logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Thomson, 28WF45E, icc20, samoczynnie wyłącza się

Godsmak 18 Kwi 2008 09:31 7225 31
REKLAMA
  • #1 5043246
    Godsmak
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    witam
    Posiadam telewizor Thomson 28WF45E. Telewizor ten posiada dwie usterki. Pierwszą z nich występuje przy załączeniu - często po włączeniu go pilotem telewizor nie załącza się od razu, dioda z czerwonej robi się zółta, po pewnym czasie miga na przemian z zieloną pokazując kod 26 - "Tube gets not warm in time". Po jakimś czasie albo się załącza, albo dioda na powrót robi się czerwona. Druga usterka, to samoczynne wyłączenie się telewizora. Po ok 20 minutach obraz zaczyna lekko falować i telewizor się wyłącza. Wówczas ciężko go odpalic, zwykle trzeba odczekać jakiś czas. Przy próbach załączenia dioda miga na czerwono sygnalizując błąd 25 - "Switched 5V not available".
    Nie jestem pierwszym posiadaczem telewizora i prawdopodobnie telewizor mial zmieniane trafo.
    Jakies sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 5045840
    godos
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam, długi czas startu wiąże się z osiągnięciem pełnej emisji kineskopu, jest zbyt małe napięcie żarzenia albo "słaby" kineskop. Napięcie żarzenia ma wynosić 6,3V wartości skutecznej. Jest to prąd o niesinusoidalnym przebiegu i zwykły woltomierz będzie wskazywał błędnie. Są dwa sposoby pomiaru, użyć specjalnego przyrządu do pomiaru napięcia żarzenia albo wyskalować normalny woltomierz na sprawnym telewizorze pamiętając o podłączeniu zawsze tej samej końcówki do masy a drugiej do Uż. Co do drugiej usterki zacznij od usunięcia "zimnych lutów".
  • #3 5047047
    Godsmak
    Poziom 12  
    Zimnych lutów nie znalazłem. Coś chyba się przegrzewa, bo wyłącza się po czasie. Jakieś sugestie inne?
    I nadal problem z długim startem. Jeśli to za niskie napięce, to co w związku z tym powinienem zrobić? Dodam, że oglądając powielacz widać ze był chyba naprawiany, zalany jest jakims silikonem czy coś w tym stylu, jakby ktoś do niego się dobierał. Trafo do wymiany? Jest jeszcze jeden niepokojacy objaw, a mianowicie, obraz po bokach sie odksztalca w zależnosci od natężenia jasnych elementów na kineskopie, im jaśniejsze obiekty tym bardziej się odksztcają np. proste linie na ekranie.
  • #4 5052280
    jurek849
    Poziom 18  
    Ocena: 80
    spróbuj podregulować napięcie siatki 2 kineskopu,jeżeli jest za niskie obraz pojawia się z opóżnieniem.Reguluje się dolnym potencjometrem na trafie WN.
  • #5 5053879
    Godsmak
    Poziom 12  
    Regulacja na trafo nie pomogła. Telewizor nadal się wyłącza. Przy trafo z pewnością ktoś majstrował i dobierał się do wnętrza (pierwszy raz się spotkałem z recyklingiem trafo) - trafo zalane silikonem dla uszczelnienia. Czy to oznacza, że tarfo może być przyczyną wszystkich wymienionych usterek? Wymiana pomoże? Prosił bym o pomoc...
  • #6 5059170
    godos
    Poziom 17  
    Witam, nie dowiesz się póki nie wymienisz, a wymienić trzeba. Prawdopodobnie trafo miało przebicie dlatego zostało zalane silikonem, mogło jednak dojść do uszkodzenia elementów zanim zostało zaizolowane. Powinieneś sprawdzić elementy w okolicy trafa. Szczególną uwagę zwróć na elementy półprzewodnikowe (hota diody) oraz elementy z dołu uzwojenia anodowego (to z którego wychodzi WN na anodę kineskopu).
  • #7 5061311
    Godsmak
    Poziom 12  
    Trafo wymienione na nowe, telewizor nadal sie wyłącza, po wyłączeniu sygnalizuje bład 25 - "Switched 5V not available". przyznam się szczerze ,że nie mam zielonego pojecia co może być jeszcze uszkodzone. każda pomoc mile widziana :]
  • REKLAMA
  • #8 5064890
    Godsmak
    Poziom 12  
    Dodam, że wymiana pomogła jedynie w długim starcie telewizora. Błąd 26 już się nie pojawia. Niemniej telewizor nadal się wyłącza i obraz się odkształca na bokach telewizora. Nie znalazlem zimnych lutów.
  • #9 5066144
    godos
    Poziom 17  
    Witam,na początek sprawdż zasilanie 5V z dużego zasilacza(DP150, DP152, TP150, TP151, TP152), CP150 i DP150 wymień).Możesz użyć zmrażacz, jeżeli po ochłodzeniu któregoś elementu czas pracy będzie dłuższy to element jest do wymiany.Co do odkształcania się obrazu opisz dokładnie jak to wygląda i jaki ma wpływ na zniekształcenia regulacja kontrastu i jasności. Wymień elektrolity w U.sys.
  • #10 5067070
    jaculek
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Podstawka kineskopu potrafi wywołać taki błąd , radzę wymienić.
  • #11 5067079
    Godsmak
    Poziom 12  
    Objawy - obraz przy jasnych elementach bardziej się odgina - widoczne to jest na bokach kineskopu, w środku zachowuje swoje proporcje. np. pionowe linie proste wykrzywiają się w łuk, delikatnie, ale nie zachowują swojej geometrii. Przy ciemnym obrazie nie jest to tak widoczne, przy jasnych obiektach nasila się ten efekt. to samo, gdy włączy się menu, prostokąt odksztalca się po bokach przy różnym natężeniu swiatła w kineskopie. widoczne jest to bardzo, gdy zmienię np. na format 4:3, wtedy krawędzie obrazu nie są proste...
    regulacja jasnosci i kontrastu nie wpływa na wyżej wymieniony efekt.
  • REKLAMA
  • #12 5067391
    godos
    Poziom 17  
    Witam, sprawdż elementy z 10 nogi trafa WN (CL301, RL303, DL301,302,303, DL305, RL308, RL310R, L302, RL306, TL311, TL312).Wejdż w service i sprawdż ustawienia.
  • #13 5070300
    Godsmak
    Poziom 12  
    witam
    Zrobiłem tak jak radzono. Wymieniłem podstawke kineskopu, posprawdzałem elementy w obwodzie wyprowadzenia nr 10 trafo. Rezystor RL302 miał wartość dużo mniejszą (fabrycznie dobraną) niż na schemacie, wymieniłem go na prawidłowy, podobnie z kondensatorem CL 302. Niestety nic nie pomogło, te same objawy. Wyłączanie samoistne telewizora od jakiegos czasu następuje już nieregularnie, telewizor potrafi pochodzić z 2 godziny i nic mu sie nie dzieje,a potrafi tylko 5 minut i się wyłącza sygnalizujac cały czas błąd 25.
    Obraz nadal się odkształca, poniżej podałem kilka przykładowych foto zrobionych przy utawieniach obrazu 4:3. Widoczne tam sa boki obrazu.
    Co do rady żebym pogrzebał w ustawieniach serwisowych, jedynie geometrie starałem się poprawić, innych opcji pomocnych na opisane ustreki tam nie znalazlem.

Załączniki usunąłem. Przycisku "Załaduj zdjęcie" Kolega nie zauważył? Ogłoszenia w dziale również?
    Proszę pisać staranniej. [Mirek Z.]
  • #14 5071964
    godos
    Poziom 17  
    Witam, krzywienie obrazu prawdopodobnie wiąże się ze żle działającym ograniczeniem prądu kineskopu, jeśli elementy koło trafa są dobre ustaw parametr peak witte w trybie serwisowymi wyreguluj geometrie.
  • #15 5072161
    Godsmak
    Poziom 12  
    witam
    Parametr peak witte w moim tv nie jest dostepny do regulacji. Istnieje ale nie da się go regulować. Mógłbyś coś dokłądniej opisać o "ograniczeniu prądu kineskopu". Gdzie mam tego dokładnie szukać i sprawdzić elementy?
  • #16 5073412
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1788
    Witam najprawdopodobniej masz problem z zasilaczem nalezy zrobic zmiany techniczne
    kondensator CP179 1nF nalezy zmienic na
    4,7nF 10% 100V
  • #17 5074605
    Godsmak
    Poziom 12  
    cp179? jest taki? I na co ma to pomóc, samoczynne wyłączanie się? czy zniekształcenia?
  • #18 5078159
    Godsmak
    Poziom 12  
    Wymieniłem też elementy tak jak radził godos. I nadal nic. W jakim miejscu mam szukać zaniku tego 5V?
  • Pomocny post
    #19 5084827
    godos
    Poziom 17  
    Witam, sprawdż jeszcze raz dokładnie zasilacz 5V strona 34 serwisówki, jeśli wszystko jest dobrze to prwdopodobnie jest gdzieś przerwa na połączenia ch, pooglądaj dokładnie ścieżki i przelotki przez przez laminat we wszystkich gałęziach 5V. Co do zmieniającej się geometrji wszystkie informacje są brane z 10 trafa WN str.60i62, ograniczenie prądu kineskopu str. 84.

Załącznik z trybami skasowałem. Jest dostępny w necie, również w Bazie naszego forum. Proponuję zajrzeć do regulaminu oraz do ogłoszenia "Zasady obowiązujące w działach serwisowych TV".
    [Mirek Z.]
  • #20 5095191
    Godsmak
    Poziom 12  
    Przejrzałem wszystkie elementy w obwodzie wyjścia 10 trafo i nic, wszystkie sprawne. Jakieś jeszcze sugestie? Z częgo może wynikać takie odkształcanie pionu?
  • #21 5097418
    ssss
    Poziom 38  
    Witam
    Sprawdz te elementy i zmien ich wartosci jesli sie niezgadzaja
    Załączniki:
    • 11330_01.zip (64.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 5099928
    Godsmak
    Poziom 12  
    Czego dotyczą te zmiany opisane w pdfie? Jeśli odkształceń, to niestety nie pomaga.
  • #23 5101005
    ssss
    Poziom 38  
    Witam
    Wylaczania i znieksztalcen
  • REKLAMA
  • #24 5101303
    Godsmak
    Poziom 12  
    Niestety modyfikacje nie pomogły, pion nadal odkształca się przy jaśniejszych obrazach. Gdzie jeszcze szukac?
  • #25 5102074
    godos
    Poziom 17  
    Witam, jakie trafo zamontowałeś, może to jego wina. Miałem niedawno problem w LG z wydajnością prądową WN po zastosowaniu taniego zamiennika, (zmieniał geometrie a czasem nawet grafika zanikała). Po wymianie trafa na lepszej jakości TV pracuje poprawnie. Nie wspominasz czy na starym trafie też miałeś zniekształcenia geometrii.
  • #26 5102204
    Godsmak
    Poziom 12  
    Witam
    Na starym trafo było dokładnie tak samo. Tyle, że wtedy jeszcze telewizor dodatkowo nie załączał się od razu, z dużym opóźnieniem i często wyskakiwał bład 26. Teraz zastosowałem trafo HR więc chyba nienajgorsze.
  • #27 5104181
    godos
    Poziom 17  
    Witam,strona 64 serwisówki, sprawdż jeszcze połączenie pin 19, zasilanie 8V i Usys. Jeżeli wszystkie elementy w gałęzi (10trafa i 4 tda) są sprawne to chyba uszkodzony jest właśnie TDA9330H.
  • #28 5104476
    Godsmak
    Poziom 12  
    Napięcia - 8V w porządku, natomiast Usys 134V. Nie za mało? do telewizora z kineskopem 16:9 nie powinno być 137? Z tego co wyczytałem w serwisówce napięcie powinno być równe 137V dla kineskopu w moim telewizorze. Jak to zmienić?
  • #29 5115204
    godos
    Poziom 17  
    Witam faktycznie masz za małe U sys. napięcie 8V jest dobre ponieważ jest dodatkowo stabilizowane. Ustaw U sys do poziomu jaki jest podany w serwisówce potencjometrem PP180. A tak na marginesie naprawy zaczynamy od dokładnego pomiaru napięć zasilających
  • #30 5116571
    Godsmak
    Poziom 12  
    Witam ponownie.
    Napięcie systemowe powiększone do prawidłowej wartości, ale nic to nie dało, obraz nadal się odkształca :/. Jakieś sugestie? Bo ja już w rezygnację wpadam...

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Thomson 28WF45E zgłaszał dwa główne problemy: długi czas uruchamiania z błędem 26 ("Tube gets not warm in time") oraz samoczynne wyłączanie się po około 20 minutach z błędem 25 ("Switched 5V not available"). Długi start był związany z niskim napięciem żarzenia kineskopu, co poprawiła wymiana transformatora wysokiego napięcia (trafo). Samoczynne wyłączanie i błąd 25 wskazywały na problemy z zasilaniem 5V, które wymagało dokładnej diagnostyki zasilacza, w tym wymiany elementów DP150, CP150 oraz sprawdzenia ścieżek i przelotek na laminacie. Dodatkowo występowało odkształcanie obrazu na bokach kineskopu, nasilające się przy jasnych elementach obrazu, objawiające się wygięciem pionowych linii i deformacją kształtów w trybie 4:3. Próby regulacji napięcia siatki 2 kineskopu i parametrów serwisowych (m.in. geometria, peak witte) nie przyniosły poprawy. Wymiana podstawki kineskopu oraz korekta elementów w obwodzie wyjścia 10 trafo (rezystory, kondensatory) również nie rozwiązały problemu. Napięcie systemowe Usys było początkowo zbyt niskie i zostało skorygowane potencjometrem PP180, jednak deformacje obrazu pozostały. Sugerowano możliwe uszkodzenie układu TDA9330H lub problemy z ograniczeniem prądu kineskopu. Ostatecznie problem z wyłączaniem został rozwiązany, natomiast odkształcenia obrazu pozostają nierozwiązane i wymagają dalszej analizy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA