logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra ŁZR PW 3015 - charczący dźwięk i niedziałający kanał w wzmacniaczu

Marx666 18 Sty 2004 16:31 5054 19
  • #1 480425
    Marx666
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam. mam problem z wzmacniaczem jak w temacie. problem polega na tym ze wzmacniacz mi poprostu "charczy". wczesniej charczal jeden kanal, a po pewnym czasie przestal dzialac. teraz zaczyna charczec drugi. pomocy, niewiem co robic a za bardzi sie na tym nieznam. nawet niemam schematu... :!:
  • #2 481194
    denooky
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Ze starosci zaczyna Ci sie sypac stopien mocy...jesli sie na tym nie znasz to chyba najlepiej bedzie jak po prostu wymienisz wszystkie polprzewodniki na nowe, do tego rezystory emiterowe (R155, 156, 255, 256) bo pewnie tez sa uszkodzone, oraz inne na oko uszkodzone elementy. . Schemat moge Ci wyslac na maila, tylko podaj adres.
  • #3 481635
    Marx666
    Poziom 14  
    Witam ponownie. dzieki za szybka odpowiedz. jak mozesz to wyslij schemat na Marx666(_at_)acn.waw.pl bede wdzieczny.

PS. co to za rezystory emiterowe?? i które dokładniej półprzewodniki ?
    PS2. taki port do podłączenia myszy lub klawiaty :P
    PS3. w obu kanalach czy tylko w jednym ?? czy w ten sposób udaloby sie przywrocic do sprawnosci ten drugi kanal ??

z góry dzieki.
  • #4 481646
    Tycio
    Poziom 12  
    Witam szanowne forum

Mam amplituner "TOSCA AWS 306" w którym podobnie jak we wzm. w/w najpierw zaczęło charczeć przy pogłaśnianiu a później padł jeden kanał. Po rozebraniu okazało sie że spalony jest bezpiecznik prawego kanału, nie mam schematu(jesli ktos moglby podeslac bede wdzieczny) co wg opini szanownych sluchaczy badź w jaki sposób powinienem dalej postępowac. Wszelkie uwagi moga mi pomoc. :)
  • #5 481841
    andy076
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    przede wszystkim zmierz czy czasami nie masz V na wyjsciu glosnikowym zdarza sie tez ze pada elektrolit na zasilaniu wzmacniacza (brak basu) nie wiem co rozumiesz przez slowo harczy
  • #6 481846
    Marx666
    Poziom 14  
    charczenie - cos jakby przester, niewyrazne dzwieki. jak mi zaczyna charczec glosnik (jeden dzialajacy mi zostal) to przewaznie wystarcza nacisnac power i w czasie wygasania przekrecic galke glosnosci na full, przewaznie dziala. niewiem dlaczego tak jest...
    dodam takze ze jakis czas temu drugi kanal tesh przestal dzialac, tylko ze tym razem okazalo sie ze to wina bezpiecznika. po wymianie kanal dziala. tylko czasami charczy....
  • #7 483897
    dlugi666
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Cytat:

Mam amplituner "TOSCA AWS 306" w którym podobnie jak we wzm. w/w najpierw zaczęło charczeć przy pogłaśnianiu a później padł jeden kanał. Po rozebraniu okazało się że spalony jest bezpiecznik prawego kanału, nie mam schematu

Uzyj szukaj szukaj to napewno znajdziesz
  • #8 765038
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 765115
    Mon
    Poziom 14  
    Warto spradzić temperaturę tranzystorów mocy (radiator). Może starość potencjometru kontrolującego ich prąd spoczynkowy. Podejrzanym może być tranzystor lub diody gałęzi jego kontroli.

www.radioelektronik.pl
  • #10 765404
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 24
    Po każdej wymianie ustawcie na nowo punkty pracy tranzystorów mocy, sprawdźcie tranzystor w obwodzie stabilizacji termicznej (ten wsadzony w radiator) - jak pada bezpiecznik to najczęściej za duże obciążenie albo padnięte tranzystory mocy. Jak charczy - możliwe że po prostu bezpiecznik po jednej stronie zasilania padnięty :) Ale przyczyn może być znacznie więcej. Szukajcie aż znajdziecie - schematów także. Pozdrawiam
  • #11 890634
    Świdrowski
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Hello wszystkim :D
    Jestem tu zupełnie nowy i trafiłem na elektrodę.pl szukajc informacji na temat zwmacniacza UNITRA ŁZR STEREO INTEGRATED AMPLIFIER PW 3015. Wzmacniacz mój jest "zupełnie zprawny", ale...
    Wydaje mi się, że wzmacniacz mój stracił swoją jakość w ciągu kilku ostatnich miesięcy. Przy ustawieniu Volume na 5 z 10 wzmacniacz nie daje już tak dużej mocy, jak to zwykł robić do tej pory, a i ponad 5 dźwięk nie jest wiele głośniejszy. Powstają za to jakieś dodatkowe zniekształcenia, których wcześniej nie było.

Wydaje mi się, że wzmacniacz jest "niedożywiony" i trzeba mu zmienić transformator na nowy z lepszym wzmocnieniem prądowym

Generalnie nie jestem zielony z elektroniki, ale wolę zapytać sie specjalistów, czy wymiana transformatora zasilającego może rozwiązać mój problem. Jeśli tak, to jaki dobrać... Jeśli nie, to co mogę z tym zrobić...

Mój email: swidrowski(_at_)tlen.pl

POMOCY :!: :!: :!:
  • #12 890637
    Świdrowski
    Poziom 11  
    Łans egen mi...
    To jeszcze raz ja. Wymiana kondensatorów, to też dobry pomysł, tylko nie wiem, które trzeba wymienić i na jakie. Gdyby ktoś pomógł mi w dobraniu odpowiednich kontensatorów, byłbym wdzięczny.

Przydałby mis się również schemat wzmacniacza UNITRA ŁZR STEREO INTEGATED AMPLIFIER PW 3015...

Z góry dziękuję za pomoc...
  • #13 890761
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Nie mam schematu żeby Ci konkretnie wskazać, ale na początek powinieneś się przyjrzeć kondensatorom elektrolitycznym w zasilaczu. Można to zrobić na trzy sposoby, przemierzyć omomierzem na czas ładowania, podpiąć się z woltomierzem i zrobić pomiar spadku napięcia i różnicy między gałęziami w czasie wysterowania, albo po prostu wymienić, lub podpiąć się z innymi i sprawdzić jak to chodzi, w każdym bądź razie powinieneś zacząć od zasilacza.
    Pozdrawiam
  • #14 892552
    Świdrowski
    Poziom 11  
    Szczerze mówiąc najlepiej będzie chyba wymienić te kondensatory od razu na nowe... Wzmacniacz ma już kilka dobrych lat, dlatego też kondensatory mogą wymagać wymiany. Postaram się je wymienić na nowe i zobaczymy, czy w jakiś sposób poprawia się jakość...

Dziękuję za radę i proszę o więcej :)

:idea: Idę go od razu rozebrać, by spisać wartości pojemności :D
  • #15 1346280
    kaytec
    Poziom 20  
    Ocena: 311
    ja mam dokładnie taki sam wzmatniacz. mam jeszcze instrukcje obsugi. razem ze schamatem. gdzieś na strychu leży, ale same się rozpadają jusz. A wzmatnicz zasuwa już 14 lat i nie zamierza przestać. zasila mi 400 watowe głośniki 4 omy... sam jest na łosiem omów... słuchawki. stadndardowe wejścia aux itp. przerobiłem na chinchowe. a teraz właśnie wymieniam diodę na niebieską. polecam ten wzmatniacz z całego zestawu tylko on został. radio zmarło 5 lat temu. magnetofon 2 lata temu. orginalne Kolumny "mazurek 110" zipią jeszcze ale są w wierzy.... Polecam ten wzmatnicz. mały i dobry...
  • #16 1389902
    kaytec
    Poziom 20  
    Chyba za bardzo go chwaliłem. Coś się stało i przy podgłaśnianiu trzeszczy. Jeden kanał dziwnie się zachowuje...
  • #17 1392007
    dlugi666
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Zacznij od sprawdzenia potencjometru głosności.
  • #18 1392029
    darkie
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    W tak wiekowych urządzeniach elektronicznych najczęściej uszkodzeniu ulegają kondensatory elektrolityczne, a w wyniku tego dochodzi do zwarcia i mogą przepalić się bezpieczniki. Proponuję ocenić wzrokowo kondensatory czy nie są np. spuchnięte itp. i sprawdzić bezpieczniki. Jeśli charczy przy pokręcaniu potencjometrem - wiadomo - wymienić.

Pozdr
    Darkie
  • #19 1392638
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 562
    dokładnie takie charczenie przy więkrzej głośniości a potem przy coraz mniejszej to oznaka wysychających elektrolitów które ,jak juz kolega powiedział, przy zbyt niskim poziomie elektrolitu zaczynają sie nagrzewać i elektrolit wysycha coraz szybciej jak wyschnie juz na tyle ze następuje zwarcie i cześc...kondenstator mimo ze na niego wygląda juz nim nie jest:)
  • #20 1429100
    kaytec
    Poziom 20  
    Niewiem naprawił się... coś tam grzebałem... zbędne kable odlutowałem... i działa... Nadal go Chwalę :) :sm23:

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Unitra ŁZR PW 3015 wykazuje problemy z charczeniem dźwięku i niedziałającym kanałem, co jest typowe dla starzejących się urządzeń elektronicznych. Charczenie opisane jest jako przester i niewyraźne dźwięki, które pojawiają się przy podgłaśnianiu. Często przyczyną są uszkodzone tranzystory mocy, rezystory emiterowe (R155, R156, R255, R256) oraz wysychające kondensatory elektrolityczne, szczególnie w zasilaczu. Uszkodzenia mogą prowadzić do przepalania bezpieczników i zwarć. Zaleca się wymianę wszystkich półprzewodników, rezystorów emiterowych oraz kondensatorów elektrolitycznych na nowe, a następnie ponowne ustawienie punktów pracy tranzystorów mocy. Sprawdzenie potencjometru głośności oraz temperatury tranzystorów na radiatorze jest również wskazane. Wymiana transformatora zasilającego może być rozważana, jeśli wzmacniacz jest "niedożywiony" i nie dostarcza odpowiedniej mocy. Dostęp do schematu ułatwia diagnozę i naprawę. Wzmacniacz jest ceniony za jakość i trwałość, mimo upływu lat, jednak wymaga regularnej konserwacji i wymiany zużytych elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA