logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Manta 011 - Zawieszanie się i problemy z odczytem płyt, wymiana czytnika HOP-1200W

krzyś5 12 Kwi 2008 10:23 1712 0
REKLAMA
  • Nie widzi płyt, jeśli czyta to zawiesza się

Po włożeniu płyty silnik nie rusza, laser zachowuje się prawidłowo. Czasem silnik rusza ,DVD czyta lecz zatrzymuje się po kilku minutach. Driver silnika gorący. Napięcia zasilacza w normie , profilaktycznie wymieniono kondensator 2200µ/10V. dwie diody szeregowe- bez rezultatu. Wymontowałem silnik napędu płyty i zmierzyłem pobór prądu-przy napięciu 3V wynosił ponad 200mA nie obciązony!?. Po jego rozłożeniu okazało się że są zwarcia na komutatorze od przyklejonych opiłków szczotek. Po oczyszczeniu komutatora i złożeniu silnika pobór prądu spadł do 20mA przy 3V. Po wstawieniu silnika, od tej pory DVD zawsze odczytywał płyty, lecz problem zawieszania pozostał.Płyty CD czytał bez problemów. Pozostało więc wymienić czytnik. Wstawiłem nowy HOP-1200W z mechanizmem( bez był niedostępny) kupiony w CYBORTECHU za 31zł. Odtwarzacz działa juz miesiąc bez problemów.
    O autorze
    krzyś5
    Poziom 12  
    krzyś5 napisał 67 postów o ocenie 22, pomógł 2 razy. Mieszka w mieście Łódź. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
REKLAMA