logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Realtek RTL8139: Karta wykrywana, ale brak transmisji danych przy 100Mb/s

Cthulhu1984 12 Lip 2007 19:36 5269 0
REKLAMA
  • #1 5047013
    Cthulhu1984
    Poziom 11  
    Karta działa łączy ale nie transmituje danych

Witam,

problem dotyczy tej rodziny kart (Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC). Objawia się tym, że karta jest wykrywana w Windowsie (ME i XP sprawdzone) można utworzyć do niej połączenie, które zostanie ustanowione z prędkością 100Mb/s ale żadne dane nie są odbierane.
    Usterka dotyczy tylko niektórych kart z tej rodziny (póki co nie jestem w stanie powiedzieć co je różni) i tylko w pewnych warunkach:
    1. Kabel jest skrosowany
    2. Karty ustawione są na pracę w 100Mb/s (niezależnie od tego czy Full czy Half Duplex) lub automatycznie

Do niedawna miałem dwa komputery połączone w sieć lokalną (na tych kartach) za pomocą kabla skrosowanego. Karty domyślnie ustawione są na pracę w trybie automatycznym. Po zainicjowaniu połączenia i skonfigurowaniu go okazuje się, że komputery się nie widzą, ping zwraca req. timed out w przypadku pingowania IP lub unresolved hostname w przypadku pingowania hostname.
    Problem zdaje się mieć naturę strikte sprzętową. Możliwe, że jest jakaś czarna seria-owca w Rodzinie, gdyż jedna karta łączyła się z laptopem (przez ten kabel) z prędkością 100Mb/s a ta druga już nie. Nie pomogła zmiana gniazda PCI, nie pomogła zamiana kart.
    Pomagało tylko ustawianie feralnej karty na auto a drugiej na 10Mb/s FD lub HD albo ustawienie obu na 10Mb/s FD lub HD.

Rozwiązaniem było spięcie sieci za pomocą switcha (taki zwykły od chińczyków za 10zł na 5 portów). Teraz karty pracują w trybie 100Mb/s FD
    (czego ze względu na ograniczenia komputerów nie udaje mi się wykożystać :) )

Z poważaniem
    Wiewiór
  • REKLAMA
REKLAMA