logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo DTH-29U7K-100D po naprawie przesunięty obraz

Adam Podolak 18 Kwi 2008 08:14 2275 6
REKLAMA
  • #1 5043081
    Adam Podolak
    Poziom 11  
    Witam serdecznie,
    Po naprawie pionu (I 301, D407, D367, oraz elki) obraz bardzo dobry lecz przesunięty o ok. 10 cm do góry tj. od dołu brak obrazu, a na górze obraz nałożony. W związku z tym mam pytanie - czy przy pomocy opcji serwisowych można ten obraz wyregulować? Niestety nie mam przy sobie pilota i nie mogłem tego sprawdzić.
    Proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam
    Adam

Popraw temat po przeczytaniu pkt. 11 regulaminu forum.
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #2 5043190
    Orłowski
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Witam. Za pomocą pilota R-40A01 wybierz kanał 91,regulację sharpness ustaw na min. i zamknij okna menu. W jak najkrótszym czasie naciśnij czerwony, zielony i menu. Pozdrawiam.

Dodano po 9 [minuty]:

Sprawdż napięcia na i301 na nóżce 3- 11V i na n9- 30V. Uwaga na schematach jest błąd piszą czasem 50V. Do sprawdzenia są DZ D360, D361, d362, d313, oraz elki obok I502 metodą termiczną.
  • REKLAMA
  • #3 5043285
    Adam Podolak
    Poziom 11  
    Ok. dzięki. To znaczy, że jeżeli w trybie serwisowym nie da się wyregulować to trzeba sprawdzić podane przez Ciebie elementy?
    Czy tryb serwisowy załatwi sprawę?

Pilota będę miał dopiero, jutro jak odwiozę bratu TV. Nie wiem czy mam się nastawiać na dodatkowe naprawy, czy uda mi się ten obraz wyregulować w trybie serwisowym.

Dziękuję za odpowiedzi.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 5043392
    Orłowski
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Ja bym tryb serwisowy zostawił na koniec. Należy najpierw wyeliminować uszkodzenia elementów. Nr chassis tego odbiornika to CP-830F. Miłej zabawy.
  • #5 5051685
    Adam Podolak
    Poziom 11  
    Witam ponownie,
    za przesunięty obraz odpowiedzialne było zbyt niskie napięcie zasilające Vp = 8,6V. Przyczyna - wstawiony jako zabezpieczenie dławik 0,1mH, który zbyt mocno obniżał napięcie zasilające. Po zastąpieniu dławika zworą napięcie prawidłowe 14,3 V.

W trakcie kontroli obrazu zauważyłem dziwne zniekształcenie obrazu po lewej i prawej stronie - tak jakby ściśnięcie obrazu w odległości kilku centymetrów po bokach. Będę wdzięczny za jakieś sugestie w tej sprawie.
    Może tryb serwisowy załatwi sprawę?

Pozdrawiam
    Adam
  • #6 5051870
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2930
    Z tym wejściem w tryb to załatwia oryginalny pilot jaki jest z TV.
    Może jeszcze jakieś napięcie zaniżone. To Vp na schemacie 12V.
    N. 9 TDA 8358 na schemacie 50V i tyle może mieć. To nic nie szkodzi.
    W SM zawsze możesz spróbować czy reguluje.
  • REKLAMA
  • #7 5052753
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2930
    Adam Podolak napisał:
    . Po zastąpieniu dławika zworą napięcie prawidłowe 14,3 V.
    Adam

Darmo go tam nie dali. Pokombinuj i daj jakiegoś innego.

Podsumowanie tematu

✨ Po naprawie pionu w telewizorze Daewoo DTH-29U7K-100D obraz jest przesunięty o około 10 cm do góry, co powoduje brak obrazu u dołu i nałożenie na górze. Regulacja obrazu w trybie serwisowym jest możliwa za pomocą oryginalnego pilota (model R-40A01), wybierając kanał 91 i wykonując kombinację klawiszy (czerwony, zielony, menu) przy zamkniętym menu. Jednak przed próbą regulacji w trybie serwisowym zaleca się sprawdzenie i eliminację uszkodzeń elementów takich jak tranzystory I301, diody D407, D367, D360, D361, D362, D313 oraz elementy elki obok I502, zwłaszcza pod kątem napięć zasilających (np. na nóżce 3 I301 powinno być 11V, na N9 około 30V). Przesunięcie obrazu było spowodowane zbyt niskim napięciem zasilającym Vp (8,6V zamiast około 14V), wynikającym z zastosowania niewłaściwego dławika 0,1mH, który obniżał napięcie. Po zastąpieniu dławika zworą napięcie wróciło do prawidłowej wartości 14,3V. Dodatkowo pojawiło się zniekształcenie obrazu po bokach, przypominające ściśnięcie, co może wymagać dalszej diagnostyki. Tryb serwisowy może pomóc w regulacji, ale najpierw należy wyeliminować problemy z zasilaniem i uszkodzonymi elementami. Chassis telewizora to CP-830F.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA