logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć partycję C: na dysku 80GB z systemem NTFS?

p1szcz3k 15 Kwi 2008 12:52 5316 13
REKLAMA
  • #1 5032621
    p1szcz3k
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Witam serdecznie , pytanie zapewne banalne... lecz mam problem otóż mam dysk 80 gb podzielony na 4 partycję . Ogólnie rzecz biorąc skupmy się tylko na 1 partycji czyli partycji C: otóż jest ona w systemie nfts i przy wcześniejszych formatowaniach i nowej instalacj zawsze zostawała scieżka ? lub folder ? tzn wcześniejsze wersje windowsa wykrywał . jak to usunąć by dysk był całkowicie czysty ?
  • REKLAMA
  • #2 5032634
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Spod instalatora osobiście usuwam partycję C: i na nowo ją tworzę, potem format od razu (jak tylko C: usuniesz to reszta partycji nie zniknie)
  • REKLAMA
  • #3 5032638
    Yaro126
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Ściągnij sobie program partition Magic (działa pod windowsem) lub Ranish Partition Manager (działa pod dosem)...
  • REKLAMA
  • #4 5032962
    WEMiF
    Poziom 2  
    p1szcz3k napisał:
    Witam serdecznie , pytanie zapewne banalne... lecz mam problem otóż mam dysk 80 gb podzielony na 4 partycję . Ogólnie rzecz biorąc skupmy się tylko na 1 partycji czyli partycji C: otóż jest ona w systemie nfts i przy wcześniejszych formatowaniach i nowej instalacj zawsze zostawała scieżka ? lub folder ? tzn wcześniejsze wersje windowsa wykrywał . jak to usunąć by dysk był całkowicie czysty ?

Musisz sie liczyć z faktem że usuniecie ścieżek spowoduje utratę stystemu i wszelkich danych na tej partycji...
    wcześniej wiec przenieś wszystko co jest dla ciebie ważne...
    a potem to już instalacja systemu.
    Nawet partition magic nie ruszy partycji na której jest pracujący windows..
  • #5 5033978
    p1szcz3k
    Poziom 21  
    ale panowie mi zostały stare instalki windowsa tak zę po zainstalowaniu nowego i restarcie komputera mam do wyboru 3 systemy 3 windowsy xp ! 1 nowy i 2 stare...
  • REKLAMA
  • #6 5034015
    matej4fun
    Poziom 11  
    jeżeli ten nowy system masz zainstalowany na oddzielnej partycji, to poprzez zarządzanie komputerem po kliknięciu ppm na Mój Komputer możesz usunąć te partycje na których masz niepotrzebne systemy.

Natomiast jeżeli masz wszystko na jednym to przez dyskietkę startową np. z win 98 możesz odpalić i po wpisaniu komendy fdisk pousuwać zbędne partycje.
  • #7 5034023
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Na pewno przy instalacji nowego systemu formatujesz partycję ? Instalator oczywiście wykrywa poprzednią instalację ale po formatowaniu ( czytaj uważnie komunikaty na ekranie ) nie powinno być po niej śladu.
  • #8 5034062
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 792
    Pewnie nie ma śladu, za to są inne instalacje Windowsa na innych partycjach, stąd Instalator Windows je wykrywa i dodaje do boot.ini

Na czas instalacji nowego Windowsa powinien zmienić nazwy katalogów Windows na innych dyskach tak, by nowa instalacja nie bazowała na starych rozmieszczonych po różnych dyskach.
  • #9 5039566
    p1szcz3k
    Poziom 21  
    tak dokladnie dlatego chodzi mi o całkowite sformatowanie dysku :) chcialem to zrobic pod 98 gdzie byla dosc fajna opcja formatowania no ale jak wiemy 98 nei obsluguje nfts..
  • #10 5041662
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 792
    Otrzymałeś już właściwą odpowiedź - Partycję usuniesz za pomocą instalatora Windows XP. Możesz też usunąć partycję z poziomu WIndows XP. Uruchamiasz kmputer wybierając windows zainstalowany na innej partycji (pisałeś, że masz 3 instalacje), a potem używasz kolejno START > PANEL STEROWANIA > Narzędzia administracyjne > Zarządzanie komputerem > zarządzanie dyskami, a tam jak na obrazku poniżej.
    Przy instalacji systemu zwróć uwagę, by zainstalować go na nowo utworzonej i sformatowanej partycji. Potem zostanie tylko drobna korekta pliku boot.ini

Jak usunąć partycję C: na dysku 80GB z systemem NTFS?
  • #11 5043209
    kubiak
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Najlepiej instalatorem XP najpierw usun wszystkie partycje, potem stworz nowe i sformatuj pierwsza.
    Reszte partycji bedziesz musial sformatowac po zainstalowaniu systemu.
  • #12 5046724
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    kubiak czytałeś mojego pierwszego posta w tym topicu?
  • #13 5046780
    kazink
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Zaraz, bo czegoś tu nie rozumiem. Problem polega na tym, że przy uruchomieniu komputera widoczne są 3 systemy do wyboru, a powinien być tylko jeden (lub menu wyboru w ogóle nie powinno się pokazywać) bo tych pozostałych już nie ma. Dobrze się domyślam?

Jeśli tak, to nie ma potrzeby formatowania dysku. Wystarczy ręcznie przeedytować plik boot.ini (na c:\, ukryty), ale trzeba uważać, bo jak się popełni błąd, to system może się w ogóle nie uruchomić. Można też skorzystać z narzędzia systemowego: panel sterowania -> system -> zaawansowane -> uruchamianie i odzyskiwanie. W "domyślny system operacyjny" wybierasz ten właściwy, odznaczasz "Wyświetl listę systemów..." i przy następnym uruchomieniu nie będzie już menu. Jeśli wszystkie systemy na liście tak samo się nazywają, to wybierasz jeden, zostawiasz pole "Wyświetl list..." zaznaczone, restartujesz i w menu czekasz te 30 sekund bez zmiany domyślnego wyboru. Jeśli dobrze zaznaczyłeś w okienku, to uruchomi się prawidłowy system i oznacza to, że można już menu wyłączyć całkiem. Jeśli uruchomi się niewłaściwy system, to trzeba powtórzyć całą procedurę wybierając inny system jako domyślny.
  • #14 5050210
    kubiak
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    spinnaker napisał:
    kubiak czytałeś mojego pierwszego posta w tym topicu?

tak czytalem
    przed moim postem padlo pytanie jak sformatowac caly dysk a nie tylko c:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk 80 GB podzielony na 4 partycje, w tym partycja C: sformatowana w systemie NTFS, zawiera pozostałości po poprzednich instalacjach Windows, które są wykrywane przy instalacji nowego systemu i powodują pojawienie się menu wyboru wielu systemów przy starcie. Aby całkowicie wyczyścić dysk i usunąć wszystkie ścieżki oraz stare instalacje, zaleca się usunięcie partycji C: oraz innych partycji za pomocą instalatora Windows XP, a następnie utworzenie nowych partycji i ich formatowanie. Formatowanie partycji C: podczas instalacji powinno usunąć ślady poprzednich systemów, jednak pozostałe instalacje na innych partycjach mogą być wykrywane i dodawane do pliku boot.ini. W celu usunięcia niepotrzebnych wpisów w menu startowym można ręcznie edytować plik boot.ini lub użyć narzędzia systemowego do zarządzania uruchamianiem systemu. Programy takie jak Partition Magic (działający pod Windows) lub Ranish Partition Manager (działający pod DOS) mogą pomóc w zarządzaniu partycjami, jednak nie usuną partycji systemowej podczas pracy Windows. System Windows 98 nie obsługuje formatowania NTFS, dlatego nie jest odpowiedni do formatowania partycji C: w tym przypadku. Do usuwania i tworzenia partycji zaleca się korzystanie z instalatora Windows XP lub narzędzi zarządzania dyskami w systemie Windows zainstalowanym na innej partycji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA