logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć monofoniczny mikrofon do magnetofonu ZK-120?

mikimikus1 17 Kwi 2008 14:34 5197 14
  • #1 5040484
    mikimikus1
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Mam pytanie czy do magnetofonu szpulowego można podłączyć normalny monofoniczny mikrofon i jak podłączyć go w wtyczce.
  • Pomocny post
    #2 5040517
    ada_m
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Można bo tam taki kiedyś był stosowany. Podłączenie poprzez wtyk DIN . Magnetofon ustawiasz na nagrywanie,w gnieżdzie do mikrofonu dotykasz szpilką do skrajnych pinów. Ten skrajny pin który wysteruje wskaźnik wysterowania to jest jeden /gorący/ przewód mikrofonu. przewód masy mikrofonu łączysz z pinem środkowym.
  • Pomocny post
    #3 5040519
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2927
    Można. Tam jest gniazdo typu DIN i podłączasz we wtyczce środkowy- masa, ekran ( 2 ) a do kołka 3 przewód .
  • #4 5040655
    mikimikus1
    Poziom 10  
    Tylko ja mam mikrofon z dwoma kablami a tam jest wiecej do podlaczenia.
  • Pomocny post
    #5 5040684
    ada_m
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Przecież to opisałem.
  • #6 5040716
    mikimikus1
    Poziom 10  
    A z tom szpilkom nie bardzo rozumiem.
  • Pomocny post
    #7 5040741
    gen999
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    Na początek sprawdzaj pisownie po sobie. A z "tom szpilkom" chodzi o to że jak włączysz nagrywanie w swoim "szpulpleyerze" i wetkniesz w jeden ze skrajnych pinów w gnieździe od mikrofonu szpilkę i dotkniesz jej to wskazówka na wskaźniku wysterowania powinna się podnieść. Skoro masz dwa kable to jeden podłączony ma być do tego pinu na którym wychyla się wskazówka a drugi do środkowego. Jak dalej nie wiesz o co chodzi to wklej tutaj obrazek Gniazda DIN (spytaj wujka google) to ci zaznaczę jak to ma być podpięte.
  • Pomocny post
    #8 5042070
    LeDy
    Poziom 43  
    Są w gnieździe DIN 3 piny( mono )- wejście, wyjście i masa. Jak włączysz zapis i ustawisz potencjometrem jakiś poziom zapisu i dotykając palcem, ręką przez szpilkę, igłę, drut , spowodujesz podanie sygnału do nagrywania i wskazówka się wychyli. Będziesz wiedział , że to jest wejście do nagrywania i tam podłączasz ten przewód " gorący"- nie ekran. Ekran do masy czyli n. 2 wtyczki DIN. Tamto ( gorący, wejście,) to jak pisałem jest oznaczone nr. 3.
  • Pomocny post
    #9 5042633
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1094
    LeDy napisał:
    to jak pisałem jest oznaczone nr. 3.

Wydaje mi się, że to będzie jednak nr 1. :arrow: http://serwis-tv.com/scart.html

Pozdrawiam
    Adam
  • Pomocny post
    #10 5050342
    LeDy
    Poziom 43  
    Faktycznie pomyłka. W gnieździe jest to 3 a we wtyczce 1.
  • #12 5069306
    mikimikus1
    Poziom 10  
    Czy magnetofon szpulowy może służyć jako wzmacniacz? Z tyłu są dwa wejścia nie wiem do czego służą, czy one są do wzmacniacza?
  • Pomocny post
    #13 5072568
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    LeDy napisał:
    Faktycznie pomyłka. W gnieździe jest to 3 a we wtyczce 1.
    Jak to? I w gnieździe i wtyczce musi być to samo czyli "3". Ale moim zdaniem jest to pin jednak "1" trójka to wyjście sygnału z magnetofonu.
    Z tyłu masz trzy gniazda: Słuchawki, dodatkowy głośnik i podłączenie drugiego magnetofonu lub gramofonu i wtedy możesz wykorzystać ZK120 jako wzmacniacz lub nagrywać z tych urządzeń. Jeśli chcesz magnetofon podłączyć pod wzmacniacz to korzystasz z górnego gniazda.
  • Pomocny post
    #15 5072629
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Zasada jest taka: Patrząc od strony lutowania w wtyku od lewej jest 1,4,2,5,3 w gnieździe jest odwrotnie(odbicie lustrzane) ale łącząc je z sobą , piny tzn. ich numeracja pokrywa się. Więc 1-to wejście a 3-to wyjście.(gniazdo w magnetofonie). Mikrofon łączymy z pin "1" ( tu będzie "1" wyjściem)

Podsumowanie tematu

✨ Do magnetofonu szpulowego ZK-120 można podłączyć monofoniczny mikrofon poprzez gniazdo typu DIN. Wejście mikrofonowe posiada trzy piny: masa (pin środkowy), wejście sygnału (pin 3 w gnieździe, odpowiadający pinowi 1 we wtyczce) oraz wyjście sygnału (pin 3 we wtyczce). Mikrofon monofoniczny z dwoma przewodami należy podłączyć tak, że przewód "gorący" łączy się z pinem sygnałowym (3 w gnieździe, 1 we wtyczce), a przewód masy do pinu środkowego. Kabel mikrofonu powinien być ekranowany i pojedynczy. Aby zidentyfikować właściwy pin sygnałowy, można włączyć nagrywanie i dotknąć kolejno skrajnych pinów wtyczki szpilką – wskaźnik wysterowania powinien się wychylić przy prawidłowym pinie. Magnetofon ZK-120 posiada również z tyłu gniazda do podłączenia słuchawek, dodatkowego głośnika oraz wejścia do podłączenia drugiego magnetofonu lub gramofonu, co umożliwia wykorzystanie urządzenia jako wzmacniacza lub do nagrywania z innych źródeł.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA