostatecznie przyczyną awarii okazał się tranzystor BC177 z zwarciem emiter-kolektor, który wysterowywał na maksa sekcje otwierające tyrystory w mostku siłowym, powodując pełną moc spawania i wyzwalanie bezpieczników.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA