logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hyundai HL7870A - korekcja H i kolory po naprawie trafopowielacza i rezystorów

MaciekI 30 Wrz 2002 12:23 1628 1
REKLAMA
  • #1 49199
    MaciekI
    Poziom 2  
    Uszkodzony trafopowielacz i rezystory R502, R503 w układzie kontroli niskiego napięcia trafopowielacza odniesionego do prądu anodowego trafopowielacza po stronie HV.
    Po naprawie trafopowielacza i wymianie rezystorów R502, R503, diody zenera nie działa układ korekcji częstotliwości H. Obraz w miarę poprawny jedynie dla najniższej rozdzielczości - prawidłowo rozciągnięty, dla pozostałych w tym obrazu kontrolnego zawężony. Dodatkowo czerwone zamiast niebieskiego tło w obrazie kontrolnym i zielone zamiast niebieskiego przy połączeniu kablem z komputerem.
    Stwierdziłem złą częstotliwość 20us zamiast 31,5us prawie wszystkich przebiegów H oraz zły przebieg B+ out (noga 22 STV 7778) - zamiast impulsów o wypełnieniu kilku procent impulsy o wypełnieniu ok 80%. Przebieg ten steruje tranzystorem Q315 typ K2134 do korekcji częstotliwości (brak przebiegu na kolektorze).
    Wymieniłem tranzystor Q315, tranzystory pośredniczące, kondensatory w tym układzie, układ STV 7778, dodatkowo tranzystor główny BU2525, wszystkie elektrolity i tranzystory na wyjściu trafopowielacza, układ kontroli B+ LM358, sprawdziłem pozostałe kondensatory w stanie beznapięciowym. Nie przyniosło to żadnych zmian.
    Napięcie 120 V trafopowielacza zaniżone dla wszystkich rozdzielczości (75-108V), napięcie wyjściowe 70V transformatora linii zawyżone 79-83V.

Może ktoś miał podobny przypadek, proszę o pomocne sugestie, z góry deziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 49741
    MaciekI
    Poziom 2  
    W jaki sposób sprawdzić naprawiany trafopowielacz ? :(
    Czy jeżeli obraz jest rozchylany w poziomie właściwie dla najniższej rozdzielczości pracy monitora (dla wyższych rozdzielczości 1/3 normalnej szerokości obrazu) to na pewno nie jest to wina trafopowielacza.
    Mój był naprawiany przez wrocławską firmę ul. Powstańców Śląskich 109. Czy zdarzyło się komuś, że naprawa nie była do końca skuteczna (w moim przypadku było to wycięcie części WN i dołożenie zewnętrznego kondensatora). Czy podanie typu kineskopu i monitora umożliwia firmie naprawiającej pełne przetestowanie trafopowielacza który naprawia?

Z powodu braku innych pomysłów i sukcesów w naprawie zastanawiam się i nad tym. Z góry dziękuję za informacje.
REKLAMA