logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak pliku NTLDR w Windows XP - problem z formatowaniem i instalacją systemu

BartteS 15 Lut 2015 19:55 1356 22
REKLAMA
  • #1 14442102
    BartteS
    Poziom 9  
    Mam problem taki
    Mój brat dostał komputer, może jakiś nie najlepszy, ale no trudno.
    Gdy go uruchamiałem 1 raz, to nie chciał się włączyć do opcji ładowania Windowsa.
    To trzeba było zrobić format.
    Gdy zrobiłem pięknie rozruch płyty, to przy formatowaniu komputera (kopiowaniu plików) system odmawiał - nie można skopiować pliku (...) i ESC żeby pominąć. Było ich sporo, to miałem pomysł, żeby zrobić to jeszcze raz, tylko usunąć partycje i zrobić nowe.
    Gdy odpaliłem jeszcze raz komputer, bios dał znaki życia i nie wiem co dalej zrobić, bo nie mogę już zrobić rozruchu.
    Zdjęcie wysyłam w załączniku. Jestem nowy na forum, więc proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • Brak pliku NTLDR w Windows XP - problem z formatowaniem i instalacją systemu 01.png (14.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 14442283
    BartteS
    Poziom 9  
    @ziomus90210 myślisz ze nie szukałem w google ?
    to każdy pisze ustaw bootowanie płyty problem w tym ,że to nie działa
    Przepraszam za to pogrubienie
  • #4 14442309
    Artur34
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Najprawdopodobniej CD-ROM masz uszkodzony, ten komunikat pojawia się przy starcie jak jest uszkodzony sektor borowania dysku (logiczny), sam napisałeś, że miałeś masę błędów przy instalacji.

Podmień CD-ROM i przeczyść płytę.

CD-ROM płyty nie czyta/nie widzi i bios przechodzi do procedury startu systemu z dysku, a że system niekompletny lub go nie ma to i się nie uruchomi.
  • #5 14442406
    BartteS
    Poziom 9  
    Artur nie jest uszkodzony ponieważ raz uruchomił bootowanie
  • REKLAMA
  • #6 14442532
    ziomus90210
    Poziom 35  
    Ocena: 560
    BartteS napisał:
    Artur nie jest uszkodzony ponieważ raz uruchomił bootowanie

Tak raz uruchomił i nie doszło do końca zapewne błąd CRC. Nadal jesteś pewien tego CD/DVDROMu?
    Możesz podmienić napęd?
    Masz możliwość bootowania z pendrive?
    Płyta w jakim stanie?
  • #7 14442548
    Artur34
    Poziom 15  
    Raz to za mało, sprawdzałeś inną płytę np. z jakimś Linuxem, albo próbowałeś wystartować hirens boot, dodam, że niektóre wersje maja możliwość naprawy tego błędu. Możesz to też naprawić z konsoli Windows XP.

A nie podałeś modelu płyty, ale większość płyt umożliwia po wciśnięciu F8 ręczne wybranie z czego chcesz bootować.
    Można jeszcze zrobić tak odłączyć dysk i uruchomi komputer z samym czytnikiem i płytą w środku. No i zresetować bios zworą na płycie lub wyciągnąć baterie.

Ale i tak CD-ROM do wymiany lub podmiany.
  • #8 14442774
    ziomus90210
    Poziom 35  
    A co tu naprawiać? Kolega przerwał instalacje pozostaje format i instalacja od nowa.
  • #9 14442814
    Artur34
    Poziom 15  
    Tak w tym przypadku jak najbardziej.

ziomus90210 napisał:
    A co tu naprawiać? Kolega przerwał instalacje pozostaje format i instalacja od nowa.

Dobra znów źle napisałem, jeśli występuje taki problem, po prawidłowym zainstalowaniu systemu to czasami można to naprawić korzystając z tego, co napisałem post wyżej.
  • #10 14442864
    BartteS
    Poziom 9  
    oj chłopacy wy tu widzę oporowo lecicie a ja kompletnie zielony :)
    Nie mam jak zmienić napędu CD
    jutro podam model płyty
    Jak ktos potrafi napisać w punktach będę wdzięczny co mam robić jak narazie dam + dla tych co pomagają :)
    Pozdrawiam

Dodano po 35 [sekundy]:

+ mam pendrive ale nie wiem o co chodzi dokładnie :)
  • REKLAMA
  • #11 14442941
    ziomus90210
    Poziom 35  
    Napisz co to za płyta. Możliwe że można zainstalować system z pendrive. Ale do tego i tak będziesz potrzebował drugiego sprawnego komputera. Jak na razie to stawiam na uszkodzony napęd lub płytę. Ale wszystko jest możliwe.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #12 14443008
    MLODY73
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Przepraszam, że się wtrącam ale ja bym w takim przypadku zaczął od sprawdzenia pamięci memtestem.
  • #13 14443103
    ziomus90210
    Poziom 35  
    MLODY73 napisał:
    Przepraszam, że się wtrącam ale ja bym w takim przypadku zaczął od sprawdzenia pamięci memtestem.

Nie ma co przepraszać :) Cenna uwaga ale jak na razie to nie ma z czego tego memtest86 z czego odpalić :)
  • #14 14443233
    MLODY73
    Poziom 16  
    Podejrzewam z praktyki że napęd będzie OK i na 99% padnięta jest pamięć. Pozostały 1% to padnięta płyta instalacyjna ( w tym momencie wykluczam: padający dysk, przegrzewający się procesor, uszkodzenie płyty głównej, padający zasilacz i jednak uszkodzony napęd - choć wszystko możliwe bo sprzęt nie wiadomego pochodzenia).
    Memtesta nagrać na płytę na innym komputerze ( wypalić obraz płyty) i odpalić z niej w/w komputer tak jakbyś instalował system. Zapuszczamy test i patrzymy czy zapali się na czerwono czy nie - podajemy wyniki na forum.
  • #15 14445148
    BartteS
    Poziom 9  
    Narazie dodam tyle,że byłem dzisiaj u mojego nauczyciela od opr.biurowego i podpowiedział mi
    żebym wyczyścił płytę i podociskał wszystkie kable .
    Efekt :
    Płyta ruszyła własnie usunąłem partycje i tworze nowe .
    Pozdrawiam wszystkich jak wystąpi problem dopisze tutaj problem

Dodano po 1 [godziny] 14 [minuty]:

I problem jest taki,że robiłem wszystkie metody konsola usuniecie partycji
    Problem polega na tym ze przy formatowaniu komputer nie może skopiować jakiegoś tam pliku i jest nie udana instalacja
  • #16 14445742
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2808
    ziomus90210 napisał:
    Brak możliwości skopiowania pliku świadczy albo o zniszczonej, porysowanej płycie

BartteS napisał:
    byłem dzisiaj u mojego nauczyciela od opr.biurowego i podpowiedział mi żebym wyczyścił płytę i podociskał wszystkie kable .

Już wcześniej to sugerował jeden z kolegów.

MLODY73 napisał:
    ja bym w takim przypadku zaczął od sprawdzenia pamięci memtestem

Sprawdziłeś zgodnie z powyższą poradą?

BartteS napisał:
    Problem polega na tym ze przy formatowaniu komputer nie może skopiować jakiegoś tam pliku i jest nie udana instalacja

Weź ta płytę, zanieś do sprawnego komputera z nagrywarką i sklonuj. Bootuj z tego klona.

BartteS napisał:
    Nie mam jak zmienić napędu CD

BartteS napisał:
    mam pendrive ale nie wiem o co chodzi dokładnie

Może jednak serwis...
  • #17 14445747
    MLODY73
    Poziom 16  
    Sprawdź jak pisałem pamięć memtestem bo z tego co piszesz wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że jest uszkodzona.
    Jeśli mem test błędów po trzech prze biegach nie wykaże to użyj MHDD zgodnie z opisem na forum i podaj SMART dysku.

O widzę że kolega mnie ubiegł.
  • #18 14445907
    BartteS
    Poziom 9  
    zrobie tak . Pożycze pamięc ram od kolegi oraz płyte xp i dam znaki życia komputera !
  • #19 14449178
    BartteS
    Poziom 9  
    Zmieniłem dysk twardy na inny i wszystko jest okej tylko przy instalacji windowsa on onczekuje ode mnie :
    otrzebny jest plik 'asms' z: Dysk CD-ROM dodatku Service Pack 2 systemu Windows XP Proffesional

Wpisz ścieżkę do pliku, a następnie kliknij przycisk ok

Kopiuj pliki z:
    E:\|386

da rade to jakos na pendrive czy co ?

Dodano po 1 [godziny] 55 [minuty]:

pomoże ktoś ?
  • #20 14450402
    MLODY73
    Poziom 16  
    Stawiasz system od nowa, czy naprawiasz istniejący na przełożonym dysku?
    Jeśli 1 to uszkodzona płyta, a jeśli 2 to nie właściwa wersja płyty ( nie ten Service Pack).
    Pamięć ok?
    SMART dysku wyszedł źle że zmieniłeś dysk?
  • #21 14455009
    poprawa
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    Stare napędy często gęsto nie radzą sobie z płytami w nienajlepszym stanie więc można sróbować wypalić płytkę na nowo, wstawić lepszy napęd albo zainstalować z pendrive. Wiele razy instalowałem xp na starym sprzęcie i po kilku ponownych próbach załadowania jakiegoś pliku (czasami było tak z wieloma plikami) udawało się a system pracował stabilnie (oczywiście sprzęt nie wykazywał problemów, uszkodzony sprzęt to osobna bajka).
  • #22 14455031
    ziomus90210
    Poziom 35  
    Naprawiasz system z servicepackiem2 płytką z servicepack1 lub bez.
  • #23 14455517
    BartteS
    Poziom 9  
    Komputer naprawiony . Dziękuje wszystkim za pomoc można zamknąć

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z instalacją systemu Windows XP, związany z brakiem pliku NTLDR oraz trudnościami w formatowaniu i kopiowaniu plików podczas instalacji. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie stanu napędu CD-ROM, czyszczenie płyty instalacyjnej oraz możliwość bootowania z pendrive'a. Wskazano również na potencjalne uszkodzenia pamięci RAM oraz konieczność użycia narzędzi diagnostycznych, takich jak memtest. Po wymianie dysku twardego i podjęciu działań naprawczych, użytkownik ostatecznie zdołał zainstalować system, jednak napotkał problem z plikiem 'asms' związanym z Service Pack 2. Ostatecznie, po uzyskaniu pomocy, komputer został naprawiony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA