logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak pozbyć się skrótów do portali erotycznych?????

winston 18 Sty 2004 20:28 7887 43
Najlepsze odpowiedzi

Jak usunąć z komputera skróty do stron erotycznych i zmieniającą się stronę startową, które pojawiają się po każdym restarcie?

To wygląda na hijackera/trojana, więc trzeba go usunąć skanerem Ad-Aware 6.0 z aktualną bazą, najlepiej w trybie awaryjnym, a nie tylko ręcznie zmieniać stronę startową w IE [#481527][#481401] Zainstaluj Ad-Aware, zaktualizuj bazę i przeskanuj system; kilka osób pisało też, że program usuwa wpisy w rejestrze i „wtyczki” [#480803][#505631] Jeśli coś nadal wraca po restarcie, sprawdź autostart i wyłącz podejrzane wpisy przez Start-up Manager, a uruchomione procesy podejrzyj w ProcessViewer; w Windows NT nie ma msconfig, więc trzeba użyć innego narzędzia do autostartu [#481392][#505614][#481510] Dodatkowo warto użyć HijackThis i CWShredder, bo były polecane jako skuteczne przeciw takim przekierowaniom [#481450][#481527] Gdy znajdziesz podejrzany plik/proces, zakończ go i usuń plik ręcznie, bo niektóre z tych śmieci same się odtwarzają pod nowymi nazwami [#481016][#482310]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 480782
    winston
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Moi synkowie weszli na jakies stronki z grami. Po tym fakcie przy każdym nastepnym uruchomieniu komputera wyskakuja mi skróty do stron erotycznych(sa tez w folderze ULUBIONE)podobnie jest ze strona startową. Każde ustawienie w trakcie trwania sesji na kompie np. na strone ONET.PL jest OK. Tylko wyłacze kompa i włącze ponownie znowu mam te skróty na pulpicie do stron erotycznych i strona główna jakaś angielska(całe szczęście już nie sexowna). Poradźcie gdzie znaleźć klucze by to wszystko wróciło do normy. Co usunąc i skąd. Usuwałem juz rzeczy z rejestru ale bez zmian po odpaleniu kompa. Mam WINDOWS NT.Stałe łącze.Bęę wdzięczny za okazaną pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 480907
    winston
    Poziom 11  
    do józefg.
    Dziueki za podpowiedź ale nie bardzo wiem gdzie jest ten program*który to) nie znam sie kompletnie na tym. moze jakieś bliższe wskazówki??
    Dzieki.
  • #6 481016
    kfiat
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    zobacz w katalogu windowsa jaka nazwe ma plik z podejzana ikonka (najczesciej jest sa to jakies usta lub cos w tym stylu). nastepnie wscisnij ctrl+alt+del i wylacz program o tej nazwie (zakoncz zadanie). nastepnie bedziesz ten plik mogl recznie usunac. aha najczesciej spotykalem sie z nazwa md.exe
  • #7 481022
    krzysztof gołębiowski
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Programik to Ad-Aware. Jest free, warto od razu zaktualizować bazę. Najnowza wersja to chyba 6
  • #8 481034
    Misiak
    Poziom 12  
    Najlepszym sposobem jest wyłączenie tego w msconfig i wywalenie z katalogu windows (shift+delete, aby od razu pofrunęło daleeeeeko ). Póżniej od razu radzę instalkę konkretnego antyvira i częste skany , bo różnego badziewia jest w sieci pełno. :sm2:
  • #9 481039
    mac44
    Poziom 12  
    Jak niewiesz skad wziac adware to moge ci wyslac an email+ spolszczenie
    wersja personal- czyli do użytku prywatnego 'Personal free for private use'
    aby była jasnośc
    razem 2 mb
  • #10 481370
    winston
    Poziom 11  
    OK mac 44 będę wdzięczny. 3150(_at_)interia.pl . Jesli możesz to wal na tegp maila.
    Dzięki wszystkim za chęć niesienia pomocy, ale nie mam czegoś takiego jak msconfig. Gdy wpisuję go w pole URUCHOM" TO wyświetla mi się komunikat,że nie może odnaleźć ścieżki czy coś w tym stylu.
  • #11 481392
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Też z tymi śmieciami walczyłem i tak jak mówili przedmówce ładnie się spisuje Ad-ware ale .... nie usuwa on wszystkiego tak samo jak niektóre programy antywirusowe.
    Część rzeczy mależy wówczas usuwać ręcznie, ...przy korzystaniu z odpowiednich narzędzi :)
    Dobrym do tego celu jest Processviewer, w którym masz możliwość podejżenia co Ci aktualnie pracuje w tle (nie wszystkie aplikacje zobaczysz naciskając <CTRL> <ALT> i <DEL> ) i ...wyłączamy podejrzane składniki.
    Drugim fajnym (napewno lepszym od msconfig'a) jest "Start-up Manager" - daje on możliwość wyłączania uruchamiania się wybranych aplikacji, które są ładowane przy starcie systemu.
    winston - programiki Ci wysłałem na maila

Pozdrawiam !
    Marek
  • #12 481401
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 744
    winston napisał:
    do józefg.
    Dziueki za podpowiedź ale nie bardzo wiem gdzie jest ten program*który to) nie znam się kompletnie na tym. moze jakieś bliższe wskazówki??
    Dzieki.

Zainstaluj:
    http://www.lavasoftusa.com/support/download/#free
    wersja polska(nakładka):
    http://www.lavasoftusa.com/res/aaw-lang-pack.exe
    baza:
    http://www.lavasoft.de/update/refs/reflist.zip
    Pamiętaj o uaktualnieniach
  • #13 481450
    catspaw
    Poziom 13  
    mkos1 napisał:
    Też z tymi śmieciami walczyłem i tak jak mówili przedmówce ładnie się spisuje Ad-ware ale .... nie usuwa on wszystkiego tak samo jak niektóre programy antywirusowe.
    Część rzeczy mależy wówczas usuwać ręcznie, ...przy korzystaniu z odpowiednich narzędzi :)
    Dobrym do tego celu jest Processviewer, w którym masz możliwość podejżenia co Ci aktualnie pracuje w tle (nie wszystkie aplikacje zobaczysz naciskając <CTRL> <ALT> i <DEL> ) i ...wyłączamy podejrzane składniki.
    Drugim fajnym (napewno lepszym od msconfig'a) jest "Start-up Manager" - daje on możliwość wyłączania uruchamiania się wybranych aplikacji, które są ładowane przy starcie systemu.
    winston - programiki Ci wysłałem na maila
    Pozdrawiam !
    Marek

Nastepne przydatne programiki to HijackThis i CWShredder.
    Jakby ta cała armia programików już podesłanych nie pomogała to daj znać i go wyślę. Lub możesz sam ściągnąć z http://www.spywareinfo.com/~merijn/files/ .
    Aha jak Ci się nie uda wejść na powyższą stronę to znaczy że masz robala z tych nowszych (przekierowują połączenia z stron tego typu na localhost przy pomocy pliczku hosts)

pozdro
  • #14 481510
    stebx
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Możesz mieć także tzw. dialera - programik, który przełącza kompa na numer dostępowy typu 0-700 ... ... i nabija impulsy.
    Kończy się to rachunkiem za rozmowy telefoniczne rzędu 1000 do nawet klku tysięcy zł. Radzę skoczyć na stronę www.antydialer.pl. kliknąć link Ikony dialerów i zobaczyć, czy któraś z takich ikonek nie pojawiła Ci się w tzw. zasobniku systemowym obok zegara. Jeśli tak, to ściągnij właściwy antydialer i spróbuj usunąć dialera z systemu. A wszelkie antywirusy i firewalle musisz ściągać dla WinNT chyba, że nie ma osobnych wersji dla Win9x i NT. W NT nie ma msconfig :!:
  • #15 481527
    catspaw
    Poziom 13  
    Oczywiście nie zaszkodzi sprawdzić.
    Ale nie wydaje mi sie by to był dialer. One raczej siedzą cicho i nie zmieniaja za duzo by "ofiara" sie nie zorientowała.
    Objawy które opisałeś są klasyczne dla Tzw Hijakerów (taka odmiana trojanów).
    Tutaj powinny pomóc Ad-Aware i CWSherdder.
    Aha, polecam odpalać te programiki w trybie awaryjnym bo nowsze odmiany tych robaczków mają procedury obronne.
    Jak wykryje dzialajacego w/w oprogramowanie to wywala je po paru sekundach (zamyka proces)

pozdro
  • REKLAMA
  • #16 482310
    Wolfgang15
    Poziom 15  
    Ocena: 84
    tia a ja mam badziew czyli pasek którego się nie moge pozbyć. Nazywa się http://tefs.com/passthrough/index.html (mowi to coś komuś). Probowałem to wywalić programami Ad-Aware i CWSherdder, mks vir, panda, norton antywirus, oraz jv16 i regclener i nic żadnych rezóltatów.
    Wkurzyłem się i wywaliłem to ręcznie z rejestru i z folderu windows i z WINDOWS\system32 pod dosem to wszystko zrobiłem. Co najfajniejsze siedzi w systemie pod inną nazwą niż to się nazywa i za każdy restartem tworzy nowy plik w WINDOWS\system32 o nazwie innej niż była.
    Wkurzyłem się bardziej w msconfig wyłączyłem wszystko i co i dalej było i co najfajniejsze że nie dodało żadnego nowego procesu prócz nowego okna, a w msconfig tez nic nie doszło nowego a wszystko jest wyłączone.

Moze jestem na jakimś serwerze badziewnym zapisany i przy połączeniu mnie przeładowywuje automatycznie
  • #17 482949
    GK
    Poziom 24  
    Ocena: 154
    Witam!
    Ja stosuję to - usuwa niechciane aplikacje ładujące się przy starcie systemu. Web Page Name
  • #18 484435
    ramzees
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Najlepszy sposób to właśnie jak już koledzy opisywali Ctrl+Alt+Del. zakończ zadanie i wywalamy pliki z Windowsa i mamy spokój dopuki znowu się nam coś nie zakradnie.
  • #19 484970
    winston
    Poziom 11  
    Dziekuje wszystkim za okazana pomoc. mam tylko pytanie dotyczace AD-Aware6.0. Przeskanowałem dysk i wyrzuciło mi na liscie 25 plików. Czy wszystkie mam skasowac. Po przeczytaniu ich nazw ustaliłem ,że sa to klucze w "regedit". Co dalej z tymi plikami. Jak rozpoznać , które usunąć?
  • #20 484986
    Wolfgang15
    Poziom 15  
    najlepiej usuń wszystkie- Ja tak robie i nic się nie dzieje

Czy może ktoś przeczytać mojego posta i odpowiedzieć na niego bo mnie to juz denerwuje
  • #21 485255
    mac44
    Poziom 12  
    Wolfgang15 napisał:

Czy może ktoś przeczytać mojego posta i odpowiedzieć na niego bo mnie to juz denerwuje

A sprawdzałeś IE Narzedzia-Opce internetowe strona startowa.

Tak na poczatek.
  • #22 485273
    Wolfgang15
    Poziom 15  
    sprawdzić sprawdziłem, ale nie opisałem pewnej ważnej rzeczy czyli to się dzieje tylko przy włączeniu strony domowej.

Wpisywałem jako strona główną www.google.pl i po restercie zmienia mi to znowu w http://tefs.com/passthrough/index.html?http://www.google.pl/

radze uważać na ten link bo odnosi się bezpośrednio z tym co mi się wgrało i nie wiem jak to wpłynie na inne kompy
  • #23 485315
    mac44
    Poziom 12  
    Wolfgang15
    Tzn Chodzi o ten qickSarch w dole przegladadarki jak ja to rozumiem ,przejrzalem kod tego i nie odnosi sie do rejestrów spróbuj w Opcjach internetowych ustaw doyślną - zastosuj.
    Napisz jak reaguje.
    Po restarcie
  • #24 486108
    Wolfgang15
    Poziom 15  
    za każdym restercie kompa dodaje ten link do strony domowej..

W rejestrze to było napewno (chyba że to były wpisy tylko z instalki tego badziewia bo nie zdążyłem zobaczyć)

To ma conajmniej 5 plików z których moze to cos ruszyć. Jak je usune to tworzy nowe pod nowymi nazwami
    Testowałem juz różne metody które znam( a jest kilka) i nic nie pomaga
  • #25 501707
    baters
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    hejka
    czy moglby mi ktos wrzucic ten programik cwshredder bo mam zlosliwa odmiane tego robala i dobija mnie totalnie :|
    dzieki z gory moj mail baters(_at_)poczta.onet.pl
  • #26 504624
    Wolfgang15
    Poziom 15  
    Czyli moja pozycja jest beznadziejna - nie mi ktoś pomoże
  • #27 505614
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    ramzees napisał:
    Najlepszy sposób to właśnie jak już koledzy opisywali Ctrl+Alt+Del. zakończ zadanie i wywalamy pliki z Windowsa i mamy spokój dopuki znowu się nam coś nie zakradnie.

Niestety, wszystkich aplikacji pracujących w tle systemu nie masz w tym okienku więc ich ...nie wyłączysz tą metodą.
    Tak jak wcześniej pisałem proponuję uzyć do ich podglądu (i ew. wyłączania) programiku ProcessViewier - tylko nie wyłączajcie wszystkiego bo system się "posypie" ;)
    Widząc podejżane aplikacje możesz np przy użyciu StartUpManagera wyłączyć ich uruchamianie się ze startem systemu.
    Jeśli ktoś z Was chce się pobawić to mogę przesłać w/w programiki albo .... poszukajcie ich w sieci - powinny gdzieś chyba być.

Pozdrawiam !
    Marek
  • #28 505631
    kursant
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Wszystko czego potrzebujesz aby usunąć to świństwo napisał Ci józefg masz tam aplikację uaktualnienie do wersji polskiej i aktualną bazę danych.
    Trzeba to pobrać z sieci zainstalowć i uaktualnić. To jest pewna metoda aby usunąć wpisy w rejestrze systemu, trzeba tylko ustawienia Adware wybrać nie te domyślne ale samemu poustawiać aby program wyszukał "wszystko" co jest niepotrzebne w Twoim komputerze!
  • REKLAMA
  • #29 506322
    whats_upp
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    [quote="jozefg"]Zainstaluj Ad-Aware6.0 freeware i przeskanuj komputer

http://www.lavasoftusa.com/support/download/

Wywalisz tym wszystkie wtyczki

jozef ja to mam i przeskanowalem ale ciagle dokladnie o 01.00 odpala mi sie stronka erotyczna i niewiem co zrobic
  • #30 506335
    vymiathatch
    Poziom 31  
    Ocena: 114
    sprobuj tak: wejdz na pasek startu kliknij uruchom nastepnie wpisz "msconfig" dalej autostart i wez odznacz te podejrzane linki z tymi stonkami. poz vymiathatch

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na pojawianiu się skrótów do portali erotycznych na pulpicie oraz zmianie strony startowej przeglądarki na niechciane adresy po każdym restarcie komputera z systemem Windows NT. Objawy wskazują na infekcję typu hijacker lub dialer, które modyfikują rejestr i pliki systemowe, przywracając niepożądane ustawienia po wyłączeniu komputera. Zalecane jest użycie programów antyspyware i antydialer, takich jak Ad-Aware 6.0, CWShredder, HijackThis, ProcessViewer oraz StartUp Manager, które pozwalają wykryć i usunąć złośliwe procesy i wpisy w rejestrze. Wskazane jest uruchamianie tych narzędzi w trybie awaryjnym, aby uniknąć blokowania przez malware. Ręczne usuwanie podejrzanych plików (np. md.exe) z katalogu Windows i system32 oraz dezaktywacja ich autostartu jest również skuteczne. Problem może być utrudniony przez ukrywanie plików pod różnymi nazwami i automatyczne ich odtwarzanie. Dodatkowo, zmiana strony startowej w opcjach internetowych jest niestabilna, gdyż malware nadpisuje te ustawienia przy starcie systemu. Wskazane jest stosowanie aktualnych baz danych programów antyspyware oraz instalacja kompleksowego zestawu zabezpieczeń, w tym antywirusa (np. Avast, AVG, Norton), firewalla (np. Kerio Personal Firewall) oraz narzędzi do monitorowania rejestru (RegistryProt). W przypadku problemów z dostępem do stron producentów oprogramowania antyspyware, infekcja może przekierowywać ruch na fałszywe strony, co wymaga dodatkowych działań naprawczych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA