logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 1.9TDI - brak reakcji na pedał gazu, potencjometr do wymiany?

mareczko 14 Kwi 2008 22:45 5005 7
REKLAMA
  • #1 5031342
    mareczko
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Mam problem z pedałem gazu. Tydzień temu chciałem gdzieś pojechać, odpaliłem silnik, ujechałem ok. 500m i nagle przestał działać pedał gazu, tzn. mogłem go sobie naciskać a i tak obroty stanęły na wartości ok. 1200. Zawróciłem do domu i pojechałem samochodem żony ;-) Po powrocie wsiadłem do mojego autka i wszystko było już w normie. Przez tydzień jeździło ok. No ale teraz padło i nie chce się naprawić. Czytając różne fora dowiedziałem się, że przyczyną mogą być wilgotne złącza przy komputerze, więc czym prędzej odszukałem komputer i wszystko tam wyczyściłem (a był tam syf że ho ho, masa liści i błota). Ale niestety nic to nie dało. Wyczytałem że może to być uszkodzony potencjometr gazu, i w sumie też tak myślę. Jeśli odpalę silnik i nie nacisnę gazu to mam standardowe obroty coś koło 900 i teraz jeśli gwałtownie nacisnę na gaz to obroty wzrosną do wartości 1200 i nie ma reakcji na naciskanie na pedał gazu. Natomiast jeśli naciskam bardzo powoli i delikatnie to obroty rosną do różnych wartości (za każdym razem innych) między 1400 a 2000 po czym również następuje awaria i obroty ustawiają się na 1200 i po chwili zaczyna mrugać lampka ze spiralką (ta od świec żarowych). Stwierdziłem, że wymienię ten potencjometr, ale tu pojawia się problem. Ja mam zamontowany potencjometr o numerze katalogowym 281 002 275 a według ETKA powinien być 028 907 475B. Szukałem w internecie czym one się różnią ale nic nie znalazłem. A może by pasował jakiś inny ? A może idzie to jakoś rozebrać i naprawić ? Jeśli ktoś ma jakąś wiedzę w tym temacie to proszę o pomoc. Mój silnik to AFN jak by ktoś pytał rocznik 98 model 99.
  • REKLAMA
  • #2 5031357
    tkoziol

Poziom 19  
    Ocena: 155
    golf lll powinien miec to samo numer nie musi sie zgadzac aby kostka pasowała
    Konto firmowe:
    DIESPOL
    żelków kolonia ul.swoboda88, Stadniki, 08-110 siedlce
  • REKLAMA
  • #3 5031396
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1636
    Lepiej zczytac błędy ,przed wymianą potencjometru bo może się okazac ,że problem w czym innym i niepotrzebnie wydane pieniądze.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #4 5031919
    mareczko
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Może ktoś dysponuje schematem tego potencjometru ? Wychodzi z niego 5 kolorowych przewodów. Może by się go dało pomierzyć omomierzem ?
  • REKLAMA
  • #5 5177762
    henruss26
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    witam
    mam taki sam problem z mają "Eleonor" możesz mi powiedzieć gdzie ten potencjometr jest
    Pozdrawiam
  • #6 5178095
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 387
    przy pedale gazu
  • #7 5178263
    autkom

Poziom 17  
    Ocena: 105
    Odpal go bez przepływomierza. Jeśli będzie reagował na pedał to nie to.
    Konto firmowe:
    Autkom-serwis
    Szosa Baranowicka 83, Białystok-Grabówka, 15-523 | Tel.: 506-XXX-XXX (Pokaż)
  • #8 5178437
    henruss26
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam
    gdzie jest ten przepływomierz kto pomoże

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W pojeździe Seat Ibiza 1.9 TDI występuje problem z brakiem reakcji pedału gazu – obroty silnika zatrzymują się na około 1200, mimo naciskania pedału. Problem pojawił się nagle, po krótkiej jeździe, a następnie ustępował na jakiś czas. Podejrzewano wilgotne złącza przy komputerze, które zostały oczyszczone, jednak bez efektu. Kolejną hipotezą jest uszkodzony potencjometr pedału gazu, który posiada 5 przewodów i można go sprawdzić omomierzem. Zaleca się jednak najpierw odczytanie błędów diagnostycznych, aby uniknąć niepotrzebnej wymiany części. W dyskusji pojawiła się sugestia, by uruchomić silnik bez przepływomierza powietrza – jeśli wtedy pedał gazu będzie reagował, problem leży gdzie indziej. Potencjometr znajduje się przy pedale gazu. Wspomniano również, że kostka potencjometru z Golfa III może pasować, choć numer może się różnić.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA