logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć wszystkie systemy Windows i stworzyć nowe partycje?

patrykcygan 23 Lut 2008 14:20 3779 5
REKLAMA
  • #1 4836917
    patrykcygan
    Poziom 2  
    Witam.

Mam problem z komputerem mianowicie przy właczaniu mam do wyboru 3 systemy windows. Formatowalem go kilka razy i tak sie stało. Niewiem co teraz mam zrobic aby wyczyscic cały dysk twardy i stworzyc nowe partycje. Słyszałem ze mozna usunac wszystko z dysku za pomocą dyskietki startowej, ktorej nie posiadam :(

Z góry dzięki za info i odpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4836980
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 650
    Witam
    Z tej strony można ściągnąć obraz takiej dyskietki startowej, np win98 http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm
    Zrób sobie taką dyskietkę (skoro chcesz to robić w taki sposób), uruchom komputer z tej dyskietki. Uruchom program "fdisk" usuń partycje. Potem załóż od nowa, i formatuj wszystkie partycje.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4838123
    patrykcygan
    Poziom 2  
    Dzieki, chyba juz bedę wiedział :)
  • REKLAMA
  • #4 4838138
    mona81
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Możesz tego dokonać w instalatorze systemu bez konieczności tworzenia dyskietki startowej. Pod warunkiem, że instalujesz system win2k/winxp. W instalatorze możesz formatować i tworzyć partycje. Widocznie nie sformatowałeś właściwego dysku skoro widzi ci kilka systemów.
  • REKLAMA
  • #5 4838166
    patrykcygan
    Poziom 2  
    Ale jak wlącze instalator xp to kiedy nalezy wybrac partycje na ktorej chce zainstalowac nasikam enter i niema formatowania partycji tylko mozna zainstalowac windowsa na windowsa

Proszę o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.
    Proszę poprawić!
    13:15 24.2.2008
    [_P_]
  • #6 4838333
    mona81
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    patrykcygan napisał:
    Ale jak wlącze instalator xp to kiedy nalezy wybrac partycje na ktorej chce zainstalowac nasikam enter i niema formatowania partycji tylko mozna zainstalowac windowsa na windowsa

Zamiast ENTER naciśnij D usuniesz partycję, następnie utwórz ją na nowo za pomocą klawisza C. Po ten czynności system sam zapyta o formatowanie tego dysku.
REKLAMA