logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Widows XP, wykrywa Pendrive, ale o pojemności 0 MB?

trebor1 18 Kwi 2008 15:52 3894 7
REKLAMA
  • #1 5050427
    trebor1
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Witam.
    Mam problem z Pendrive, a polega on na tym, że po podłączeniu go do portu USB WinXP go wykrywa nadaje mu literkę, ale o dziwo gdy próbuje go otworzyć pokazuje mi komunikat żeby włożyć dysk.
    Natomiast gdy sprawdzam jego pojemność pokazuje 0MB.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5050452
    monjan5
    Poziom 21  
    Jaki typ pena? Ja odpalam adata 1G bez żadnych dodatkowych sterowników. Jakie USB bo mój na 1.2 bez sterowników nie gada.pozdrawiam.mon
  • REKLAMA
  • #3 5051681
    trebor1
    Poziom 10  
    typ usb to 2.0 a jeżeli chodzi o pena to taki noname 4gb zachowuje się tak samo na każdym kompie.
  • #4 5053381
    monjan5
    Poziom 21  
    A próbowałeś go sformatować?pozdrawiam.mon
  • REKLAMA
  • #5 5054211
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    trebor1 napisał:
    Mam problem z Pendrive, a polega on na tym, że po podłączeniu go do portu USB WinXP go wykrywa nadaje mu literkę, ale o dziwo gdy próbuje go otworzyć pokazuje mi komunikat żeby włożyć dysk.
    Natomiast gdy sprawdzam jego pojemność pokazuje 0MB.

trebor1 napisał:
    typ usb to 2.0 a jeżeli chodzi o pena to taki noname 4gb zachowuje się tak samo na każdym kompie.

Z opisu raczej bym stwierdził, że to Pendrive obsługujący karty pamięci. Jesteś pewien, że nic tam w niego się nie wkłada?
  • #6 5054449
    trebor1
    Poziom 10  
    Z formatować nie mogę windows nie pozwala , ponieważ traktuje go w ten sposób jak bym nie włożył płyty cd i próbował ją otworzyć z pozycji mojego komputera . A wcześniej działa bez żadnych zastrzeżeń , kłopoty zaczeły sie dopiero gdy próbowałem zgrać zawartość pena na twardziela .
  • REKLAMA
  • #7 5054565
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    trebor1 napisał:
    Z formatować nie mogę windows nie pozwala , ponieważ traktuje go w ten sposób jak bym nie włożył płyty cd i próbował ją otworzyć z pozycji mojego komputera . A wcześniej działa bez żadnych zastrzeżeń , kłopoty zaczeły sie dopiero gdy próbowałem zgrać zawartość pena na twardziela .

Ach, czyli kiedyś działał? No to niestety koniec Twojego Pendrive'a :P ze zwaloną pamięcią niestety nic nie poradzisz. Jak nie masz gwarancji, to tylko do śmieci.
    Czasem nie opłaca się kupować taniej chińszczyzny. Powiadają, że kto oszczędza, płaci później dwa razy.
  • #8 5054593
    trebor1
    Poziom 10  
    Niby tak ale to był prezent i myślałem że da się go jeszcze uratować , ale dzięki za wypowiedzi .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy pendrive'a o pojemności 4 GB, który po podłączeniu do portu USB 2.0 w systemie Windows XP jest wykrywany i przypisywana jest mu litera dysku, jednak system pokazuje pojemność 0 MB i wyświetla komunikat o konieczności włożenia dysku przy próbie otwarcia. Próba formatowania urządzenia jest niemożliwa, ponieważ system traktuje pendrive jak pusty nośnik. Urządzenie wcześniej działało poprawnie, a problemy pojawiły się po próbie kopiowania danych na dysk twardy. Podejrzewa się uszkodzenie pamięci flash pendrive'a, co jest typowe dla tanich, nieznanych marek. Wskazano, że pendrive może być uszkodzony fizycznie i bez gwarancji nie ma możliwości naprawy. Jako przykład sprawnego urządzenia podano pendrive marki Adata 1 GB działający bez dodatkowych sterowników na USB 1.2.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA