logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa autofokusa w kamerze Panasonic NV-R10 - potencjometr EVAWMBJO2B14

Karol 1 29 Cze 2004 11:10 2075 0
REKLAMA
  • Kamera która trafiła do mnie miała uszkodzony auto fokus, obiawiało sie to tym , że ostrość była tylko w małym zakresie ...

Kamera która trafiła do mnie miała uszkodzony auto fokus, obiawiało sie to tym , że ostrość była tylko w małym zakresie zoom. uszkodzony okazał się potencjometr EVAWMBJO2B14 znajdujący się przy obiektywie, po zorientowaniu się w cenie tego elementu zdecydowałem się na jego naprawe i to z powodzeniem.... okazało się że przyczyna tkwi w połączeniu nitowanych końcówek do ścieżki węglowej.... naprawa polegała na oczyszczeniu tych miejsc (odtłuszczeniu) i na powleczeniu nitów klejem przewodzącym, następnie klej został wygrzany gorącym powietrzem. Po sprawdzeniu rezystancji i jej zmian sówakiem i zamontowaniu na miejsce wszystko było ok.
    Tą metodą naprawiłem kilka takich potencjometrów w tych kamerach z dobrymi efektami, żadna nie wróciła do poprawki. Do naprawy użyłem kleju przewodzącego stosowanego przy regeneracji szyb samochodowych ogrzewanych.
    O autorze
    Karol 1
    Poziom 25  
    Specjalizuje się w: tv, vcr, or
    Karol 1 napisał 851 postów o ocenie 30, pomógł 64 razy. Mieszka w mieście Siedlce. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
REKLAMA