logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pendrive Mint 1GB nie działa na Windows XP SP2, dźwięk podłączenia, brak wykrycia

_STANIK_ 17 Sty 2007 18:45 6155 6
REKLAMA
  • #1 3454411
    _STANIK_
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam mam Pendriva firma Mint, ale głowy sobie ucięć nie dam na obudowie jest napis Mint 1GB co wskazuje pojemność i taka tez posiadał wziąłem go do szkoły podpiąłem do komputera i nic pomyślałem że może porty nie działają bo podpięliśmy jeszcze dwa inne i mp3 i nic.
    Wracam do domu sprawdzam na 2 komputerach i nie działa system go nie widzi jest tylko dźwięk Windosowski przy wkładaniu pena taki jak przy wyjmowaniu i na odwrót co mnie bardzo dziwi mp3 system widzi. Sprawdziłem kilka programów i nic są jeszcze na nim cyferki 6181IGV49826M20GF2ACT
    Powinien być na gwarancji niestety brak paragonu :( kupiony w biedronce latem)
    będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
    Mam XP sp2 z USB 1 w szkole prawdopodobnie było USB 2.0 czy to mogło być przyczyna ?
    Jest nierozbieralny tak wygląda:
    http://www.gvc.pl/?m=91&id=423&product=17443
    Pendrive Mint 1GB nie działa na Windows XP SP2, dźwięk podłączenia, brak wykrycia
  • REKLAMA
  • #2 3455489
    tomsyty

Poziom 26  
    Ocena: 20
    Wersja USB nie ma znaczenia, to nie ona spowodowała problem. Sprawdź najlepiej u kogoś czy chodzi, skoro w szkole nic nie chodziło, to może USB nie było podpięte (jeżeli sprawdzaliście tylko na panelu przednim). Spróbuj na innym porcie USB, możesz też zresetować wpisy z Rejestru - czasami pomaga...
    Uruchom regedit, otwórz klucz HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum powinien być tam klucz USB i USBSTOR, rozwiń najpierw klucz USB, następnie wybieraj po kolei klucze Vid_(...) i je rozwijaj, w pierwszym podkluczu znajdziesz wartości DeviceDesc i LocationInformation po których powinieneś zorientować się czy odnoszą się do twojego pendriva. Jak tak - to kliknij prawym na cały klucz Vid_(...), Uprawnienia, Wszyscy, zaznacz Pełna kontrola i usuń ten klucz. Możesz też pousuwać jakieś nieznane urządzenia. Podobnie sprawdź w kluczu USBSTOR. Po usunięciu zbędnych kluczy system rozpozna urządzenie tak jakby było pierwszy raz włożone do gniazda - czyli chwilę pomieli i będzie instalował sterowniki.
    Sprawdź też może w Menedżerze Urządzeń czy przy włożneniu pena do gniazda wykrywa coś w gałęzi Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej i czy nie ma tam przypadkiem żółtego kółeczka z wykrzyknikiem, co świadczy o tym, że system wykrył ale nie może go użyć. Raczej nie może to być wina sterowników, w końcu WinXP ma je wbudowane, chyba że jest to jakiś bardzo specyficzny pendrive, do którego trzeba instalować dodatkowe, ale jeszcze takiego pena nie widziałem, który by wymagał takiego zabiegu pod WinXP.
    Konto firmowe:
    Tomasz Jędras (tomsyty)
    Wierzbowa 30a, Lubin, 59-300 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://tomsyty.pl
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3457021
    _STANIK_
    Poziom 12  
    napisalem meila do firmy mint i raczej nie moga mi pomoc.Powiedzieli ze mam isc rekalmowac,ale jak bez paragonu. Poszukam go jeszcze. Srawdzalem na innych kompach tez nie dziala. U mnie inne chodza, ten tez chdzil bez dodatkowych sterownikow. W menadzeze urzadzen przy wkladaniu nic sie nie dzieje. Bezpeiczne usuwanie sprzetu jest ale do osobnego czytnika kart, a do pena nie. Pogrzebie jeszcze w tym rejestrze

pozdruffki
    Moderowany przez zdzich42:

Nie pisz slangiem

• REKLAMA
  • #6 3457265
    piter_2000
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Mogło się też tak zdażyć, ze ten komp w szkole ma źle podpięty port USB i ci się Pen niestety spalił. Można próbować reklamować, ale bez paragonu raczej niemożliwe.
  • #7 3458207
    _STANIK_
    Poziom 12  
    Po przeczyszczeniu rejestru nadal nic. Na szczęście znalazł się paragon i pendrive poszedł do reklamacji. Nia mniej dziekuje za wszystkie porady.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pendrive Mint 1GB nie jest wykrywany przez system Windows XP SP2 mimo pojawiającego się dźwięku podłączenia. Problem nie wynika z wersji USB (1.0 vs 2.0). Brak reakcji w menedżerze urządzeń i brak ikony bezpiecznego usuwania dla pendrive'a wskazują na możliwe uszkodzenie sprzętowe lub problemy z rejestrem systemowym. Zalecane jest sprawdzenie działania na różnych portach USB oraz usunięcie wpisów dotyczących urządzeń USB i USBSTOR w rejestrze (HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetEnum). Możliwe, że pendrive uległ uszkodzeniu, np. przez nieprawidłowo podłączony port USB w szkole. Bez paragonu reklamacja jest utrudniona, jednak po odnalezieniu paragonu pendrive został oddany do reklamacji. Propozycją było także poszukiwanie narzędzi typu Boot flash DOS do diagnostyki lub naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA