logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż powierzchniowy SMD. Jak zlecić i ile to kosztuje

wwmajor 15 Kwi 2008 10:33 4605 4
  • #1 5032229
    wwmajor
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam kolegów i koleżanki.
    Co jakiś czas wykonuję na zamówienie jakieś urządzono. Zamawiam kilkaset płytek, elementy i lutuję przez kilka dni czasem z czyjąś pomocą.
    Zastanawiam się więc nad zleceniem montażu SMD tańszych elementów które są najbardziej upierdliwe w lutowaniu czyli diody, rezystory, kondensatory ceramiczne i tranzystory. Resztę wlutowałbym sam.
    Mam więc kilka pytań:

1. Czy elementy elektroniczne musiałbym kupić sam i wysłać do montażu?
    2. Ile kosztuje montaż SMD np. rezystora czy tranzystora (ceny z jakimi się spotkaliście)?
    3. Jakie są dodatkowe koszty montażu np. szablony do pasty?
    4. Na co należy uważać przy zlecaniu pracy.

Prosiłbym o pisanie prostym językiem . Ja się nie obrażę a raczkującym w temacie na pewno ułatwi sprawę.

PS nie obowiązuje mnie norma RoHs (PB free) bo moje "wynalazki" pracują w niskich temperaturach. Czy to coś zmienia w cenie?
    Kontaktuj się z ogłoszeniodawcą poprzez Prywatną Wiadomość (ikonka PW).
  • #3 5032394
    wwmajor
    Poziom 15  
    Wolę żeby lutowały to automaty bo chodzi o niezawodność i tez estetykę
    Wymiar przeciętnego rezystora SMD to 1mm *0,5mm *0.35mm. Elementy będą upchane koło siebie bardzo ciasno. Nie jestem przekonany czy zadowoli mnie efekt ręcznego lutowania takich małych "pchełek"
  • #4 5033753
    murata
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Firm montujacych na zlecenie jest bardzo wiele. Nie umiem Ci polecić konkretnej, ale pomogę ci się rozeznać w rynku.
    Dobrze by, było gdybyś poznał tych największych... Obszerny artykuł na ten temat znajdziesz na portalu elektronika B2B:

http://www.elektronikab2b.pl/content/view/2380/168/lang,pl/

Jest wiele firm, które oferuja montaż wraz z kompletacja podzespołów, lub takie które montuja tylko z powierzonych materiałów, lub jeszcze inne które chca montować na typowych elementach pochodzacych z ich magazynów, a te których nie maja, będziesz musiał znaleźć i dostarczyć sam. Jeszcze inne zaproponuja Ci również wykonanie płytki PCB, klisz itp itd.

Firma www.blaberk.com.pl umieściła na swoich stronach dość obszerna instrukcje do składania tego typu zmówień na montaż:

http://www.blaberk.com.pl/wymagania.htm

Umieściła nawet coś w stylu kalkulatora do wyceny projektu:

http://www.blaberk.com.pl/wycena_%20montazu.html

Jak on się ma rzeczywistości trudno powiedzieć...

Na Twoim miejscu w pierwszym rzędzie rozejrzałbym się na rynku lokalnym. Może to znacznie ułatwić cały proces wdrażania projektu. Kto w Rzeszowie się tym zajmuje nie wiem. Trzeba trochę czasu na to wygooglować, przegladnac panoramę firm etc. Możesz też rozesłać zapytania do wielu firm i sprawdzić jak odpowiedz na twój projekt - wybierz w myśl zasady, nie zawsze warto kierować się cena, nigdy nie warto przepłacać.

Jeśli nie musisz montować na podzespołach ROHS to możesz znaczaco zaoszczędzić na elementach... Firmy dystrybucyjne chętnie pozbywaja się takich podzespołów, najczęściej sprzedajac, je poniżej kosztów zakupu...

Jeśli prześlesz mi listę podzespołów, może sam będę mógł Ci coś po ciekawych cenach zaproponować. Przepraszam za brak niektórych ogonków WIN'da mówi przejdź na pingwinki. Powodzenia

ot tak znalezione:
    www.skalmex.com.pl
    www.profill-smd.com
    www.eprom-lublin.pl/
    http://inelar.com.pl
    www.pp-elektronix.com
    www.estronika.pl
    myślę, że takich firm jest najmniej ze sto w Polsce

i na koniec chciałbym wyróżnić ofertę młodej firmy Woszym Technologies
    www.woszym.pl
  • #5 5035657
    wwmajor
    Poziom 15  
    O taką odpowiedź mi chodziło i za to punkciki. Zabieram się za lekturę stron.
REKLAMA