logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak pliku NTLDR przy uruchamianiu komputera z Windows XP

pawelek_x 14 Kwi 2008 21:09 3557 16
REKLAMA
  • #1 5030844
    pawelek_x
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    mam problem...gdy prubuje uruchomić komputer wyskakuje mi coś takiego:
    "Searching for Boot Record from IDE - O..OK
    Brak pliku NTLDR
    Naciśnij Ctrl+Alt+Del m,aby zresetować"
    Gdy naciskam Ctrl+Alt+Del komputer sie uruchamia od nowa i dokładnie to samo pisze za każdym razem.
    Dodam ,ze kiedy wkładam płytkę winXP to nic nie reaguje ,nie ma żadnego rozruchu.
  • REKLAMA
  • #2 5030906
    kennymc
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A w BIOSie zmieniles opcje startu tak zeby w pierwszej kolejnosci startowal z CD-ROM ??
  • #3 5030935
    pawelek_x
    Poziom 11  
    nie zmieniłem ponieważ nie moge nawet do biosa wejść:cry:
  • #4 5030943
    arturj123
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Do biosa wejdziesz wciskając np. DEL lub F1 w zależności od biosu.
    Jeżeli chcesz zainstalować system to przestaw w biosie w "Booth Sequence" na pierwszą pozycję CD.
    Na dysku jest wgrany system??? O ile się nie mylę komunikat NTLDR może oznaczać brak systemu na wczytywanym dysku ...
    Opisz dokładniej problem.

Kliknij Brak pliku NTLDR przy uruchamianiu komputera z Windows XP jeśli ktoś pomógł Ci w rozwiązaniu problemu.
  • REKLAMA
  • #6 5030982
    pawelek_x
    Poziom 11  
    Wiem jak uruchomić BIOS .W moim przypadku jest to f1.ale sie nie da.Problem mój się pojawił przez moją głupote ponieważ mam 2 komputery....wyskakiwał mi na poczatku jakiś bład i nie chciał się uruchomić windows więc chciałem sformatować kompa ,a że miałem potrzebne pliki na pulpicie to podłączyłem dysk pod drugi komputer ,skopiowałem moje pliki z pulpitu i sformatawałem wszystkie partycje tegop dysku ponieważ uznałem ze moze nie trzeba bedzie robić tego pozniej ,gdy podlaczyłem dysk spowrotem to pojawił się ten problem

Dodano po 2 [minuty]:

[kennymc] mi nawet do rozruchu windowsa nie dochodzi więc ten link zbyt wiele nie pomaga mi :(
  • REKLAMA
  • #7 5031010
    arturj123
    Poziom 17  
    pawelek_x napisał:
    Wiem jak uruchomić BIOS .W moim przypadku jest to f1.ale sie nie da.

Niemożliwe, chyba że masz coś nie tak z biosem. Co się dzieje, że nie wchodzi do biosa??
  • #8 5031018
    pawelek_x
    Poziom 11  
    chodzi oto ze gdy próbuje wejść nawet w BIOSA to nic nie reaguje .Kompletne zero reakcji cały czas widnieje ten błąd na monitorze
  • #9 5031028
    arturj123
    Poziom 17  
    do biosa wchodzi się przy pierwszym obrazie jaki się ukaże na monitorze - najprościej mówiąć. Najlepiej od momentu włączenia przycisku power klikaj cały czas F1. Wtedy ci wejdzie.
  • #10 5031041
    pawelek_x
    Poziom 11  
    To już też próbowałem i nic...Chyba mam coś nie tak z tym biosem....ale przecież do tej pory chodził.Ja tylko sformatowałem dysk :/
  • #11 5031049
    arturj123
    Poziom 17  
    Jaką posiadasz płytę główną ??? A wchodziłeś już wcześniej do biosu???
  • #12 5031060
    pawelek_x
    Poziom 11  
    Płyta główna -ASRock
    i do BIOSU wchodziłem wczesniej bez żadnego problemu...dopiero zaczeło mi sie to tak robić gdy sformatowałem ten dysk.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 5031064
    arturj123
    Poziom 17  
    Asrock....a model?? Np. k7vt4a

Zobacz czy czasem nie wchodzi się DELem. lub F2
    Wyciągnij baterię przy wyłączonym kompie. Po ok. 1 min włóż z powrotem. Wyczyścisz w ten sposób CMOS. I teraz próbuj wejść.
  • #15 5031231
    whats_upp
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    przede wszystkim odepnij dysk i spróbuj wejść do BIOS-U bez dysku.
    Jak wejdziesz to ustaw BOOT CD.
    A jeżeli nie masz danych na tym dysku to podłącz go do innej "sprawnej" jednostki i pod Win pozdejmuj partycje. Tylko nie formatuj tylko pousuwaj tak żeby dysk był goły. I dopiero wtedy go do starej budy i sprawdź odrazy cz zworki masz poustawiane prawidłowo MASTER
  • #16 5031408
    pawelek_x
    Poziom 11  
    Poradziłem juz sobie :) poprostu trzeba było tak jak mi doradzaliście na samym początku wcisnąc f2 zamiast f1 lub del .Zmieniłem co trzeba w BIOSie i wgrałem nowego windowsa....teraz działa tak jak powinien.
    Dziękuje za pomoc
  • #17 5031418
    kennymc
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    No to elegancko ;-). Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył komunikatu "Brak pliku NTLDR" podczas uruchamiania komputera z systemem Windows XP, co uniemożliwiało start systemu i resetowało komputer. Próba uruchomienia z płyty instalacyjnej Windows XP nie powiodła się, ponieważ nie ustawiono w BIOS-ie kolejności bootowania z napędu CD-ROM. Dodatkowo pojawiły się trudności z wejściem do BIOS-u, gdyż standardowe klawisze (F1, DEL) nie działały. Po podłączeniu dysku do innego komputera i sformatowaniu wszystkich partycji problem się nasilił. Zalecano wielokrotne naciskanie klawisza F2 podczas startu, wyjęcie baterii CMOS w celu resetu ustawień BIOS-u oraz odłączenie dysku twardego, by sprawdzić dostęp do BIOS-u. Ostatecznie rozwiązaniem było użycie klawisza F2 do wejścia do BIOS-u na płycie głównej ASRock, zmiana kolejności bootowania na CD-ROM oraz reinstalacja systemu Windows XP, co przywróciło prawidłowe działanie komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA