logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor Lexus RC2501 wyłącza się po 5 min - uszkodzony kondensator C652?

ztill 25 Maj 2004 00:23 1083 0
REKLAMA
  • Opis: TV pracuje, głos prawidłowy, po 5min. Wyłącza się przechodząc do stanu czuwania. LED...

Opis: TV pracuje, głos prawidłowy, po 5min. Wyłącza się przechodząc do stanu czuwania. LED się świeci, ale TV nie można uruchomić.

Uszkodzenie: Uszkodzony kondensator elektrolityczny C652(470m50V) w bloku zasilacza.

Diagnoza: Naprawę rozpocząłem od sprawdzenia napięć włączających przekaźnik. Zauważyłem, że tranzystor Q614 zostaje zablokowany i nie jest w stanie włączyć przekaźnik. Cofnąłem się do procesora i sprawdzałem kolejne elementy układu STBY. Zwróciłem uwagę na fakt, że napięcie na p.3 złącza P604, w trybie pracy odbiornika po kilku minutach samoczynnie przyj myje poziom 5V wyłączający przekaźnik. Procesor w tym czasie dalej wydaje polecenie pracy. Napięcie 5V na p.3 złącza P604 pojawia się poprzez elementy R174, D126, Q113. Działo się tak, dlatego że napięcie na emiterze Q113 samoczynnie wzrastało z 11V do 14V. Fakt ten skierował mnie do zasilacza STBY. Tu uszkodzony był kondensator C652. Ponieważ rezystor R667(2K2) był mocno przegrzany to profilaktycznie wymieniłem jeszcze tranzystor Q611(BD676).
    O autorze
    ztill
    Poziom 23  
    ztill napisał 750 postów o ocenie 19, pomógł 12 razy. Mieszka w mieście Poznań. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
REKLAMA