logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problemy z montowaniem napędów CD-ROM i nagrywarki w Mandrake 9.2

fido 16 Sty 2004 18:02 1370 8
REKLAMA
  • #1 478211
    fido
    Poziom 26  
    Ocena: 132
    zaczne od poczatku
    podczas instalacji mandrake 9.2 zepsul mi sie cdrom lg wiec zainstalowalem go z nagrywarki lite-on wszytko bylo ok teraz naprawilem sobie cdroma i wlozylem go do kompa i ustawilem jako secondary master a nagrywarke secondary slave, w linuxi dalem poleceni mount /dev/hdd /mnt/nagrywarka ale wpierw stowrzylem katalog nagrywarak w mnt, po wydanu polecena jak wyzej czyta plyty nagrywarak ale jej nie moge otwarzyc musze wylaczyc kmpa lub odmontowac, jak odmonuje to nie czyta plyt, cdrom tez jak chce odtworzyc plyte to szyka szuka i nic caly czas zachowuje sie jakby byla plyta zla ale tak nie jest
    z gory wielkie dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 478249
    mhyjek
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    W sumie to NTG ale odpowiem.
    W Linuxie(unixach) to calkiem normalne ze nie mozna otworzyc podmontowanego napedu.
    Zasada jest taka - albo instalujesz sobie automount (czy autofs) nie pamietam co do czego ale jest dziadostwo ktore mountuje "w locie" - hmm swoja droga to w Mandrake chyba standartowosie instaluje....
    druga wersja to moutowanie/skorzystanie/odmountowanie i tak w kolko.
    ew. pisz na priv bo to nie problem sprzetowy...
  • REKLAMA
  • #3 478253
    gader
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    moze to to:
    cytat z http://www.linux-mandrake.com/pl/ftp.php3
    "Przeczytaj przed pobraniem: Jeżeli posiadasz napęd CD-ROM firmy LG, przed pobraniem Mandrake'a 9.2 przeczytaj tę stronę. Niektóre napędy CD-ROM firmy LG nie są w pełni kompatybilne ze standardem ATAPI i wykorzystanie ich z Mandrake 9.2 może spowodować zablokowanie napędu. Jeżeli posiadasz jeden z napędów tego typu uaktualnij jego firmware. Potrzebne pliki można pobrać ze strony internetowej LG. Jeżeli twój CD-ROM jest już zablokowany wykorzystaj zalecenia LG do jego naprawy."

to link do tej stronki
    link

tez mam mandrake 9.2 jak mozesz to napisz cos o linuxie
    jakie kde
    i czy odtwarza mp3
  • REKLAMA
  • #4 479756
    Pre100n
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    jezeli masz zainstalowana karte dzwiekowa i jakis odtwarzacz np xine player to mp3 musi dzialac .. to nie te czasy kiedy linux byl tylko dla wybranych ... nowe linuchy sa tak rozbudowane ze i divx dzialaja bezproblemowo
  • #5 479768
    struna
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    fido sprawdz sobie jakie wpisy masz w /etc/fstab najprawdopodobniej jest tam cos nie tak i mount nie moze znlezc odpowiedniego systemu plikow mozesz jeszcze sprobowoc do mount dodac parametr -t iso9660 ktory okresli prawidlowy format plyty z danymi ... ale coz tak to sie dzieje z linuxami redhato podobnymi coz ja bym powiedzial nawet ze to nie jest linux to jest redhat! ...

Pre100n : dla twojej wiadomosci obecnie zaden linux nie ma prawa odtwarzac plikow MP3 ... poczytaj sobie na temat ich nowej licencji ! teraz musisz juz placic za enkoder i dekoder do tego formatu ... niestety ostatni RH standardowo juz nie posiada obslugi MP3 tylko Ogg Vorbis
  • REKLAMA
  • #6 479809
    gader
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    elo
    mp3

knoppix ok
    mandrake 9.2 ok
    redhat 9 >>buuu< ni gro ni bucy

ma ktos moze ten enkoder mp3 do redhat 9?

gader
  • #7 480038
    Pre100n
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    struna ... ja mam Mandrake 9.0 i knoppix'em dziala na 100% ... co do 9.2 to nie wiem ale kolega gader pisze ze dziala wiec nie widze problemu ... poza tym fakt nie wiedzialem ze nowe nie maja wiec dzieki za wiadomosc ... a tak btw moja uwaga ... linux sie psuje jezeli nawet kodeki wychodza platne :) open source chyba szwankowac zaczyna skoro robia takie patenty jeszcze troche a w sklepach zobaczymy "Linux XP Profesional" za 750 pln ... "Linux Home Edition" za 450 ... pozdro
  • #8 482401
    fido
    Poziom 26  
    Ocena: 132
    chodz jestem poczatkujacym to u mnie w madrake 9.2 mp3 bez problemu chodza prze totema
  • #9 483698
    Jurek007
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    mandrake 9.2 jest mocno niedorobiony i pojawila się spora liczba uaktualnień.
    Wkurzył mnie do łez i skończylo się na zaistalowaniu knoppiksa 3.3 na dysku.
    Nawet winmodem dziala :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problemy z montowaniem napędów CD-ROM i nagrywarki w Mandrake 9.2 po zmianie konfiguracji urządzeń IDE (CD-ROM jako secondary master, nagrywarka jako secondary slave). Po zamontowaniu nagrywarki pod /mnt/nagrywarka system odczytuje płyty, lecz nie można ich otworzyć bez odmontowania lub wyłączenia komputera. CD-ROM natomiast nie odtwarza płyt, zachowując się tak, jakby płyty były uszkodzone. W odpowiedziach wskazano, że w systemach Linux nie można otworzyć podmontowanego napędu bezpośrednio i zalecane jest użycie automount/autofs do dynamicznego montowania. Zwrócono uwagę na możliwe problemy kompatybilności napędów LG z Mandrake 9.2, wynikające z niepełnej zgodności ze standardem ATAPI, co może wymagać aktualizacji firmware. Sugerowano także sprawdzenie wpisów w /etc/fstab oraz użycie parametru -t iso9660 przy montowaniu, aby określić system plików. Dyskusja odbiegła również na temat odtwarzania plików MP3 w Mandrake 9.2 i innych dystrybucjach, gdzie Mandrake 9.2 i Knoppix obsługują MP3, natomiast Red Hat 9 wymaga dodatkowych kodeków ze względu na licencje. Mandrake 9.2 jest oceniany jako niedopracowany, co skłoniło niektórych użytkowników do przejścia na Knoppix 3.3.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA