logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować przydźwięk w nadajniku UKF 88-108 MHz zasilanym 12V?

batim18 17 Sty 2004 14:07 1580 8
REKLAMA
  • #1 478880
    batim18
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    czesc
    mam problem
    mam nadajnik ukf 88-108 Mhz
    podczas jego pracy w odbiorniku slychac przydzwiek [buczenie]
    jest on zasilany dobrze odfiltrowanym i stabilizowanym napieciem 12v
    jak wyeliminowac to buczenie?
    zasilanie z baterii nie wchodzi w gre
    pomocy
    z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 479105
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    POdstawiałeś inny zasilacz?? podłącz do akumulatora, jezeli zniknie 'BUCZENIE" to zostaje tylko zsilacz. Chybaże jeszcze zerowanie bądź uziemienie nadajnika. Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 479329
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    Jak masz ten nadajnik blisko zasilacza to tez bedzie buczało, jak masz monolityczny stabilizator to tez bedzie:)
    Monolityczne stabilizatory głupieją od w.cz-a.
    Pozdrawiam IjeSJot
  • REKLAMA
  • #4 479633
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    A jesteś pewien, że to nośna nadajnika jest zakłucona przydźwiękiem ?
    Często bywa tak, że bliskie położenie anteny w stosunku do odbiornika jest tego przyczyną lub promieniujący kabel (niedopasowanie instalacji).
    Na próbę wynieś gdzieś odbiornik do innego pokoju, lub poproś blisko mieszkającego kumpla, czy u niego jest to samo.
    Jeżeli objawy nie znikną, to trzeba założyć dławik zaraz za ostatnim kondensatorem zasilacza, a jego oba końce odsprzęgnąć ceramikami 47-100nF do masy. To samo można zrobić od strony nadajnika -tam gdzie wchodzi kabel zasilający -dobrze by było gdyby +zasilania szedł przez kondensator przepustowy ...
    I jeszcze... Stabilizator tuż przy nóżkach powinien też być odsprzężony kondziami 100nF -to samo diody mostka prostowniczego, na wejściach mostka dać po 47nF do masy...
  • REKLAMA
  • #6 480080
    batim18
    Poziom 14  
    dzieki za pomoc
    przeniesienie nadajnika na pewną odleglosc od nadajnika nie pomoglo
    nadal buczy
    sprobuję z kondensatorami odsprzegającymi i z dławikami
    tylkjo co to jest kondensator przepustowy?
  • #7 480196
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Kondensator przepustowy ma specjalną obudowę (zwykle okrągła rurka) i jest lutowany w otworze między przegrodami ekranującymi lub do obudowy. Dzięki swojej bezwyprowadzeniowej konstrukcji posiada znikomą indukcyjność własną i zwykle używa się go doprowadzania przez niego napięć zasilających lub polaryzujących elementy wcz.
    Jego zastosowanie w torze zasilania, w połączeniu z dławikiem, w znacznym stopniu eliminuje resztki prądów wcz, które mogły by zakłócać inne podzespoły (np zasilacz).
    Obejrzyj sobie jakąkolwiek głowicę telewizora lub magnetowidu i zaraz będziesz wiedział o co chodzi .....
    Wracając do zasilacza -można też spróbować przewód zasilający (między nadajnikiem a zasilaczem) nawinąć kilka razy na jakiś rdzeń ferrytowy (najlepiej pierścieniowy) -powinno też zadziałać ...
  • #8 481881
    qmc
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Bawiłem sie kiedyś takimi "mininadajniczkami" i też miałem podobny problem. Powiem Ci jak ja to robiłem, może się przyda. Do kazdej diody w mostku prostowniczym równolegle podłączane były kondensatory 22nF, co już dość dużo pomagało. Używałem też dwóch stabilizatorów napięcia połaczonych szeregowo np. 15V a po nim juz docelowo 12V, oczywiście nie zapominając o kondensatorach odsprzęgających do masy po 100nF. Co do propozycji kondensatorów przepustowych, przy takiej "konstrukcji" to dał bym sobie spokój, no chyba że masz zaekranowany cały układ, bo tak to raczej nie ma to sensu, po za tym kondensatory te są dość ciężkie do zdobycia. Pozdrawiam.
  • #9 505192
    batim18
    Poziom 14  
    zastosowalem kondensatory odsprzegające i pomoglo
    dziala bezszelestnie hehe
    wyniknąl inny problem
    nadajnik ten jest nieekranowany i dziala idealnie dopiero po zastosowaniu ekranu zaczyna sie buczenie
    to mi nie przeszkadza
    zostanie jak jest
    dzieki za pomoc
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problemem był przydźwięk (buczenie) w odbiorniku podczas pracy nadajnika UKF 88-108 MHz zasilanego stabilizowanym napięciem 12V. Przyczyną zakłóceń mogło być zasilanie – test z akumulatorem wykluczył zasilacz jako źródło, ale bliskie położenie nadajnika względem zasilacza lub odbiornika również powodowało zakłócenia. Monolityczne stabilizatory napięcia mogą generować zakłócenia wysokoczęstotliwościowe. Zalecano zastosowanie dławików i kondensatorów odsprzęgających (np. 47-100nF do masy) przy stabilizatorze, diodach mostka prostowniczego oraz na wejściu zasilania nadajnika. Kondensatory przepustowe, o niskiej indukcyjności własnej, stosowane w torze zasilania, mogą skutecznie eliminować prądy wysokoczęstotliwościowe. Dodatkowo sugerowano nawinięcie przewodu zasilającego na rdzeń ferrytowy. Problemy z przydźwiękiem mogą też wynikać z niedopasowania anteny lub promieniującego kabla. Po zastosowaniu kondensatorów odsprzęgających buczenie ustąpiło, jednak po wprowadzeniu ekranu wokół nadajnika pojawiły się nowe zakłócenia, które nie przeszkadzały w działaniu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA