logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 21PT1820/12 TE3.2E CA - drganie obrazu i dźwięku, zasilacz?

Wjaworek 18 Kwi 2008 10:59 3176 10
REKLAMA
  • #1 5043467
    Wjaworek
    Poziom 2  
    Telewizor 21PT1820/12 ( chassis TE3.2E CA). Telewizor przeważnie pracuje normalnie, ale od czasu do czasu obraz zaczyna drgać tzn. po bokach obrazu pojawiają się drgające "firanki", cały obraz też drga, głos drży albo zanika zupełnie. Objawy te pojawiają się i zanikają przeważnie gdy zmienia się treść obrazu lub gdy zmieniane są programy. Na płycie nie znalazłem przerw ani zimnych lutowań. Wymieniłem wszystkie elektrolity w zasilaczu . Sprawdziłem elektrolity na jego wyjściu. Podczas "drgawek" napięcia na wyjściu wyściu też drżą. Proszę o sugestie i pomoc ...
  • REKLAMA
  • #2 5043511
    rtv-kk
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    A 300V stabilne w momencie drgań?
  • REKLAMA
  • #3 5059886
    Wjaworek
    Poziom 2  
    Niestety 300v stabilne (sprawdziłem to na samym początku). Jest jeszcze coś: podłączyłem żarówkę na wyjściu zasilania 110V, zaczyna ona migać podczas przełączania programów w chwili gdy obraz robi się czarny pomiędzy jednym a drugim programem czyli zasilacz zaczyna pracować niestabilnie gdy zmniejszy się obciążenie zasilacza.
  • #5 5063513
    Wjaworek
    Poziom 2  
    Żarówka jest podłączona równolegle do normalnego obciążenia 110V. Podczas przełączenia kanałów obraz robi się czarny na około 1-2 sekundy. w tym czasie żarówka kilkakrotni przygasa i jaśnieje. Jasność żarówki oraz miernik pokazują że napięcie w tym czasie nie wzrasta ponad 110V. (oscyluje poniżej niego, przy maximach dochodząc do 110V).
  • #6 5064097
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2345
    Wylutuj tranzystor w odchylaniu poziomym pod K,E podłącz żarówkę OTVC podłącz zasilanie przez autotransformator i sprawdz stabilizację przetwornicy.
  • REKLAMA
  • #7 5067703
    Wjaworek
    Poziom 2  
    Wylutowałem tranzystor linii i między k-e dałem żarówkę, wynik: żarówka miga z częstotliwością około 5Hz.
    Odłączyłem obciążenie 110V i w to miejsce dałem żarówkę. Wynik: żarówka świeci bez migania. Ale gdy przyłączyłem na moment do 110V kondensator 10u/160V to żarówka zaczyna migać tak jak poprzednio.
    Wydaje mi się że wniosek z tego jest tylko jeden: zasilacz pracuje niestabilnie , wystarczy mały impuls i zaczyna się wzbudzać.
  • REKLAMA
  • #8 6511081
    ppr
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    Mam pytanie czy ktoś może poradził sobie z w/w usterką.

Pozdrawiam
  • #9 6511720
    Bavido

Poziom 24  
    Ocena: 28
    Jak wylutowałeś tranzystor to odłączyłeś obciążenie dla gałęzi 110V. Jeżeli dołączenie 10uF coś zmienia to wymień elektrolity w gałęzi 110V.
    Konto firmowe:
    BAVIDO-MED
    Murawa 35/16, Poznań, 61-655
  • #10 6512617
    ppr
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    Dziękuję za zainteresowanie, elektrolity po stronie 110V wymienione .

Przypominam, że na forum obowiązują zasady pisowni - p.15 regulaminu. [Mirek Z.]
  • #11 7304010
    tv serwis
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam ponawiam pytanie czy ktoś może poradził sobie z w/w usterką.
    To kolejne identyczne uszkodzenie w tym chassis jak na razie bez potwierdzonej przyczyny.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Philips 21PT1820/12 z podwoziem TE3.2E CA wykazuje okresowe drgania obrazu i dźwięku, objawiające się migotaniem "firanek" po bokach ekranu oraz zanikiem lub drżeniem dźwięku. Problemy pojawiają się głównie podczas zmiany treści obrazu lub przełączania kanałów. Pomimo wymiany wszystkich elektrolitów w zasilaczu i braku zimnych lutów, napięcia na wyjściu zasilacza (110V i 300V) wykazują niestabilność podczas tych drgań. Podłączenie żarówki równolegle do obciążenia 110V powoduje jej migotanie synchronizowane z zanikiem obrazu, co wskazuje na niestabilną pracę zasilacza przy zmniejszonym obciążeniu. Testy z tranzystorem linii odchylania poziomego i żarówką potwierdziły migotanie z częstotliwością około 5 Hz, a dołączenie kondensatora 10uF do gałęzi 110V wywołuje podobne niestabilności. Sugerowano wymianę elektrolitów w gałęzi 110V, które zostały już wymienione bez poprawy. Problem pozostaje nierozwiązany, a podobne usterki w tym chassis występują bez potwierdzonej przyczyny.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA