logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć przydźwięk 100 Hz w urządzeniu audio po błędnym montażu kondensatorów?

ROB-D 23 Lip 2009 04:28 1167 9
REKLAMA
  • #1 6811973
    ROB-D
    Poziom 11  
    Złożyłem urządzenie audio, które działa poprawnie z wyjątkiem tego iż jest słyszalny przydzwięk przekraczający nienaturalnie poziom szumów tego urządzenia. Przydzwięk jest buczeniem o częstotliwosci 100 Hz i cichszych pochodnych tej częstliwości. Tak więc najpewniej jest to wina złego filtrowania w zasilaczu. Pętla masy raczej odpada.

Otóż podczas składania tego urządzenia, w zasilaczu przez pomyłkę wlutowałem jeden z kondensatorów C24 lub C26 (już teraz nie pamietam, może też i nawet obydwa) odwrotnie biegunami. Po podłączeniu rozruchowym, zanim się o tym zorientowałem, minęło kilka minut. W tym czasie żadne z elementów się nie spaliły ani nawet mocnej się nie podgrzały. Przelutowałem wiec owe kondensatory, tak aby biegunowość była poprawna. Tak jak napisałem wyżej, urządzenie działa poprawnie a zasilacz daje takie napięcia jak powinien lecz jest przydzwięk pochodzący z niedokładnego filtrownia.

Teraz mam pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów..
    Czy poprzez powyższą pomyłkę mogły się uszkodzić te kondensatory albo czy mogły uszkodzić się jakieś inne elementy w tym zasilaczu?

Dodam, iż zasilacz jest zaprojektowany poprawnie ponieważ budowałem już wczesniej urządzenie identyczne wg. tego schematu i żadnego przydzwięku w nim nie było.

Z góry dziekuje za pomoc.
    Jak usunąć przydźwięk 100 Hz w urządzeniu audio po błędnym montażu kondensatorów?
  • REKLAMA
  • #2 6812044
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Nie prościej podmienić i sprawdzić, niż się zastanawiać? Mogły dostać upływności i stracić nieco pojemności, niewykluczone, że to jest przyczyna. Tym bardziej, że budowałeś już takie samo urządzenie. Możesz tam nawet wstawić bateryjkę 9V zamiast całej, ujemnej gałęzi zasilacza i się przekonasz, czy źródło przydźwięku jest w zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #3 6813022
    ROB-D
    Poziom 11  
    Mam już pospinane ładnie przewody w tym urzadzeniu i trochę nieporęczne jest serwisowanie bez ich rozpinania, więc pytam po to, aby się upewnić i żeby za dużo nie wylutowywać i nie manewrować za wiele płytką.

Niby mógłbym podłączyć tę bateryjkę tyle, że ten przydzwięk jest silniejszy gdy odkręcam gałkę wzmocnienia w stopniu wejściowym wzmacniacza, który to stopień zasilany jest tylko tym wyższym napieciem +30 V.
    Czy możliwe aby spadek upływności tych kondensatorów C24 i C26 mógł miec wpływ również na te drugą gałąź zasilania +30V ?

No nic, bede musiał tak czy siak podmienić te kondensatory.
  • #4 6813111
    Ptolek
    Poziom 36  
    ROB-D napisał:

No nic, bede musiał tak czy siak podmienić te kondensatory.

Choćby dla świętego spokoju, odwrotna polaryzacja jest niezdrowa dla kondensatorów.
    ROB-D napisał:
    Czy możliwe aby spadek upływności tych kondensatorów C24 i C26 mógł miec wpływ również na te drugą gałąź zasilania +30V ?

Nie za bardzo, ale to zależy też od prowadzenia masy. Jeśli będzie potrzebna dalsza pomoc, przydałby się schemat całego urządzenia.
  • #5 6813179
    ROB-D
    Poziom 11  
    Oto cały schemat urządzenia.:

• #6 6813245
    Ptolek
    Poziom 36  
    Napięcie -10V jest wykorzystywane do zasilania układu sterowaniem wzmocnienia "CONTROL AMP", na upartego może się zdarzyć, że tętnienia przenikają z tej części układu, poprzez tranzystor Q1 do toru audio. I potencjometr wzmocnienia R5 może mieć wpływ o tyle, że skręcony na minimum zmniejsza rezystancję równoległą do tranzystora Q1 a co za tym idzie zmniejsza też wpływ Q1 na przydźwięk.
    Mierzyłeś może napięcia w zasilaczu? Jeśli to nie sprawia problemu, to może dużo powiedzieć o mozliwości wystąpienia tętnień.
  • REKLAMA
  • #7 6813823
    ROB-D
    Poziom 11  
    No i jest odpowiedź.

Okazuje się, że jakimś dziwnym sposobem jest zbyt niskie napięcie na kondensatorze C25. W schemacie podane jest iż powinno być w tym miejscu około 35,4v a ja mam tylko 31,8v. Gdy odłączam żarówkę, która jest równoległa do tego kondensatora napięcie w tym miejsu wzrasta do 34,1v i przydzwięk znika. Czyli stabilizator ma za niskie napięcie wejściowe.

W związku z tym powstają kolejne pytania.
    Jakim sposobem mam na tym kodensatorze C35 tak niskie napiecie jeśli częsci dalem o wartosciach identycznych jak w schemacie? Trafo powinno być 2x24v, te które jest w układzie ma pod obciążeniem nawet 2x25,8v. Nasuwają mi sie tylko dwie odpowiedzi, albo transformator ma zbyt małą moc ( ma 30VA) albo kondensator C25 nie ma takiej pojemności jak powinien mieć.

Dodam, że kondensator C25 jest nowy i nie był w żaden sposób narażony na uszkodzenia. Czy może być, że nowy kondensator może nie mieć, w przyblizeniu, takiej pojemności jak podają na jego obudowie?

Czy można jakoś zmierzyć faktyczną moc transformatora?
  • REKLAMA
  • #8 6813891
    Ptolek
    Poziom 36  
    Transformator 2x24V byłby dosłownie na styk. 2x26V to minimum.
    Nowy kondensator nie powinien mieć pojemności mniejszej niż 80% znamionowej. Jeszcze mi się to nie zdarzyło.
    Wypadałoby zmierzyć pobór prądu z zasilacza, może po prostu układ pobiera zbyt duży prąd, i stąd większe tętnienia?
  • #9 6813992
    ROB-D
    Poziom 11  
    Tak jak napisałem, przydzwiek znika gdy odłączam żarówkę, napięcie wtedy przed stablizatorem wzrasta do 34,1v. Czyli stabilizator ma poprostu za niskie napiecie wejściowe, kiedy jest podłączona żarówka, wynosi ono tylko 31,7v. Na wyjściu stabilizatora wtedy jest dokładnie 30v.

No więc transformator bez obciążenia ma dokładnie 2x26,3V. Jeśli idzie o pobór prądu to układ bierze tyle ile powinien, jedynie trafo może być za słabe.

Sprawdzę teraz ten kondensator C25 jaką ma faktyczną pojemność.
  • #10 6814012
    Ptolek
    Poziom 36  
    Zwiększenie pojemności kondensatora może faktycznie pomóc, ale nie zmienia to faktu, że transformator jest dobrany na styk. Powinien mieć większe napięcie znamionowe.
    Półśrodkiem może być zmniejszenie napięcia zasilania całego układu np. do 28V. Układ będzie działać dalej, jedynie troszkę zmniejszy się napięcie dopuszczalnego poziomu sygnału wejściowego.
    A najlepiej byłoby zmienić transformator.

Podsumowanie tematu

✨ W urządzeniu audio pojawia się przydźwięk o częstotliwości około 100 Hz, prawdopodobnie spowodowany niedokładnym filtrowaniem w zasilaczu. Problem pojawił się po błędnym montażu kondensatorów elektrolitycznych C24 i C26, które zostały wlutowane odwrotnie biegunami, a następnie poprawione. Pomimo poprawnego działania urządzenia i prawidłowych napięć zasilacza, przydźwięk utrzymuje się. Podejrzewa się, że kondensatory mogły ulec uszkodzeniu lub utracie pojemności wskutek odwrotnej polaryzacji. Wskazano, że napięcie na kondensatorze C25 jest niższe niż w schemacie (31,8 V zamiast 35,4 V), co może wynikać z niewystarczającej mocy transformatora (30 VA) lub zbyt małej pojemności kondensatora. Odłączenie obciążenia (żarówki) powoduje wzrost napięcia do 34,1 V i zanika przydźwięk, co potwierdza, że stabilizator ma zbyt niskie napięcie wejściowe pod obciążeniem. Zalecane jest wymienienie kondensatorów na nowe, sprawdzenie ich rzeczywistej pojemności oraz rozważenie zastosowania transformatora o wyższym napięciu znamionowym (minimum 2x26 V zamiast 2x24 V). Alternatywnie można zmniejszyć napięcie zasilania układu do około 28 V, co zmniejszy poziom sygnału wejściowego, ale poprawi stabilność. Przydźwięk może również być związany z układem sterowania wzmocnieniem i tranzystorem Q1, gdzie potencjometr R5 wpływa na poziom zakłóceń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA