Witajcie,
Ostatnio zacząłem bawić sie analizą obrazu i mam takie pytanie:
W jaki sposób mogę przekształcić typowy sygnał wideo (np. taki z kamer) w cyfrowe dane np. 600 na 800 Tak aby można było analizować poszczególne piksele z obrazu. Raczej wolałbym użyć jakiegoś szybkiego przetwornika A/C niżeli komputera.
Z tego co wiem to system PAL to 625linii na klatkę x 25 klatek na sekundę. Czyli linie pojawiają się z częstotliwością 15,625 kHz. Gdyby każda linia miała składać się z ok 600 pikseli (po 8 bitów na każdy) to częstotliwość próbkowania przetwornika musiałaby wynosić ok 9,4MHz.
Znajdę taki przetwornik i mikro kontroler który to przechwyci?
Pozostaje jeszcze kwestia pamięci do buforowania tego na czas analizy obrazu.
Co Wy na to?
Dla przykładu podaje przykładową ramkę PAL:
A może istnieją gotowe układy do tego celu?
Pozdrawiam
Ostatnio zacząłem bawić sie analizą obrazu i mam takie pytanie:
W jaki sposób mogę przekształcić typowy sygnał wideo (np. taki z kamer) w cyfrowe dane np. 600 na 800 Tak aby można było analizować poszczególne piksele z obrazu. Raczej wolałbym użyć jakiegoś szybkiego przetwornika A/C niżeli komputera.
Z tego co wiem to system PAL to 625linii na klatkę x 25 klatek na sekundę. Czyli linie pojawiają się z częstotliwością 15,625 kHz. Gdyby każda linia miała składać się z ok 600 pikseli (po 8 bitów na każdy) to częstotliwość próbkowania przetwornika musiałaby wynosić ok 9,4MHz.
Znajdę taki przetwornik i mikro kontroler który to przechwyci?
Pozostaje jeszcze kwestia pamięci do buforowania tego na czas analizy obrazu.
Co Wy na to?
Dla przykładu podaje przykładową ramkę PAL:
A może istnieją gotowe układy do tego celu?
Pozdrawiam