logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice w działaniu kart sieciowych RTL8139D i RTL8211 - brak internetu

kornik23 13 Maj 2007 15:37 1367 11
REKLAMA
  • #1 3880462
    kornik23
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam,

Mam dwie sieciówki jedna zwykła na RTL8139D oraz druga na płycie głównej RTL8211 i taki problem, jak podłącze do siecówki zwyklej kabel to nie mam internetu, karta tylko wysyła pakiety ale nie odbiera(jest sprawna ) a jak na RTL8211 jest internet. Siec lan mam podłączona kablem wiszącym na slupie kolo 100 m. (Oczywiście wiem co to mac i zmieniłem sobie by na obu kartach był taki sam ):?: czy padł switch :?: jaka jest różnica miedzy praca RTL8139D a RTL8211 poza prędkością :?:
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 3881521
    szydlak
    Poziom 12  
    A jaki masz system ? Czasem nie Viste ?
    Bo jak vista to może być tak że ten MAC wcale Ci się nie zmienia.
  • #3 3881537
    kornik23
    Poziom 15  
    XP i Opensuse na obu systemach to samo :cry:
  • #4 3881558
    mapek_sz
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    czy dobrze rozumie?? Zrobiłeś tak że obie karty maja ten sam mac?? No to nie dziw sie że nie chce działać. Jak maja ten sam mac lub ip to albo jedna działa albo druga. Nie ma innej opcji. Połączenia sieciowe i wyłącz jedną to druga zacznie działać. Potem zmień barana i też będzie działać. Ale karty z tymi samymi ustawieniami jednocześnie na pewno nie będą działać. Dziwne że admin jeszcze nie zapukał do ciebie czemu ma duplikaty adresowe w sieci.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3881655
    jacekowski
    Poziom 19  
    ehhh
    karty moga dzialac jesli jest ip i mac dokladnie taki sam jesli ip byloby inne i mac taki sam rowniez moglyby dzialac gorzej jest z roznymi macami a takimi samymi ip bo robi to syf w arpach
  • #6 3882147
    karas5555
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    Po mojemu to kabel jest trochę przy długi. polecał bym zrobić tą sieć na wi-fi na taką odległość to nawet nie trzeba by było anten kupować. ktoś zrobił wi-fi przyczepiając zwykłą antenkę od karty do komina i nawet dobrze mu to śmigało.
  • REKLAMA
  • #7 3882199
    jacekowski
    Poziom 19  
    standard ethernet gwarantuje 100m (przy skretce kategorii 5e) i problemem nie jest sama dlugosc i straty z tego powodu (chociaz to tez) ale opoznienia bo urzadzenie przed koncem transmisji musi wiedziec ze wystapila kolizja (ethernet jest z zalozenia kolizyjny) a zmienianie kabla na radio jest najglupsza rzecza jaka mozesz zrobic
    a jesli kabel bylby za dlugi MII wogole nie wynegocjowaloby polaczenia
    powiedz jeszcze jaka masz kolejnosc zyl w kablu (kolory)
  • #8 3882814
    karas5555
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    Ja wiem czy taka najgłupsza na taką odległość małym kosztem śmigało by bez zająknięcia
  • REKLAMA
  • #9 3883044
    kornik23
    Poziom 15  
    Napewno nie jest to wina softu bo wylanczam w biosie siecówke i sytulacja taka sama ,siec uzytkuje juz 4 lata moze wiecej nigdy niebylo problemów z odleglościa wszystko zawsze super chodzilo. Co do wifi kwestja zastanowienia sie ale napewno bedzie chodzilo wolniej niz teraz :cry:.Kolory kabli mam standardowe http://pl.wikipedia.org/wiki/RJ-45 ale dlaczego dziala mi na gigabajtowej sieciówce a na normalnej nieche przeciez kozysta z tych samych przewodów bo watpie by switch maial IPv6 ,wydaje mi sie ze poszedl switch ale strasznie to dziwne :?:
  • #10 3883170
    mapek_sz
    Poziom 21  
    gigabitowe mają wyższe napięcie, więc i dalej lecą.
    pozdrawiam
  • #11 3883259
    jacekowski
    Poziom 19  
    LOL ROTFL i pare innych
    "gigabitowe mają wyższe napięcie, więc i dalej lecą"

przyjrzyj sie dokladnie czy nie masz gdzies zamienionych kabelkow bo we wtyczce dosyc ciezko to rozroznic (pomiedzy czystym kolorem a bialo-kolorowym)

lampka na sieciowce swieci/miga/ co sie z nia dzieje?
  • #12 3894361
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    na tej dodatkowej karcie działało wcześniej i tak z nienacka przestało ?
    czy po prostu założyłeś ją i nie chce działać ?

zmień prędkość karty na 10 Mbps, przy 100 metrach niektóre wynalazki typu "no name" na realteku nie chcą działać ...

pozdr,
    szejk

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy różnicy w działaniu dwóch kart sieciowych: RTL8139D (zwykła karta) oraz RTL8211 (zintegrowana na płycie głównej). Przy podłączeniu kabla do RTL8139D brak jest internetu – karta wysyła pakiety, ale ich nie odbiera, natomiast RTL8211 działa poprawnie. Sieć LAN jest podłączona kablem o długości około 100 m. Użytkownik ustawił ten sam adres MAC na obu kartach, co powoduje konflikt i brak działania obu jednocześnie. Dyskusja wskazuje, że karty z identycznym MAC lub IP nie mogą działać jednocześnie w sieci, gdyż powoduje to duplikaty adresów i problemy z ARP. Długość kabla (100 m) jest na granicy standardu Ethernet (100 m dla skrętki kat. 5e), co może powodować opóźnienia i problemy z kolizjami, ale nie jest główną przyczyną problemu. Karty gigabitowe (RTL8211) mogą działać lepiej na dłuższych odcinkach dzięki wyższemu napięciu sygnału. Zalecane jest sprawdzenie poprawności okablowania (standard RJ-45), ustawienie prędkości karty na 10 Mbps oraz unikanie duplikatów adresów MAC/IP. Możliwe, że uszkodzony jest switch, ale problem bardziej prawdopodobnie wynika z konfiguracji sieci i fizycznych ograniczeń kabla.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA