logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

THOMSON TX 807 – wymiana tranzystorów TP020, TP022, TP025, TP026, zasilacz nie startuje

grubas I 11 Cze 2007 11:02 1251 0
REKLAMA
  • Brak, odbioru, dioda czuwanie nie świeci, cisza w głośnikach.

Wstępne oględziny pokazują uszkodzony bezpiecznik sieciowy. Diody prostownicze sprawne.Tranzystor w końcówce zasilacza uszkodzony.(TP 0 20 2SK2749) Zwarcie we wszystkich kierunkach. Oryginał dostępny tylko w serwisie. Zamienniki to np 2SK2611,2SK 1358 dostępnie w Cybor-techu. W związku z uszkodzeniem TP 020 dokonałem sprawdzenia wszystkich diód w zasilaczu i tu pełne zdziwienie wszystkie Ok. Rezystory Ok. Znalazłem jeszcze uszkodzony tranzystor TP 022 (BC 337-40), uszkodzone złącze c-e. Po wstawieniu tranzystora 2SK 1358 i włączeniu TV zasilacz nie wystartował a bezpiecznik FP001 (1,6A) jakby się zaczerwienił ale nie uległ uszkodzeniu. Ponowne sprawdzenie diod,rezystorów oraz transoptora nie wykazało uszkodzeń. W związku z tym ,że tranzystor mocy TP020 miał zwarcie we wszystkich kierunkach sprawdziłem tranzystory TP025 oraz TP026(montaż powierzchniowy) oba okazały się uszkodzone . Po ich wymianie zasilacz zapracował ale powtórzyła się sytuacja z zaczerwienieniem bezpiecznika podczas startu czego przyczyną było zbyt słabe jego mocowanie w gnieździe. Po dogięciu uchwytu sytuacja się nie powtórzyła telewizor działa poprawnie.
    O autorze
    grubas I
    Poziom 10  
    Specjalizuje się w: naprawa otvc
    grubas I napisał 45 postów. Mieszka w mieście Sejny. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
REKLAMA